po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moja dcéra je po mne ( ale voľajako sa to neuznáva )

... ja mám veľký talent len sa to v mojej rodine prechádza mlčaním ...

 

Moja dcéra je po mne a po žene. Po rodičoch. Po kom inom by už mala byť. Aj v tých ľudových múdrostiach sa to tak hovorí: aká matka taká Katka, aký otec taká Katka. Teda celkom presne sa to tak nehovorí, ale ani moja dcéra nie je Katka. A je po mne. Teda v niektorých veciach.

Moja dcéra je napríklad strašný bordelár. To znamená neporiadnik. Má vo veciach bordel. Tak v tomto po mne nie je. K tomu sa ja nehlásim. To netuším po kom môže mať, lebo k tomu sa nehlási ani žena. Moja dcéra je navyše už aj papuľnatá. Vždy chce mať posledné slovo. „Moja zlatá, tu ty nebudeš mať posledné slovo, tu budem mať posledné slovo ja“ poviem jej v kritických situáciách. A ona povie: „jasne, v tejto rodine nebudem mať posledné slovo“. „Nepočuješ, ja, ja budem mať posledné slovo“ poviem na to, lebo chcem mať posledné slovo. „V poriadku. Som ticho“ povie dcéra ale jej slovo “ticho“ je posledné. „Ticho. Ticho tu bude“ poviem ja a moje slovo “bude“ je na chvíľu posledné. Posledné slovo má dcéra lebo povie: „no super“. „Tak toto ona nemá po mne“ poviem na to žene a moja žena má posledné slovo lebo aj ona povie: „ani po mne“ Ženino slovo “mne“ je teda posledné. Tak potom je myslím jasné, že po kom to moja dcéra má. Lebo po mne teda nie. A to je posledné slovo o poslednom slove. Bodka.

Ale moja dcéra má aj dobré vlastnosti. Pekne kreslí. Po žene. To sa uznáva. Lebo moja žena pekne kreslí. A pekne aj spieva. Moja dcéra. Po mojej žene. To dá rozum. K tomu sa ja ani nehlásim, lebo ja spievať neviem. Ja som síce mal súkromnú učiteľku spevu ale moja žena, ktorá má v niektorých prípadoch posledné slovo dodá: „to bol dekanský termín“. Potom som ticho. Lebo keď niekto povie na moju súkromnú učiteľku spevu, že je to dekanský termín tak ja som radšej ticho. Moja dcéra si ale napríklad nepamätá slová pesničiek. Napríklad spieva o kuchárke hoci v texte je o učiteľke. Moja žena sa z toho smeje a hovorí: „no a to má napríklad po tebe“. A ja teda priznávam, že áno, to má po mne. Ja som napríklad na súkromných hodinách spevu spieval, že: „rozospieeevajúúú sa červááánky“, pričom každému bolo jasné, že sa rozospievajú škovránky. Moja súkromná učiteľka spevu mi vtedy aj povedala: „preboha, ako vám dám tú skúšku, keď vy si ani texty nepamätáte“. Tak to má tiež po mne. Moja dcéra.

Moja dcéra aj recituje a to dobre a ja rád hovorím, že to má stopercentne po mne. Ani tu si totiž nepamätá texty a tak by sa o tom vôbec nemuselo diskutovať. Ale pravda je, že sa diskutuje. Ja som napríklad laureát recitátorských súťaží ale uznáva sa to len akože. Moja žena napríklad tvrdí, že ona má podiel na mojich víťazstvách lebo mi z druhého radu v celoštátnej súťaži šepkala text. Ale moja dcéra to veľmi neuznáva. Teda to, že si občas nepamätá text to uznáva, že má po mne, ale nepovažuje sa to za pozitívne dedičstvo. A to že recituje pekne sa neuznáva, že má po mne, ale považuje sa to za vlastnú prácu. To ja považujem trochu za nespravodlivosť a občas to aj poviem: „ja som laureát. Tak pozor“. A moja dcéra povie: „ježkove oči, zase o tom, že si bol laureáť“ a ja poviem: „tak aby bolo jasné, v tejto rodine budem mať ja posledné slovo“. A potom sa to ťahá ako o pár riadkov vyššie až má posledné slovo niekto iný ale ja nie.

