po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Gumi ( puška )

... gumipuška je dobrá vec ale potrebujete gumičku a trenírky potom na vás až tak dobre nedržia ...

 

 petrkle.wz.cz ( poviem vám, že zohnať obrázok gumipušky bola námaha )

 

Nemôžem povedať, že by som bol zlé dieťa. Také ako z filmu. Že také, čo pije krv rodičom a širokému okoliu. Ja som si čítal. Napríklad také knižky o deťoch čo pijú krv rodičom. Tak ja som taký nebol. Viac menej. To viac menej vždy znamená, že niečo predsa len bolo, ale nebolo to tak úplne. Ako s tým, že som bol dobré dieťa. No bol. Viac menej.

Ja som napríklad ani nemal poriadnu gumipušku. Gumipušku mali ale všetci hrdinovia tých knižiek čo som čítal. Zastrčenú za trakmi alebo v zadnom vrecku. Tak to písali. Podrobnosti neviem. Ja som mal traky. Ale na to či som mal aj zadné vrecko si nespomínam. Zdá sa mi, že tepláky mali len jedno zadné vrecko ale ruku do ohňa za to nedám. Ani obrazne. A naozaj už vôbec nie. To nech robia hrdinovia z tých knižiek čo som čítal.

Tá gumipuška mi ale pravdu povediac nedala spávať. Ja som tými knižnými hrdinami neopovrhoval. Ja som im závidel. Oni neležali na posteli ako ja a nečítali si knižky. Oni žili život a knižky písali o nich. Napríklad Huck Fin, alebo Jerguš Lapin, alebo Kvakin čo bojoval s Timurom, alebo hociktorý chlapec z knižky Pál utcai fiúk. Tú knižku som síce nikdy nečítal ale mala ju moja naďmama a boli v nej také obrázky, že mi bolo jasné, že aj im závidím. A to ani nespomínam foglarovky, lebo foglarovky som čítal až keď som už tým chlapcom až tak nezávidel. Teda tým od Bobrej rieky som závidel. Ale myslím, že tí nemali gumipušky.

Ja som teda takú gumipušku chcel. Vedel som celkom presne ako sa taká gumipuška vyrába. Ale chýbal mi nožík ktorým by som odrezal konár a chýbala mi taká koža na umiestnenie streliva a chýbala mi aj taká poriadna guma. Chýbal mi proste kompletný materiál na výrobu gumipušky. Ale potom som to vyriešil s kamarátom Ivanom B. Ivan B. zohnal kuchynský nožík a doslova sme odpidlikali potrebné konáre. Také do ypsilonu. A potom som ja zohnal gumičku. Trenírky mi síce potom nedržali až tak ako som očakával, ale mali sme relatívne pružnú bielu gumu. Chýbala nám len tá koža. A tú sme nezohnali.

Normálny chlapec z knižky Pál utcai fiúk by ju určite zohnal. Nikdy som ju síce neprečítal, ale stačilo sa pozrieť na ilustrácie a bolo mi to jasné. Oni by s kožou nemali problém. Myslím, že som to povedal aj Ivanovi B. ale nepresvedčilo ho to. Jednak aj tak nemal kožu a jednak knižku Pál utcai fiúk vôbec nepoznal. Asi preto, že nemal naďmamu ale len obyčajnú babku. Tak sme sa na tú kožu vykašľali. Vtedy už bola v móde aj tak iná gumipuška. Gumipuška na drôtikové háčiky. Aby som sa teda vyjadril odborne.

Na to ste potrebovali malé drôtiky. Prelomili sa na také véčkové háčiky. A štípalo to ako fras. Ako fras znamená, že naozaj dosť. Tak na také malé modriny. Viem to, videl som to na sebe a aj na Ivanovi B. Moje štípali tak stredne a Ivanove tak dosť. Alebo som mal tenšie tepláky. Lebo dobrý chlapec to skúša na sebe. A to je o gumipuške všetko. Nemôžem povedať, že by ma gumipuška ovplyvnila na celý život. Modriny už nemám. Teda aspoň nie také od Ivana B. Ale aj tak som rád, že som si na gumipušku spomenul, lebo spomenul som si aj na tú knižku. Tú čo som nikdy neprečítal. A tak nabudúce napíšem o tých chlapcoch. Aj keď neviem, či mi vlastne môže chýbať knižka ktorú som nikdy nečítal. Ale na druhej strane, gumipuška mi nechýba vôbec.


veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. Pál utcai fiúk,hmm
    máš dobrý vkus ;)
    publikované: 12.05.2008 07:22:01 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :))
    chlapcov od Bobrej rieky som milovala, dokonca aj bobriky lovila, len Rikitanov bol akysi nedostatok :)) ale gumipusku som teda nikdy nikomu nezavidela, u nas sme ju pouzivali len ako verbalne varovanie alebo zastrasenie, pricom bola len jedna z mnoziny tych .. vyhrazok :)) znelo to tusim tak, ze "bach, mam pistol, pusku aj prak"
    publikované: 12.05.2008 08:48:39 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ja som gumipušku mala :))
    teda, môj bratranec mal..on sa vôbec podobal na tých foglarovských chlapcov..(taký ryšavý chuligán) :) ..som ho za to tiež tajne obdivovala..
    ale strieľať treba vedieť :))
    a Pál utcai fiúk sú po slovensky Chlapci z Kováčskej ulice :).. som čítala
    publikované: 12.05.2008 09:20:51 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  4. o pál utcai fiúk ...
    ... podrobnosti zajtra :)) ... a budú aj hoši od bobrej rieky :)) ... a gumipušku myslím foglarovci nemali ... ale oni ju vedeli urobiť ... lebo oni vedeli všetko ... ale to som vtedy ešte nevedel, že vedia :))
    publikované: 12.05.2008 09:28:02 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. a ešte janusha ...
    ... nemala si ty náhodou čítať ... že pál utcai lányok ... ??? ... :))
    publikované: 12.05.2008 09:29:48 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. rychlé šípy
    gumipušky mali... čo iné by mali?
    publikované: 12.05.2008 09:53:00 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  7. rýchle šípy som nečítal ... len tých bobríkov ...
    ... ale ak mali gumipušky ... nemali sa volať radšej : rýchle kamienky ??? ... :))
    publikované: 12.05.2008 09:56:44 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  8. a Srub radosti si náhodou nečítal??
    to je asi najkrajšia knižka o chlapcoch, ale nie je od Foglara
    ja som nečítala bobríkov..asi..nepamätám...
    publikované: 12.05.2008 10:04:36 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  9. nečítal ...
    ... ale ešte sa necítim komplet dospelý takže je tu istá šanca :))
    publikované: 12.05.2008 10:30:44 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ty kokos
    tak na tento vynalez som skoro zabudol... vacsi sen uz len bol mat vzduchovku.
    publikované: 15.06.2008 09:39:00 | autor: lagris (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. kokot
    mas to ja u kokotov
    publikované: 19.05.2009 19:20:13 | autor: jajajh (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. tanki
    gumi puski su super.
    publikované: 22.07.2013 20:05:29 | autor: hhhhhh (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. tanki
    poznatu niekto gumipuski a biva niekto v handlonej
    publikované: 22.07.2013 20:10:31 | autor: hhhhhh (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. tanki
    prepačte . to slovo bolo handlova
    publikované: 22.07.2013 20:12:28 | autor: hhhhhh (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014