po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kto trápi vlastnú dcéru ( alebo kto šetrí má za tri )

... plus Castrova kravata za 1 200 a smutná pesnička v prázdnej kolibe ...

„Viete čo? Ja vás pozývam na večeru do koliby“ povedala naša dcéra a my sme sa so ženou na seba pozreli: „tak platí, dnes večer“. Naša dcéra netušila o čo ide. My sme to vedeli presne. Naša dcéra je šetrná osoba. Veľmi šetrná. A my ju dnes večer  zruinujeme.

Boli sme na výlete v Tatranskej Lomnici. V Tatrách. Čakalo nás zlé počasie. V zlom počasí potrebujete program. Veľa dobrých kaviarní a cukrární a jednu kolibu. Naozaj zlé počasie. Ale nie až také zlé. To počasie totiž mohlo za to pozvanie. Keď sme tak zmoknutí sedeli v kaviarni dcéra sa opýtala: „a čo budeme robiť večer?“ „Hmm“ neodpovedali sme a pili sme kávu, „asi budeme na izbe, čo sa dá robiť v takomto počasí“. A vtedy, práve vtedy povedala naša šetrná dcéra tú vetu z úvodu. Tú o pozvaní do koliby.

V lomnickej kolibe nie sme častí hostia. Len občas. Dva krát. Alebo tri krát. Môže za to dobré počasie a to že sme vegetariáni. A ešte to že sme šetrní, lebo vieme, že pstruh v kolibe má veľký doblok. „A asi koľko to bude stáť“ uvedomila si dcéra dopad pozvania. „Nooo, to bude asi drahé“ upevnili sme dcérine presvedčenie a opýtali sme sa jej: „a koľko vlastne máš peňazí?“. „Tisíc šesťsto“ povedala dcéra s ťažkým vzdychom a dodala ešte jeden samostatný ťažký vzdych: „asi“. Pozreli sme sa so ženou na seba a vedeli sme svoje. Máme ju v hrsti. Teda ako našu dcéru. Začal som ja: „no neviem, však keby ti nestačilo tak ti požičiame“. Dcéra zbledla a bola ticho. Hovorím, je to šetrná osoba a predstava, že jej prejeme ušetrené peniaze nadobúdala celkom konkrétne predstavy. „No počítajme“ povedala žena, „ryby, len to ťa zruinuje a my si ešte dáme tatranský čaj“. „Čo je tatranský čaj?“ ozvala sa tá čo šetrí ale je práve pred bankrotom. „Alkohol, je to čaj s alkoholom a horí“ povedala tá čo chcela zruinovať vlastnú dcéru. „Ale iba jeden“ povedala tá pred bankrotom, „iba jeden a dosť, dobre?“. „Hmmm“ povedali sme spolu so ženou a vedeli sme svoje. To hmmm bolo také jednoznačné, že dcéra otvorila peňaženku aby sa rozlúčila s úsporami.

Lialo ako z krhly. Išli sme do koliby autom. Odparkovali sme ho pod kopcom a vyliezli sme do tmavého kopca ku kolibe. „Daj pozor na dáždnik“ povedala žena dcére, ktorej vietor práve prelamoval dáždnik. „Dávam“ povedala tá s prelomeným dáždnikom. „Asi by som ti nehovorila, že máš dávať pozor ak by si dávala pozor“ povedala tá prvá a ja som povedal: „už sme tu“. Koliba zvonku svietila. To bolo dobré znamenie pre nás a zlé pre dcéru. Otriasli sme dáždniky a vošli sme dnu. V kolibe bola tma. To bolo zlé znamenie pre nás a dobré pre dcéru. Ale situácia sa zmenila zase v náš prospech. Pán v ľudovej košeli vyskočil spoza cimbalu a zapol svetlo. Boli sme v kolibe. My traja a traja hudobníci a potom sa ešte objavila čašníčka.

„Ste otvorení?“ opýtala sa žena, lebo tá má vždy viac odvahy ako ja. „Sme“ odpovedali muzikanti, lebo tí majú vždy odvahu. „A to tu nie je nikto?“ nedala sa tá čo má dosť odvahy ale zase nie až toľko ako muzikanti. „V takom nečase?“ otázkou odpovedali muzikanti. Už sme nič nehovorili. Sadli sme si. „Pekný večer“ povedala čašníčka a položila pred nás jedálne lístky. Tri. „Dáte si? Niečo na pitie?“ ozvala sa tá veta, ktorej sa naša dcéra najviac bála. „Dva tatranské čaje a ty si niečo dáš“ otočil som hlavu k dcére. „Nie, nič, nie som smädná“ odpovedala šetrná osoba, ktorá si inak vždy niečo dá. „Tak dvakrát tatranský a raz obyčajný“ usmial som sa na čašníčku, na ženu a na dcéru. Čašníčka sa usmiala, žena sa usmiala a dcéra zosmutnela.

