po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Okuliarnik indický ( spadol mame na ... )

... príbeh bez pointy a vlastne to ani nie je príbeh len taký recept ...

...na cicky. Bolo to tak. S tým nič nenarobíme. To ani nie je vulgárne alebo neslušné. To je normálne. Tak na nás okuliarnatých kričali v našich detských časoch. Mať okuliare znamenalo občas si básničku vypočuť. Malo to aj pokračovanie: teraz doma plače, lebo nemá gače. Tak také to bolo. Gače som mal a doma som neplakal. Bol som okuliarnik indický hrdina. Občas som sa pobil ale zvláštne je, že moje okuliare to vždy prežili. Mal som kamaráta okuliarnika, ktorý sa tiež vždy pobil a jeho okuliare to nevydržali nikdy. Moja dcéra sa zatiaľ nebije ale ktovie, čo bude teraz.

Moja dcéra desať rokov a nevie čítať. Viem čo hovorím. Videl som to na vlastné oči plus okuliare. Trojky. Myslím dioptrie. Zasvietilo sa svetlo. Tretí riadok zdola v pohode. Druhý zdola už nie. Písmeno N bolo Z. Písmeno F bolo E. D bolo O a naopak. Myslím, že T bolo T a aj A bolo A. Ale A a T to nezachránili. Zhoršilo sa nám to trošku. Myslím že je čas na okuliare. Povedala nám to oč. Chodievame k nej tak raz za pol roka. Zatiaľ sme vždy odchádzali bez predpisu. Teraz sme odišli s predpisom. Do našej okuliarnatej rodiny pribudol nový okuliarnik indický. Počítali sme s tým.

Moja žena okuliare tak od štvorky. Myslím na triedu nie na dioptrie. Aj keď je pravda, že už asi aj tie dioptrie. Ja tiež od štvorky. Myslím tiež na triedu a dioptrie som už prezradil. Dcéra tiež od štvorky a trištvrťky. Inteligent pochopil. Mimochodom inteligent okuliare. Aspoň sa tak hovorilo. Okuliarnatý inteligent. Teraz už okuliare kaž. Alebo aspoň skoro kaž. U nás už kaž. My sme už kompletná okuliarnatá rodina.

Dcéra sa teraz teší na výber. Moje prvé boli také strieborné. Rámiky. Vtedy bol výber obmedzený. Strieborné boli fajn. Vyzerali tak inteligentne. Potom sa menili tak všelijak. Boli veľ a kostené. Veľ a kovové. Malé a okrúhle a tak. S rámikom aj bez Všelijaké, ale vždy také inteligentné. No vtedy som si myslel, že inteligentné. Alebo teda také, inteligentne vyzerajúce. Zmenilo to dedičstvo. Okuliare po Bandi čim. Kostené a okrúhle a mimoriadne neinteligentné. Na Bandi čim inteligentné boli. Na mne už nie. To je tou dobou. Doba sa mení. Okrúhle kostené a veľmi neinteligentné. Tie okuliare som miloval.

Dcéra chce tiež také menej inteligentné. Také dievčenské. predstavu, že kúpime nejaké kúlové. Teraz je kúlové mať okuliare. Myslím, že to myslí tak, že je kúlové mať kúlové okuliare. Pre tých čo nenosia okuliare: kúlové myslím ako coolové a nie kulové. Teda z angličtiny a nie z čestiny. Tak kúlové. Nie inteligentné. Možno je to tým, že zatiaľ som jej o okuliaroch nič nepovedal. Len riekanku z úvodu. O okuliarnikoch.

To je príbeh bez pointy. Akože sme všetci okuliarnici. A vraj inteligent.

 

 

 

 

 

 


otec v nohaviciach | stály odkaz

Komentáre

  1. teraz ficia sosovky
    ...a dokonca som tusim vcera pocul ze sosovky idu cenou riadne dole a zaciname sa podobat cenou pomalicky Nemecku, Holandsku ci Francuzsku...myslim cenou sosoviek, ine ceny snad v buducom zivote...a ja som tiez okuliarnik indicky, od strednej skoly, ale zacal som nim byt naozaj az na vojne...a mam blizko k Indii:)))
    publikované: 27.10.2007 09:19:00 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  2. aj my
    sme vsetci okuliarnici...v mladsom veku som sa za ne hanbila, nenosila som ich,moje deti ich nosia od zakladky a nehanbia sa, vyzeraju uzasne inteligentne ...ja nie, len odkedy ich nosim, zrak sa mi zhorsil :), co uz...
    publikované: 27.10.2007 10:18:11 | autor: hanka, (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Na starších múdrych profákoch...
    ...vyzerajú coolovo tie okrúhle štyridsiatky puklice s čiernym mohutným rámom, mladí chlapci potterovské očky obľubujú (ako ktorí), dievky také priesvitnejšie. Ja nosím od 5-6 rokov (1 triedy) na ZŠ okuliare, nuž ale na to, že vyzerám inteligentne, moc mi to nepridalo- na telesnej som nemohol robiť plnohodnotné kĺzačky na futbale za loptou, lebo som tie šošovice (brejle) musel mať aj tam, lebo by som ani tú loptu ani z metra nevidel a pod.. Nebolo to vždy ľahké a mám aj väčší nos, asi sa to nejako geneticky pozdegenerovávalo, keď ich nosím na ňufáku od mala. Mám štvorky, 10h denne čumím do compu, ale už mi to akosi ustalo. Ale je možnosť laserového vyliečenia pokazenej sietnice či cylindra - no jednoducho, že by človek nemal problémy s nosením okuliarov. Oko sa dá napraviť do myslím 6dioptrí na 0, trvá to do 10 sekúnd, bezbolestne, nič sa nereže a pod. Asi to konečne vyskúšam, ale okiare by som nosil aj tak asi ďalej, lebo bez nich by si ma nevedel nik predstaviť, ani ja veru v zrkadle. Ale by ma aspoň hlava nebolela a mohol by som konečne športovať plnohodnotne. Toľko. Držím palce, zdraví bytosť s rodu okuliarových otrokov.
    publikované: 27.10.2007 12:39:36 | autor: calmoasis (e-mail, web, autorizovaný)
  4. calmoasis
    nevrav, ze laserova operacia je bezbolestna...vies , ako by bolela moju penazenku?:) a dalsia vec...stale dufam, ze uz KONECNE VDAKA OKULIAROM BUDEM POSOBIT inteligentne :)
    Nosenie okuliarov si vsak vyzaduje aj iste obete - klzanie z nosa, zahmlievanie v zime pri vstupe do vykurenych objektov, atd. atd. ale ked ja tak velmi chcem posobit inteligentne............
    publikované: 27.10.2007 13:00:10 | autor: hanka, (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ešte trocha vidím
    ale na blízko len lupou ;)
    publikované: 27.10.2007 13:00:19 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Vnímanie okuliarov na ľuďoch je už diametrálne odlišné...
    ako bolo kedysi. Veľa robia slušivé rámy okuliarov. Aj deti ich už niekedy chcú nosiť len tak, ako imidžovky. Ja nosím okuliare iba na čítanie. Zrak sa mi zhoršil v poslednom čase pri PC. Napr. z nuly na pravom oku mi vyskočil na 2,5. Je to extrém. Ale do diaľky vidím perfektne. Mám aj "dvornú" očnú lekárku - moju svatku. Vynikajúca odborníčka. Má súkromnú ambulanciu večne plnú. Ona nosí okuliare stále - aby na nich dobre videla.
    publikované: 27.10.2007 14:54:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ď a použijem kúlového smajla ...
    8-)
    publikované: 29.10.2007 07:57:09 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014