po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dokonalá žena v dokonalej obývačke ( kaviarenský bedeker XVIII. )

... toto sa môže zapísať do každej kroniky, že rukavice sa na krbe nesušia ale inú chybičku už nemá ...
 

Ja mám Tatry rád. Možno o trochu radšej mám koláče a kávu. Asi úplne najradšej mám kávu a koláče v Tatrách. My každú túru začíname v kaviarni a každú tam aj končíme. V niektorých prípadoch tam túru aj prerušíme. Väčšinou bývame v Lomnici. A väčšinou sa na túru presúvame vláčikom. Teda aby bolo jasné. Neznamená to, že túra sa začína v Lomnici na stanici a končí sa hneď v Smokovci na stanici. To by nemohlo byť. To by musela končiť v Smokovci o 100 metrov vyššie. V kaviarni Hoepfner. Či ako sa to volá. Lebo my to voláme jazz. Teda džez. Ale teraz nejde o železničnú túru a ani o džez. Lebo o Džeze som tu už písal. Teraz sa vrátime na stanicu do Lomnice.

Tam oproti stanici bolo vždy niečo. Bola tam taká krčmička aj taká ako reštaurácia aj také ako bufetík a aj také hocijaké. Teraz je tam Trio cafe. Tam vždy začíname. Otvoríte dvere a narazíte na koláče. To ja milujem. Koláče hneď za dverami. Ako náraz. Sčista-jasna. Nedá sa im vyhnúť. Kľučkovať. Sú tam a hneď narazíte. A zarazíte sa tam.

Stojíme pred pultíkom a vyberáme koláčiky. Je pravda, že nemajú apple pie. To je jedna vážna chyba. V Smokovci majú. Ale to je posledná chyba. A bez chyby nie je nikto. Teda moja žena áno, ale moja žena sa nepočíta. Teda počíta sa ale nepočíta sa v Trio cafe. Teda aj tam sa počíta, lebo moja žena má peňaženku ale myslím to tak inak. Že ona je ako dokonalá a už nič nemôže byť také dokonalé. Trio cafe by mohlo byť, ale nemajú ten jablkový koláč.

Až donedávna sme stále sedeli dole. Nám to vlastne ani nedošlo, že v tej kaviarni sa dá sedieť aj hore. Naťukali sme do sklenenej vitrínky prstom: „toto, na druhý tanierik tento a toto a na tretí ten, a jedno latte, jedno cappuccino a jednu vineu softku“. A už sme smerovali doľava do kresielok ak boli voľné alebo na stoličky, lebo tie boli voľné. A žena sa len otočila späť k vitríne a dodala: „a tú vineu poprosíme nechladenú“. A potom sme si zobrali noviny a začala sa naša túra.

Minule sme tam prišli s kamarátmi. Naťukali sme mastným prstom do sklenenej vitrínky objednávku a už nás to ťahalo doľava. Naši priatelia neodbočili. Postupovali ďalej po schodoch na poschodie. A tam bola obývačka. Presne dve obývačky. Sú tam aj normálne stolíky a stoličky ale sú tam aj dve obývačky. Dve sedacie súpravy zo sedemdesiatych rokov. Primerane veku obsedené. Alebo presedené. V každom prípade také, že keď si sadnete prevalí vás to dnu a kolená smerujú do výšky. Je to to najlepšie sedenie na kávu. Ako doma v obývačke. Potom prinesú koláčiky, kávu, čaj a soft vineu nechladenú a potom sedíte.

Len sedieť je tam najlepšie. A kradnúť si navzájom koláče. To je vlastne zásada. Nikdy si neobjednať to isté. Ja niekedy presne viem, čo chcem. Ale presne to isté chce povedzme moja žena. Alebo dcéra. Ja vtedy ustúpim a mastným palcom pichnem do niečoho vedľa. Ale dôležité je mať široký výber na kradnutie. Teda voláme to inak: „môžem si ďobnúť?“.