Potom sme si objednali ( a toto nech sa v žiadnom prípade nerozširuje! ) napriek dlhoročnému vegetariánstvu kura. „Potrvá to asi hodinku“ povedala čašníčka a napichla nešťastné ( už mŕtve ) kura na ražeň. Potom sa ozvala streľba a k nášmu stolu sa blížil jeden veľký hrnček a dva maličké. Tie maličké horeli. Tatranské čaje. Dcéra by sa normálne opýtala na niečo iné ale teraz sa opýtala len na jedno: „tatko, koľko stojí ten čaj?“. „Ten tvoj?“ pokračoval som v trápení vlastného dieťaťa. „nie, ten tvoj“. „65“ povedal som súvislou vetou a dcéra dodala s nádejou v hlase: „ale to vám bude stačiť, že“. Nestačilo. V ten večer sme si dali ( zákaz spomínať ! ) jedno veľké kura a bryndzovú nátierku a dva obyčajné čaje a jedno nealkoholické pivo pre mňa ako šoféra a tri ( lebo boli maličké ) ďalšie tatranské čaje pre smäd mojej ženy a sto korún pre muzikantov aby do uška zahrali našej smutnej dcére.

Olízali sme všetky kuracie kosti a chlebom vytreli bryndzovú nátierku, jazykom vylízali ( to sa mojej žene môže pripomínať a to dokonca aj často ) aj poslednú tatranskú kvapku a prečítali dve kroniky s návštevníkmi a pozreli si na stene všetky odstrihnuté kravaty medzi ktorými by mala byť aj jedna od Raula Castra a dočkali sme sa aj návštevníkov. Návštevníci boli piati a sedeli pri vedľajšom stole. Kravát bolo veľa ale ktorá je od Castra sa už nedá zistiť, lebo ich dali pár krát do čistiarne a tam sa niektoré rozpadli. A potom sme už len čakali na účet. Dcéra bola apatická.

Vonku stále pršalo ale nikto už nehovoril o správnom držaní dáždnika. Všetci sme boli šťastní. „Vy ste od začiatku vedeli, že to zaplatíte, že“ povedala tá, ktorá nemusela začať šetriť od začiatku. „Hmmm“ povedali sme so ženou to slovo, ktoré hovoríme vždy, keď udržiavame náladu v napätom stave. „Ja som to vedela“ povedala tá, čo do poslednej chvíle nič nevedela. „Točí sa mi trochu hlava“ dodala žena. Ja som nepovedal nič, len som uvažoval: točí sa jej z tatranských čajov alebo z toho účtu za jedno kura? Stálo nás to 1 200 plus stovka pre muzikantov s ktorými si naša dcéra zaspievala v prázdnej kolibe smutnú pesničku.

otec v nohaviciach | stály odkaz

Komentáre

  1. tak za to
    co sa v ziadnom pripade nesmie rozsirovat, uz mrtve a co je zakaz spominat ta asi bratislavka nepochvali ;) :)))
    publikované: 11.03.2008 16:54:11 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jaa vaaas chcem za rodičoooov..))))))))))))
    rehoooooooot..:))))

    tá úľava musela byť na nezaplatenie..))))
    publikované: 12.03.2008 09:19:43 | autor: elltia.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jaj
    toto aj mne nasi robili, az kym ma raz neprinutili - zaplatit :(
    publikované: 12.03.2008 09:41:01 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ja som bola naštstie neschopná našetriť..)))
    a moje decká su očividne po mne..)))
    publikované: 12.03.2008 09:45:44 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. kordélia :))
    .. to už ako mám napísať, že to čo sa nerozširuje sa nerozširuje aby to každý pochopil že sa to nerozširuje a už vôbec sa to nerozširuje smerom k bv aby to nebolo úplne rozšírené :))
    publikované: 12.03.2008 11:08:50 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. aha ...
    ... a ostatní sú pozvaní ... v prípade, že majú našetrené :))
    publikované: 12.03.2008 11:09:27 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  7. no ked sme pri tom rozsirovani
    tak z mojho subjektivneho hladiska ste vrahovia, este ze ja nie som kvokkanibalka 8)
    publikované: 12.03.2008 11:13:57 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. mno ...
    ... z mojho subjektívneho hľadiska tiež ... ale na naše ospravedlnenie nech je povedané ... že je to jediná mŕtvola za takých 6 rokov a navyše už bola mŕtva keď ju napichli na kolotoč čo sa volá rošt a ešte teda musím povedať, že som dobrý pako ... lebo keď už bolo rozšírené tak sa nemalo rozširovať a keď už sa rozširovalo tak sa nemalo spomínať ... a mimochodom ... nech mi je v kvoknebíčku odpustené ... nebolo to zlé ... a vypučené oči aj ja viem dávať ... 8))
    publikované: 12.03.2008 11:20:13 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  9. a ešte ...
    ... musím dodať ... že tá kvočka bude v nebíčku ... lebo inak by sme si museli objednávať pstruhy ... a to vieme o čo ide ... lebo minule sme si objednali ... ale platil pišta z austrálie ... a tak to až také drahé nebolo ... ale inak to bolo také drahé ... že ani také vypučené oči čo sa robia z osmičky by neboli dostatočné na popis vypúčenia očí našej šetrnej dcéry a našich očí nakoniec tiež ... a tak tá kvočka si vlastne opiekla cestičku do kvokoraja :))
    publikované: 12.03.2008 11:23:22 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ale tak keby ste zabili aspon hus
    kacicu, prasa .. ale sliepku? nevkusne :(
    publikované: 12.03.2008 14:53:38 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  11. 8-O
    .. to kričia všetky kačice a prasiatka ... to je tiež nevkusné ... mimochodom ... ale pravda je, že sa hanbíme :)
    publikované: 12.03.2008 15:31:59 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  12. tak mam dvakrat vypucene oci
    vlastne aj kupovane 88))))))))))))))))
    publikované: 12.03.2008 16:45:21 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. pozor na sklíčka kordélia ... :))
    publikované: 12.03.2008 16:51:09 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014