po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Život pred ((( a život po )))

... ale je tu príliš veľa obmedzení pre možného čitateľa ...
 

Príliš mladý človek by to nemal čítať. Príliš starý čitateľ tiež nie. Je to jednoducho taká komplikovaná záležitosť. Mladý to nepochopí a starý tiež nie. Teda ešte treba dodať, že za príliš mladého sa považuje každý pod 41 rokov a za príliš starého každý nad 41 rokov. Vek 41 rokov sa považuje za ideálny. Aj na čítanie a aj na zmenu.

Ak ste prešli kritériom ideálneho veku tak ste dočítali sem. Ale vyhraté ešte nie je. Lebo ak ste boli pred viac ako dvadsiatimi rokmi dieťaťom bohatého rodiča tak tiež nemôžete čítať. Teda čítať môžete ale neviem ako to bude s pochopením. Ja teda viem, že pochopíte čo som napísal ale myslím si, že ma nepochopíte. Tak takí, čo mali pred viac ako dvadsiatimi rokmi rodičov s výjazdovými doložkami do kapitalistickej cudziny nech nečítajú. A ani takí, čo dostávali balíčky z kapitalistickej cudziny. Takí by už vôbec nepochopili.

Čítať by nemali ani športovci. Teda takí, čo boli športovci aj vtedy a hlavne boli dobrí. Akože športovci. Lebo takí nepochopia nikdy. Je to vôbec ťažké na chápanie. A ešte by som mohol pokračovať. Napríklad takí, čo by aj všetko spĺňali ale sa nikdy neoženili a nemajú dieťa čo má svoje nároky. Tak ani takí by nemali čítať. Lebo to sa samozrejme nedá pochopiť. To aj ja mám s tým trochu problém a to spĺňam všetky požiadavky.

Ja som muž v ideálnom veku 41 rokov, ktorý nemal pred viac ako dvadsiatimi rokmi bohatých rodičov a najďalej sme boli v Bulharsku so zájazdom ROH a z kapitalistickej cudziny nám prišiel list len raz a aj to musela ísť mama na colnicu vysvetliť, že načo jej u nás treba 20 kanadských dolárov a športoval som len na ulici a aj to len trochu, lebo som si radšej čítal a aj som sa oženil a mám dcéru čo má nároky a všetky svoje požiadavky spĺňam a aj tak mám taký zvláštny pocit. Že či mi to bolo treba. No bolo. Pri všetkom čo mi je drahé prehlasujem: áno, bolo mi to treba. Konečne ich mám a už sa nikdy nevyzujem.

Včera som si kúpil svoje prvé adidasky. Áno, áno, tie topánky s kvietkom a troma pásikmi. Ja som po nich túžil celé svoje detstvo. A aj dospelosť. A aj celý svoj vek až k ideálnemu štyridsiatemu prvému roku. A už ich mám. Majú tri prúžky a kvietok. Naozajstné adidasky od adidasu. Neviem, čo frflete. Všetkým som vám povedal, že nepochopíte, ale vy si nedáte povedať. Nespĺňate podmienky a čítate až sem.

Už dávno ste svoje prvé adidasky rozčaptali alebo ste ich možno vôbec nechceli mať. Vedel som, že sa nedá pochopiť. Nevyrástli ste v dobe, keď mal naozajstné adidasky len jeden môj spolužiak a aj ten asi o dve čísla väčšie. A inak ste ich videli len v čierno-bielom televízore, keď Fibingerová hádzala guľu a Kratochvílová tak strašne utekala. A potom bol ešte Juantorena čo si dal na seba teplákovú súpravu s tromi prúžkami. Tak ani oni by to asi nepochopili ale pochopili by všetci čo boli schopní hrubou fixkou prikresliť na svoje plátené dvojprúžkové tramky tretí pásik.

