po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Také dve gule ( spojené šnúrkou )

... išlo o odvahu ale na našom parkovisku sa to nedalo vyskúšať ...

Trr. Trr. Trrrrrr. To boj zvuk čo patril k detstvu. Na ulici stáli chlapci a robili ten zvuk. Trr. Trr. Trrrrr. Spomenul som si na to na križovatke. Stál som pri tatrovke. Pri takom tom veľkom nákladnom aute. Tatra. Vyklápačka. Také auto čo šialene smrdí. Hlavne na tej križovatke. Výfuk otočený práve do vášho okna. Nikdy nestihnete stlačiť vnútorný cirkulátor.

Neviem presne aká tatrovka. Teda aký typ. Veľ a oblé tvary. Naozaj veľ auto. Robili také aj z plastu. Malí chlapci ho dostávali pod stromček. Veľ malú tatrovku. Bola takmer ako naozajstná ale jedna vec bola predsa len iná. naozajstná tatrovka mala tykadlá. Na predných nárazníkoch kovové tyče a na tých tyčiach čierne gule. Z tvrdého plastu. Z takého tvrdého čo keď sa dotýkal o seba vydával zvuk. Tr. Trr. A oveľa rýchlejšie. Trrrrr. Ozývalo sa celé sídlisko.

tatrovka, pri ktorej som sa na križovatke dusil mala tykadlá s guľami. Tie tatrovky z môjho detstva mali len tykadlá bez gulí. Tie gule sa kradli. Kradli ich chlapci alebo ich otcovia. Podľa toho kto mal akú odvahu. Ja som odvahu nemal a nemal som otca s prístupom k tatrovke. Tie dve gule spojené šnúrou som nikdy nemal. To mali len odvážnejší. Ale malo ich dosť chlapcov. Tatrovky v mojom detstve mali rozkradnuté tykadlá.

Dodnes vlastne neviem ako sa zábavka volala. Bavili sme sa o tom so ženou. Sedela so mnou v aute, keď som stál pri tatrovke. O tých guliach na blatníkoch nič nevedela. Na tie dve gule spojené šnúrkou si ale spomínala. Mala ich. Mala ich naozajstné. Z obchodu. Alebo z trhu, to neviem. Originálne gule. Z Poľska. Moja žena trávila detské prázdniny v Poľsku. Tvrdí, že sa volali klik klak. Neviem, u nás boli len tatrovácke. Neviem či sa volali klik klak. Ale ten zvuk vydávali. Trr. Trr. Trrrrr. Museli ste to dokázať na jednom prste.

Šnúrka mala v strede taký krúžok na prst. Ako prsteň. Niekto to dokázal aj bez toho prsteňa. Obtočil si šnúru okolo prostredníka. Rovnako dlhé šnúrky a na koncoch gule z tvrdého plastu. Jeden úder dole pod prostredníkom T. Jeden hore nad prostredníkom R. Dolný R. Horný R. Trrrrrr. Alebo aj dlhšie. Záležalo od šikovnosti.

Svoju šikovnost som nedokázal odmerať. Nemal som vlastné čierne plastové gule. Nemal som dokonca ani vlastnú oranžovú plastovú tatrovku. Nemal som otca, ktorý by mal prístup k guliam z naozajstnej tatrovky a rodičia ma mali radi. Nevydával som zvuk trr, trr, trrrrrrr. Bol som dobrý chlapec. Čítal som si a predstavoval som si, čo by som urobil, keby na parkovisku pred našim blokom zastalo to veľ auto s tykadlami. Či by som mal odvahu vyškriabať sa na veľ blatníky a odkrútiť gule. Netuším. Na našom parkovisku nikdy neparkovala tatrovka, a ak by aj náhodou zaparkovala gule by nemala. dnešná mala. Bolo to veľ auto s klik klakovými guľami. Moja žena tvrdí, že to klik klakové gule. Ale je to čudné. Nerobia klik klak. Robia trr, trr, trrrrr.

 

 

 

 

 


veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. jeeej, opat si mi nieco pripomenul :)
    jasne, ze som mala klik-klak vyrobeny kamaratom, neskor original. Pamatam si vecerne prechadzky nasou ulicou, klik-klak na prste, v usiach sluchadla a v nich sumiace radio Luxemburg, pocuvane na nasej "sumienke" - malickom tranzistoraciku, ktory kupila sestra z prvej letnej brigady. Kliklakovala som iba pod prostrednikom, nad nim som nevedela, obcas som si aj po prste klikla a bolelo to. Ked si tak pomyslim, ako sa nieslo niekolkonasobne kliklakovanie ulicou...ti dospelaci museli byt trpezlivi...
    publikované: 30.10.2007 09:29:45 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :))
    ... takže potvrdené ... je to klik klak :))
    publikované: 30.10.2007 09:30:53 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tatrovku som mal tiež
    ale deti od susedov mi poškodili koleso..Trocha som žaloval a nemali ma radi..asi toľko ;)
    publikované: 30.10.2007 09:36:49 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. klik klak
    Ano, tak sa to volalo...aj ja som pripravil jednu tatrovku o dvd gule a ostali len hole tykadla...mal som obite prsty...bol som obhanany sudedmi ked sme im pod oknami tobili trrrrr...trrrr...mal som aj original kupenske klik klak, aj ked som mal oblubeny ten co som si poctivo ukradol z tatrovky...pekne spomienky sa mi vybavili na klik klak tvojim clankom
    publikované: 30.10.2007 09:39:33 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  5. bože to bolo detstvo ...:))
    ... dnes už žiadne dieťa nezažije ten pocit ... kradnúť tatrovke tikadlá :)) ... teda ja som to ani vtedy nezažil ale úprimne povedané ... túžil som po tom :))
    publikované: 30.10.2007 09:41:20 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. teda tykadlá ...
    ... tie tikadlá mi ostali po vojne s ipsilonom :)))
    publikované: 30.10.2007 09:42:12 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  7. tuhle vec..
    jsem videl asi pred necelym pulrokem mezi tmavou komunitou v USA. Pritelkyne nechapala co to je tak jsem ji vysvetloval rovnez svoje mlada leta...
    Nenapadlo by mne ovsem, ze se s tim setkam po tolika letech v americe.
    Uspesny den
    publikované: 30.10.2007 10:56:57 | autor: division (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. jasnee
    klik klaky, to bola klasika :D
    publikované: 30.10.2007 12:47:35 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  9. konečne sme niečo vyexportovali aj do ameriky :))
    publikované: 30.10.2007 13:48:33 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. klik-klak a paragliding
    môj osobny rekord 60 min.
    publikované: 25.03.2015 19:41:24 | autor: stevo212 (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. klik-klak
    publikované: 25.03.2015 19:43:02 | autor: stevo212 (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. golicky na snurke
    publikované: 25.03.2015 19:44:13 | autor: stevo212 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014