Teraz naposledy sme tam boli aj s Miškom. So synom tých priateľov čo nám ukázali obývačky. Poslali sme ich spolu s dcérou dopredu: „hneď sme tam, tak si zatiaľ niečo objednajte“. Došli sme hneď. Zastavila nás sklenená vitrína a čašníčka už kmitala k obývačke. Mala jednu softku a jednu nezdravú malinovku pre Miška. A tanieriky s dvoma koláčmi. „Deti si už objednali“ oznámila nám. Bolo vidieť, že Miško je z inej rodiny. Na tanieriku mal dva punčové rezy. Rozumiete? Dva rovnaké koláče. To ja nikdy nepochopím. Ako si môže niekto objednať dva rovnaké koláče. „Sú pomerne malé“ vysvetlil nám to Miško.

Pomerne rovnako sme si štipkali z koláčikov ale len v rámci rodiny. Miško zjedol svoje dva punčové rezy neohrozovaný. Čítali sme si a chlipkali kávu. A v krbe horelo. Lebo v Trio cafe majú pri obývačkách aj krb. Môžu sa na ňom sušiť rukavice ale nemali by ste ich zavesiť tesne k dvierkam. Moja žena by vám povedala, že to nerobte. Lebo moja žena je dokonalá ale má jednu malú chybičku. Má jednu ohorenú rukavicu. Ale inak je absolútne dokonalá. Rovnako ako Trio cafe. Teda o trošičku lepšia.

S Trio cafe je spokojný aj Miško. Napísal to do kroniky. Lebo v Trio cafe je aj kronika. Je spokojný až na malé výnimky. Zdalo sa mu, že tá šťava čo pil mala čudú chuť. Miško je spokojný aj s nami. Teda až na malé výnimky. Napísal to tiež do kroniky. Lebo aj my máme kroniku tatranských výletov. Miško tam síce napísal, že niektorým našim pravidlám nerozumie ale išlo mu len o kofolu a tonik. Lebo moja žena v tom má jasno. Je také pravdilo, že tonik sa nepije. Inak je aj z pohľadu detí dokonalá. Teda len na tie malé výnimky. 

kaviarenský bedeker | stály odkaz

Komentáre

  1. ...och
    zasa som si zaspominala na nase tatranske kavicky a aj ine... bolo to take skoro dokonale. vsak? pozdravujem dokonalu zenu a budem si prosit nejake dobre navrhy na tatranske miesta. tie dokonale, alebo skoro dokonale. ideme s rodinou na dlhy slovensky vylet a vidim, ze vy sa stale v tych tatrach dokonalo alebo skoro dokonalo uvolnujete... dam vediet potom viac... asi donesiem aj zeleny kamienok......... a mozno aj caj........
    publikované: 07.04.2008 19:20:25 | autor: versus (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Bože po písmenku...
    ako mám teraz odolávať lákadlám nášho bufetu... každý deň tu majú čerstvé... mňam :-))
    toto bola provokácia...
    publikované: 08.04.2008 09:27:46 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jeeej versus-ka ...
    ... zelený čaj sa vrelo očakáva ... len o trošičku menej ako ty :))
    publikované: 08.04.2008 09:30:01 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  4. rusalka ...
    ... jednoducho neodolaj ... ani ja neodolávam ... teda odolávam tomu, že by som mal vzhľadom na brucho odolať ... ale odolám a neodolám ... teda dám si koláčik ... lebo je neodolateľný :))
    publikované: 08.04.2008 09:35:52 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Vyriešil si to za mňa :-)))
    ďakujem... :-)
    publikované: 08.04.2008 09:46:41 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :-))
    Už viem kde sa zastavím okrem svojich tradičných zástavok v Tatrách, milujem v Starom Smokovci cukráreň a jej ľadovú kávu s karamelovým veterníkom ... chystám sa tam o necelý mesiac tak zbehnem a podpíšem sa do kroniky aj Lomnici ....
    publikované: 08.04.2008 10:46:20 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. o mesiac to bude bezpečné ...
    ... aj čo sa týka sušenia rukavíc :))
    publikované: 08.04.2008 10:53:33 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014