po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stal sa zo mňa ľavičiar ( v pravici už budúcnosť nevidím )

... a bolo to bolestivé zistenie ...


Mama ma vychovávala ako pravičiara. A ani to nebolo nejaké násilné. Ja som sa ako pravičiar narodil. Keď sa dieťa narodí ako ľavičiar a rodičia ho chcú prevychovať má to horšie. Ja som také problémy nemal. Od začiatku som všetko robil pravou rukou. Jasné, že to sem nepatrí. Jeden by povedal, že toto predsa nie je o politike. A ani nie je. To bola len taká odbočka.

Potom som sa pokúsil zmeniť svetonázor. Jasne, že som bol stále pravičiar ale skúšal som písať aj ľavou rukou. To robí každý. Každý to vyskúša. A každý, kto sa narodí ako pravičiar príde na to, že ľavičiarom je ťažko. Ľavou rukou pravičiar nepíše pekne. Ľavičiar to musí mať v živote ťažké. Povie si taký pravičiar. Ale vyskúšať som to vyskúšal. Jasné, že to nie je o politike. Aj to bola len taká odbočka.

Ale potom som politicky zliberálnej. To je také, že ma už nebavila ani pravica ani ľavica. Pravdu povediac nebavila ma ani tá stredná cesta ale na výber som nemal. Musel byť zo mňa liberál. Hoci som stále písal perom pravičiarsky naučil som sa písať aj ľavou rukou. Nie perom. Na počítačovej klávesnici píšem obojruč. Mám vlastný pohľad na svet a vzhľadom na to, že som chodil na gymnázium, kde nás naučili klávesnicový prstoklad tak sa ani nemusím pozerať na prsty. Prsty mi po klávesnici behajú samé. Takže liberál. Ale uznávam, ani toto nie je o politike. Nakoniec, čo by ste chceli od jednej odbočky.

Potom som bol chvíľu aj zelený. Ale zase, povinná vojenská služba ma zastihla už len na 9 mesiacov. Na dlho to vo vás nezostane. Ani nie jedno volebné obdobie. Dalo by sa povedať, že veľmi, ale naozaj veľmi predčasné voľby. Za 9 mesiacov proste neozeleniete na celý život. Viem, odbočka. Ale zase príbehy z vojenčiny takú politickú štúdiu vždy oživia.

Takže tak. Potácal som sa svetom bez svetonázoru až do pondelka rána. V pondelok ráno som si sadol do vlaku z Bratislavy do Košíc a tam sa to stalo. Vo vagóne druhej triedy. V prvej triede alebo v reštauráku by sa možno nič nestalo ale ja som išiel medzi ľudí. Sedel som proti smeru jazdy a pozeral som sa z okna na to naše Slovensko. Smerom doľava. Teda do okna som sa pozeral doľava. A práve vtedy. Teraz vlastne ani neodbočujem. Teraz sa pozerám z okna.

Stalo sa to niekde pred Žilinou. Pozeral som sa doľava a chcel som sa pozrieť doprava. Niečo ma zaujalo. Niečo, čo som si chcel obzrieť aj z druhej strany. Ale už sa nedalo. Už som bol zafixovaný doľava. Stal sa zo mňa ľavičiar. Hlava sa už otočiť nedala. Teda dala, ale len s bolesťami. Napravo som už nič nevidel. Žiadnu nádej. Len bolesť. Bol som seknutý. Zafixovaný s pohľadom na Žilinu, čo je skoro tiež o politike ale len tak odbočkovo.

Tak toto sa mi stalo. Od pondelka som seknutý. Vidím veci ľavičiarsky.


rodinný album | stály odkaz

Komentáre

  1. neboooj
    to časom prejde :)
    ale ako by poevdal klasik
    a celý? celý se točit múžeš? :)
    publikované: 21.05.2009 07:39:02 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  2. celý môžem ...
    ... akože som celý pravičiar ... ale hlava myslí ľavicovo???
    publikované: 21.05.2009 07:43:40 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. nelutostne
    sa smejem :)) zaseknuty laviciar :)) odseknut? :)) na dalsej odbocke :))
    publikované: 21.05.2009 07:43:48 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :)))
    publikované: 21.05.2009 09:07:08 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. aspon vidis,ake to mame tazke:)
    i ked hlavu seknutu nemam (iba ak zvnutra), s lavou rukou som si uzila...v praveku sme lavou nesmeli pisat, strihat, sit... ucitelky stali nad nami ako hrozba...od cias vytvarnej na 1. stupni ohryzam od nervozity nechty, ako nasilne prerabana na praviciarku, obhryzam na oboch rukach , som proste rozpoltena osobnost:)
    Aj to prerabanie vyslo len ciastocne, prinutili ma pisat pravou, ostatne cinnosti robim stale lavou, no a prave pisanie na PC je uz aj tak obojrucne...
    P.S.: Keby Ta seklo tak polhodinku za ZA, mohol si pozerat moju rodnu:)))j
    publikované: 21.05.2009 16:02:42 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. písmenko
    to máš smolu. Predstavujem si situáciu, že prídeš do autobusu, sadneš si k oknu na pravej strane a vedľa teba sa posadí napr taký zúrivý "POĎ SA BIŤ", na ktorého budeš pozerať, usmievať sa .Alebo by si prisadol "EXOTERNICKÝ" a tvoj rozpačitý úsmev by si vysvetlil ako nahováranie.
    Musím priznať aj mne sa to stáva, pred mesiacom som bola na rehabilitácii na bankách, doporučujem
    publikované: 21.05.2009 17:15:33 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014