Za výraznú nespravodlivosť v uznaní toho, čo má dcéra po mne považujem neuznanie dedičského genofondu v oblasti folklórneho tanca. Moja dcéra totiž aj pekne tancuje. Folklórne. Naozaj pekne aj keď to tak vychádza, že ju skoro nikdy nevidím. Vždy keď má vystúpenie pracujem. Potom ja zavolám žene a opýtam sa: „no ako? Pekne tancovala?“ a moja žena povie: „naozaj pekne“. „To má po mne“ poviem s patričnou hrdosťou v hlase. „Prosím?“ povie žena s patričnou otázkou v hlase a ja vybuchnem: „no toto milujem, tak ja uznávam, že maľuje pekne po tebe a v poriadku, uznávam, že po tebe pekne spieva ale ja som chodil do folklórneho súboru a tak teda toto zdedila po mne“. Pravda je, že skoro nikdy nemám príležitosť na taký dlhý monológ ale akože. „Kedy?“ opýta sa žena a to vždy. „Čo kedy? Stokrát som ti povedal, že som tancoval v Železiariku“ poviem po sto a prvý krát. „Kedy?“ opýta sa ma moja žena ako keby mala vypnutý telefón. „No vtedy, keď som bol malý chlapec, to má po mne“ trvám na svojom a moja žena ma vždy dorazí: „tak to si mal povedať skôr“. A je po rečiach.

Moja dcéra to napríklad neuznáva ani tak málo ako to uznáva moja žena, pričom aj žena to prakticky neuznáva. Moja dcéra si skôr myslí, že má talent na folklór po tete Gabe. Teta Gaba ale nie je z rodiny. Teda je z rodiny ale nevolá sa teta Gaba ale len my ju tak voláme a z rodiny je len vzdialenej, teda takej, že veľmi blízkej ale nie pokrvnej. Jednoducho teta Gaba je kamarátka a tancuje v Omladine. Teta Gaba sa bola pozrieť na vystúpenie mojej dcéry, keď som ja zase pracoval a teraz sme sa boli my pozrieť na tetu Gabu a to aj ja, lebo som nepracoval. No a aby som sa vrátil k téme, moja dcéra sa na tetu Gabu a celú Omladinu pozerala ako na svoj genetický fond. Ona si fakt myslí, že to zdedila po Gabe. To podľa mňa nie je možné. Jednak moja žena nemôže mať moju dcéru s tetou Gabou. To sa fakt nedá. A jednak ja som tancoval folklór hoci som to nepovedal včas. V každom prípade je to nespravodlivosť. Lebo ja mám na folklór veľký talent. Len sa to neuznáva.

otec v nohaviciach | stály odkaz

Komentáre

  1. :)))
    ty mas zivot pod dvoch psov, ti poviem :))
    publikované: 06.05.2008 00:07:23 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :))
    i ked si to nepovedal vcas, snad ti uznaju tvoje posledne slovo, ze je tanecnicka po tebe :)))
    a pisat este nepise? to by mala bezkonkurencne po tebe, ak by uz :)))
    publikované: 06.05.2008 08:20:55 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Môj úsmev je od auris po auris.
    publikované: 06.05.2008 09:08:31 | autor: podlahar (e-mail, web, autorizovaný)
  4. No, povedala by som, že...
    to máš naozaj dosť ťažké s tým odovzdaným genónom, ...by som sa na to sťažovala, aj vyššie ako len "tu", to by naštvalo aj mňa, keby mi odopierali pozitívne dedičstvo a prisudzovali len negatívne, a ešte keby mi vzali "posledné slovo", tak to by už bola posledná pretečená kvapka,...a ešte si nepísal o fyzickom dedičstve tvojej dcéry a ich kladoch a záporoch O_ô
    publikované: 06.05.2008 13:08:21 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  5. fyzické dedičstvo ...
    ... by som pre istotu nerozoberal ... :))
    publikované: 06.05.2008 15:26:40 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. aj to je odpoveď...
    ani sa nedivím :-) O_ô
    publikované: 06.05.2008 16:00:33 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  7. no to je podozrivé ...
    ... to je skoro ako keby niekto poznal moju dcéru a navyše aj mňa 8-O ...
    publikované: 06.05.2008 16:46:23 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  8. jee :o)
    u nas doma je to s tym poslednym slovom uz tiez tak, kedze sa brat odstahoval nedavno... uz je oco na nas s mamou sam... 2 zeny v dome na jedneho chlapa, no, fuha, respekt.. :))
    publikované: 06.05.2008 17:21:05 | autor: amalka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. no a úplná pravda je navyše taká:
    ... že v tom dome je ešte aj svokruša a jeden pes ... ktorý by síce mohol byť na mojej strane ale je to fenka ... takže nie je ... :))
    publikované: 06.05.2008 17:45:32 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Mne sa aj tak najviac páči
    ta odovzdanosť vo fonte...

    A zostal som naozaj prekvapený, že ešte existujú dcéry, ktoré spievajú, maľujú, tancujú...

    to je úžasné :)
    publikované: 07.05.2008 20:10:03 | autor: RC (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014