po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lekári sa môžu hanbiť ( keď porušujú Hippokratovu prísahu )

... teda asi ...
 

Lebo pravda je, že ja som Hippokratovu prísahu neskladal. Ja ani neviem, čo je v nej. Ale viem, že pionier nikdy neklame. A lekár je, myslím si, viac ako pionier. Prinajhoršom je ako pionier. Pomáha slabším. Keď je niekto slabší na pľúca alebo na hrdlo alebo na krivú chrbticu ide za lekárom. Lekár mu má pomôcť. Lekár ho nemá oklamať.

Moja dcéra je slabšia na krivú chrbticu. Je v puberte a tak sa hrbí. Ja nie som lekár a ani pionier, tak neviem prečo. Ale je to tak. „Nehrb sa“ povedala žena mojej dcére. „Počuješ?“ povedal som ja svojej dcére aby som svojej žene prišiel na pomoc. Lebo moja dcéra sa nevyrovnala. „Budeš mať krivú chrbticu“ povedala moja žena. „Počuješ?“ povedal som ja. Dcéra nepovedala nič, len mykla plecami. Krivými.

„Musíme ísť k lekárovi“ povedala mi moja žena, keď raz prišla s dcérou od lekárky. Toľko viem, že od pediatričky. A viem, že moja žena aj povedala, že čo je zač ten lekár ku ktorému ich poslala pediatrička, ale ja som lekársku fakultu nevyštudoval a tak som si to nezapamätal. Ale k takému, čo je cez krivú chrbticu.

„Vidíš? Nehovorila som ti, že sa nemáš hrbiť“ povedala moja žena mojej dcére, lebo ako vždy mala pravdu. „Hovorila“ povedal som ja, keď dcéra bola ticho: „hovorila ti to mama a ja som svedok“. Prišla na to pediatrička. Že naša dcéra je krivá. Pediatrička nemôže vedieť všetko ale toľko vie, že krivú chrbticu treba ukázať špecialistovi. Tomu, čo si neviem spomenúť, že ako sa volá. Momentálne si dokonca nespomeniem ani na to ako sa volá špecialista, ktorý rieši problém so zabúdaním. To vlastne aj tak nie je dôležité, lebo dôležité je, čo sa stalo u špecialistu cez krivú chrbticu. Ten moju dcéru oklamal.

„Ty, keby si vedel ako som na neho žmurkala“ povedala mi žena, keď dcéra nebola pri nás a už sa od špecialistu vrátili. "Žmurkala?" nerozumel som svojej žene ani jedno slovo.  „No, v podstate je v poriadku, má len tak trochu vychýlenú chrbticu, čo je vraj v tomto veku normálne“. „Ale tomu žmurkaniu aj tak nerozumiem“ povedal som žene, lebo ak žmurkala len tak, tak by mala ísť špecialistovi na oči, čo sa samozrejme tiež volá inak ako len očiar. „No on jej to normálne hovoril, že je to v poriadku, tak som do toho vletela, že vidíš, aj pán doktor hovorí, že máš krivú chrbticu, to máš z toho ako krivo sedíš pred televízorom“. „Aha“ povedal som a stále som ničomu nerozumel. „No a on vypučil oči, tak som na neho žmurkala“. „A?“ povedal som vetu ak sa teraz dohodneme že písmeno A sa dá považovať za vetu. „A čo?“ žena moju vetu za vetu nepovažovala. „Že čo povedal doktor?“. „Jááj, no jasne“ povedala žena a dodala: „povedal jej, že mám pravdu a že pri televízore nemá byť vykrivená“. „No vidíš, nehovorili sme jej to?“ povedal som ale potom mi to došlo. Ten doktor našu dcéru oklamal. Ten doktor jej mal povedať: „si úplne normálne vykrivená a nič si z toho nerob, stále sa môžeš pri televízore váľať ako chceš“. Ale to by na neho moja žena nemohla žmurkať.

Tak neviem, môže pravda ustúpiť jednej žene čo žmurká?  Ja napríklad môžem, lebo jednak je to moja žena a jednak nie som doktor ale u doktora si nie som istý. A tak som si to naštudoval. Tú Hippokratovu prísahu. A je to tam: Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím“. A toto bezprávie bolo. Teda na mojej dcére. Lebo na mojej žene to bezprávie nebolo. Na mojej žene to bolo „právie“, lebo kto už má väčšie právie ak nie matka vykrivenej pubescentky. Aj keď je tá pubescentka vykrivená iba tak normálne.

Mimochodom. Dcéra má na vysvedčení dvojku. Prvú. Pán doktor sa jej aj pýtal, že: „aké bude vysvečko?“ a dcéra priznala: „nooo, jedna dvojka“ ale potom, keď pán doktor začal našej dcére blahoželať k vysvedčeniu moja žena vraj zažmurkala tak, že skoro musel volať kolegu špecialistu. Ale pán doktor pochopil. Radšej už dcére neblahoželal, lebo blahoželať nie je k čomu. Blahoželať treba mojej žene, že má také nervy a že tak pekne žmurká. A ešte pre istotu raz nakuknem do tej hippokratovky, či tam nie je niečo o blahoželaní k dvojke. Lebo to by bolo fakt čudné.  

otec v nohaviciach | stály odkaz

Komentáre

  1. :))))
    chuda dcera.
    publikované: 27.06.2008 16:23:27 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. chuda ???
    ako chudak ??? alebo chuda ako stihla ??? ... lebo chuda ako chudak je moja žena a ja ... a chuda ako vykrivena je ona :))
    publikované: 27.06.2008 16:25:17 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. chúďa
    proste chúďa. má môj súcit. že s takou žmurkajúcou mamou a takým bonzujúcim otcom, to musí byť strašná puberta :))

    ps: a buďte radi, že sa kriví len pri telke a len trošku - aby ešte horšie nebolo, keď tak na tú svoju spomínam :)))
    publikované: 27.06.2008 16:29:30 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ono je už horšie :)))
    ... len zase až taký bonzák nie som :))
    publikované: 27.06.2008 16:37:50 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ale Hrbáč
    s J.Maraisom bol fajn...je to k článku ? ;)
    publikované: 27.06.2008 17:02:31 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. teide ... :))
    ... všetko čo napíšeš je k článku :)) ... ale môžeme to aj otočiť ... ty napíšeš najprv koment a ja skúsim článok ku komentu :))
    publikované: 27.06.2008 17:07:32 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jéééj ... milujem tie bannery ... pod príspevkom !!!
    ... neviem či ste si všimli ale oni tak ladia k akože téme ... keďže mám v nadpise lekára dostal som aj primerané reklamky : akože každý ZDRAVÍ človek ... až som z toho ochorel :))) ... ale asi si na ten odkaz kliknem akože kde je chyba? ... možno že malo byť: každý zdraví človekA :))
    publikované: 27.06.2008 17:25:53 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014