po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lezie mi na nervy technický pokrok ( a hlavne tenké televízory )

... a chýbajú mi televízne dečky ...
 

Každý teraz vymýšľa 3-D televízory. Mohol by som povedať, že mám kolegu, ktorý z takého výskumu nič nemá. V detstve spadol a vidí len na jedno oko. 3-D nevidí nič. Vidí 2-D a to je ešte rád, že 2-D na jedno oko. Ja vidím normálne a hoci nerozumiem tomu, ako môžem dvoma očami vidieť 3-D nesťažujem sa na to. Lezie mi na nervy technický pokrok z iného hľadiska.

Mne vlastne lezú na nervy hlavne tie tenké televízory. Plazmy a tie druhé, čo vyzerajú úplne tak isto ako plazmy, ale nie sú to plazmy. Teda tie druhé. To je pri nich v každom obchode napísané, či sú plazmy, alebo tie druhé a koľko stoja a tak podobne. Ale nie je pri nich napísané, že aké sú úzke. Lebo to by takého človeka vychovaného v tej dobe ako ja odradilo. Nadobro. Vôbec by potom nepozeral televízor a nedozvedel by sa, že budú aj 3-D televízory a potom budú také televízory, čo budú už také úzke ako tapeta. Tak taký televízor ja nepotrebujem.

Televízor totiž vždy tvoril súčasť bytu. Pamätám si ako som u starých rodičov na prázdninách zaspával pred drevenou skrinkou s vypuklým sklom. Prepínalo sa to na boku veľkým bielym gombíkom a druhým veľkým gombíkom sa pridával zvuk.  Myslím, že bol ešte jeden gombík, ktorým sa to celé zapínalo, ale ten, čo si pamätám, nefungoval. Normálne sa len vopchala šnúra do zástrčky a po pol minúte naskočil šum. Po ďalšej polminútke sa objavili také čierno-biele čiary a potom po takých troch minútkach bola tma ale už bolo počuť zvuk. A potom už úplne nakoniec všetko zablikalo a bol aj obraz aj zvuk. A mohlo sa prepínať.

U mojich starých rodičov sa prepínať nemuselo. Mohlo sa, ale nebolo treba. Vždy sa totiž preplo len na maďarskú televíziu. Pozreli sme si Esti mese a potom nejaké správy z Maďarskej ľudovej republiky a potom niečo čo išlo potom. Cez Esti mese zaspal starý otec a začal chrápať. Trochu sa pridal zvuk a potom zaspala stará mama a začala tiež chrápať a tak som pridal ešte trochu zvuk a už potom som zaspal aj ja. Potom som sa ráno zobudil a televízor už nešiel, čo znamená, že alebo starý otec, alebo stará mama sa zobudili a prišuchtali sa spod periny. Asi trochu prikúrili v kachliach a vypli televízor. A hlavne, hlavne urobili to, čo sa už dnes nedá urobiť na žiadnej plazme.

Každé ráno bola na televízore mojich starých rodičov pekne vyrovnaná dečka. Moja stará mama bola najlepšia dečkárka v širokom okolí. Robila také krásne dečky, že by dokonca uspeli aj v dnešnej dobe, keby samozrejme bolo kde tie dečky dať. Lebo s televíznymi dečkami je koniec. Dnes už si dečku na takú plazmu alebo ten druhý televízor, čo je taký istý ale inak sa volá nedáte. Teoreticky by ste si tam dečku mohli zavesiť ale asi by vám prekrývala pol obrazovky. A aj z druhej strany. Na druhej strane by to neprekážalo a podľa mňa niekedy ani na prednej ale ľudia to už tam nemajú. Na taký televízor dečku nedáte. To už nie je televízor.

Na taký dnešný televízor nedáte už ani bábiku v kroji alebo porcelánového jeleňa alebo takú bielu keramickú sošku kajakárov, ktorú mali kedysi v každom poriadnom byte. Jednak takú sošku alebo bábiku už na ten televízor nevycentrujete tak, aby nespadol a jednak aj keby ste vycentrovali nedáte to tam, lebo bez dečky to nie je ono. Dečka bola estetická a aj užitočná, lebo sa taká socha kajakárov nezaprášila zdola.

A hlavne to bol kolorit. Televízor bol čierno-biely ale napriek tomu to malo kolorit. Dnes má každý televízor toľko kolórov, že to jedno obyčajné ľudské oko ani nezaregistruje ale kolorit tam už nie je. Všetko sú to také tenké plátky. Úplne o ničom. Mňa proste ten technický pokrok nebaví. Televízne dečky nám zanikli.   


veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekné spomienky,
    mimovoľne som si spomenul na náš prvý televízor a na prepínanie programov. Ten gombík bol vlastne také kolečko a malo to 12 polôh a to prepínanie bolo strašne hlučné. Pamätám si len toľko, že dvojka bola Bratislava a dvanástka Budapešť. Koľko dobrých filmov a programov sme tam videli!
    publikované: 12.05.2010 21:28:21 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  2. u nas boli decky vsedne aj sviatocnee..
    ..prvy televizor siroko daleko sme mali my a siroka daleka oblast ku nam chodila pozerat..to som nezazila.....ale toho stareho prastareho Draculu som zazila a ja mala zaba som sa baala.. brat som mnou musel chodit sa aj kupat, aj na wecko , aj vsade( bo inac by som bonzla ze ma nechal pozerat ) pokial som nezabudla..;))
    publikované: 13.05.2010 00:08:16 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. popísmenkový-spomienkový
    a my chodili sme 5 km k príbuzným
    a nebolo nám pomoci-domov vracali sme sa až okolo polnoci..
    a pamatám sa na tú augustovú noc-ked tanky duneli moc a moc
    a my báli sme sa velmi-ešte dlho-aj ked boli sme už za domácimi dvermi..ver mi..
    televízor mal velké čaro..
    a dnes?dnes ho pozerám veeeelmi málo..
    zmizla kvalita a tej erotiky a bitiek som už sýta..
    publikované: 13.05.2010 10:16:59 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. my sme mali decku tiez,
    ale neprekryvala obrazovku – bola nasuchorena pod lampou. ked sme pozerali televizor, tak vecer svietila iba lampa nad obrazovkou a tak sme vsetci boli sustredeni na dej v svetle lampy. v zime namiesto lampy sme mali vo velkom pohari s vodou maly ozdobeny stromcek – smrecok. zil s nami cele sviatky a serviroval nam rozpravky – mali sme rozpravky pod stromcekom. bytik bol az prilis malinky a tak sme mali hotovy zazitok pri pozerani – carovno-romanticky v kazdom case aj necase.
    popismenku, ty si vyvolavac spomienok a neprekonatelny rozpravac ;). vdaka ti :* potesil si ma velmi svojim rozpravanim :)
    publikované: 13.05.2010 10:42:10 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. veru ...
    ... taká dečka bola veľmi výhodná ... na tú noc čo prišli okolo polnoci si ale nespomínam ... lebo som aktuálne spal ... lebo vtedy som spal vždy v kočíku ... aspoň mama tak hovorila :)) ... ale inak so všetkým súhlasím
    publikované: 13.05.2010 11:10:08 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. televizor?
    ..to myslis tu malu smiesnu vec, na ktorej pozeram filmy ked prave netelefonuje,
    alebo ten velky bazmek na stene, ktorym telefonujem, ked prave nebezia filmy:-)))
    publikované: 13.05.2010 13:43:41 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. motorkár
    ten bazmeg na stene co sa volá televízor,a používa sa na telefonovanie :D - 3G telefonovovanienie.. (to je strašne tažké slovo, až som sa zadýchal)
    publikované: 13.05.2010 17:56:32 | autor: juch (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :)
    uhackujem ti televiznu stuzku?? ta by sa na plazmu vosla :))
    publikované: 13.05.2010 21:41:05 | autor: janusha (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. niekedy mám chuť cez celú telku
    hodiť i televízny záves, nielen dečku :)
    publikované: 14.05.2010 08:21:29 | autor: Petula (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Zakoupil jsem LCD telepřijímač.
    Stálo mne to mnoho úsilí, zavěsit ho na zeď. Vypadal jak živej vobrázek. Akurát v ňom hovno vysílali. Teda voni asi vysílali akurátně, akurát že mně to moc nezaujalo.
    Chtěl bych si koupit takovou televízi, že tam budou dojáky, romantický příběhy bez kopání do držky,pinzetáři, lampášikovia, co jdou desetkrát na místo činu a furt tam najdou něco novýho. Rukolapnej důkaz co zvrátí celej průběh vyšetřování. Bejt americkej policejní kapitán, vyhodím je v ten moment.
    Ale nejsou k mání. Televíze s hezkejma pořadáma.No co už. Tak net s moc hezkejma lidima, né?
    publikované: 14.05.2010 08:37:08 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ...juch, ze aky nick?
    ..len ho necitat odzadu :-)
    publikované: 14.05.2010 12:15:35 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. :))
    my sme mali doma čierno-bielu telku do mojich 16tich...na rozdiel od teba sa mi 3D páči, ale veľmi rada si zaspomínam aj na staré časy...no na novej telke niet čo pozerať, na tom sa zhodneme viacerí...a napísal si to skvele :)
    publikované: 14.05.2010 13:03:20 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Mám jeden vytipovanej program v televízi,
    ale nemůžu ho stihnout.Strčej mi tam na poslední chvíli Segála, a kung a fu a Brůse Williseho, kurva tričko,nakonec jdu skusit usnout.Ale nemám s kým. To je problém.Řeším to meditací.
    No, normálně medituju nad tím, proč nemůžu spát jako vostatní zdravý lidi.
    Vyšlo mi z teho meditování jedno. Že nejsu normální.Furt si představuju Moravanku, urostlou, hezkou,s vinohradem plnám vína, sklípek s klobásou a prorostlým uzeným,kooskem rybníka do dvou hektarů, ždibíček lesa, co by kamenem dohodil, milou, usměvavou. Taková by se mi líbila.A ještě by mně měla ráda. Miloušku by mi říkala
    A já bych jí taky měl rád i zadarmo.Nemusela by mít vůbec nic.
    publikované: 14.05.2010 15:12:21 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  14. ďakujem za odkazy ...
    ... a háčkovaná stužka :)) ... to ma naozaj dostalo ...
    publikované: 14.05.2010 15:29:27 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Háčkovanou stužku, to jsem snad ani ještě neviděl!
    Družku na háčku ano, udělali jsme se na Sázavě.Jsem jí zachránil, pak mi dala přes držku, že co jí vocucávám,musela posádka sanitky svědčit, že jde v tomto ojedinělým případě vo život zachraňující úkon.Nechtělo se jim do teho. byla dost vošklivá.
    publikované: 14.05.2010 15:35:52 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Rozvozové služby
    Dobrý den,
    nemáte někdo nějakou zkušenost s tímto: https://fitkitchen.cz/ Nebudu lhát, moc se mi to líbí a chci se na to podívat. Třeba si sestavit ten jídelníček a dopočítat kalorie by nebylo od věci. Můžete mi psát do soukromých zpráv a tam se když tak doptám. Děkuji mnohokrát... :/
    publikované: 03.02.2022 00:51:44 | autor: Luboš Dostál (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014