To, čo sa mi stalo včera, by sa vtedy nestalo nijakovsky nijak. To by som musel ísť na majstrovstvá sveta. Lebo na majstrovstvách sveta sa utekalo v adidaskách. Nikto neutekal v botaskách.  Hoci zase je pravda, že pre moju generáciu sú aj adidasky botasky. Lebo všetky športové topánky sú botasky.

Písať ďalej nemusím. Lebo tí čo si nedali povedať nemôžu pochopiť a tí čo pochopili už viac nepotrebujú čítať. Ja som si kúpil svoje prvé adidasky v živote. Vyzerajú úplne ako tie z čierno-bieleho televízoru. Majú takú sivo oceľovú farbu a tri svetlo sivé pásiky. Naozajstné adidasky.

P.S. Za normálnych okolností by som v nich aj spal, teda keby sa mi to stalo pred viac ako dvadsiatimi rokmi, ale už som dospel.  Nespal som v nich.


rodinný album | stály odkaz

Komentáre

  1. gratulujem k výberu
    športovej obuvi a pýtam sa, kde si doteraz trčal a v čom si behal za dcérou...lebo ja som tvoju kategóriu splnila do bodky, dokonca aj Zuzu mám vo veku tvojej dočky, ale adidasky, tie si veru vychutnávam po tých botaskách z mladosti....a nedajú sa vyčaptať, dajú sa iba zodrať. Posledné mám 5 rokov a držia furt....:-)))
    publikované: 04.01.2010 13:18:43 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. trčal som vo všetkom možnom :))
    ... ale dcéru som nikdy nedobehol včas ... lebo jej som ich doprial skôr ... tak :))
    publikované: 04.01.2010 13:31:15 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. aj napriek zakazu
    akoze mojho ja, ze uz v prvom odstavci nesplnam podmienku, v tretom to uz bolo aj viac ako nesplnene, ale svoje ja som presvedcila, ze daj si sancu, citaj dalej - a moje ja to pochopilo :)) :)) a precitilo :)) minuly rok sa podobne vytesovalo a doteraz sa raduje ked si obuva tri pruzky na nohy :)) ma ich jasnomodre, na bielom podklade, su ako obloha, az oci od nich este viac svietia blankytnomodrou ked sa kochaju :))
    publikované: 04.01.2010 13:31:23 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :))
    človek nikdy nevie čo ho poteší :)...
    publikované: 04.01.2010 13:56:33 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. no jo...
    ja som tak snívala o číňanoch s červeným prúžkom...a nikde neboli...keď som sa dala na šport, túžila som po teniskách, ako sú prestige...aj celý výlet ROH do Prahy sme strávili ich zháňaním...ale nezohnali sme.. mama mi nakoniec kúpila také modré tenisky na lepenie...ale raz ma čakali pod stromčekom botasky, také ozajstné na hádzanú....
    publikované: 04.01.2010 14:02:42 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ja viem ... číňany bol sen ... ale adidasky bol sci-fi ...
    ... o číňanoch som tu kedysi písal ... zohnal som ich v zime a tak som v nich v zime aj chodil :))) ... prezúval som sa pod schodami a utekal cez záveje :)))
    publikované: 04.01.2010 14:06:36 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. zdraví ťa topánková fetišistka
    ô
    publikované: 04.01.2010 14:53:41 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Popísmenkovač
    no, ja som si ich zaobstarala preto, aby sme sa naháňali svorne a aby mi nezdrhli...DDD
    publikované: 04.01.2010 14:57:04 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  9. fííha, to akoby bolo od nás z baráku
    z bytíku, ja mám dcéry dve, jedna je adidasková druhá je konversková... no adidasky nevymením za nič na svete mám čierne s rúžovými pásikmi a rúžovým kvietkom také členkové a sú super, sú moje druhé, lebo prvé po 8 rokoch chúdence dožili..tak prajem aby si si ich dosýta vychutnal :-)) ozaj a spĺňam všetky podmienky až na to, že mám dcéry dve :-)) ale chápem aj tak ;-)
    publikované: 04.01.2010 15:23:42 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Tak tomu aj tak nerozumiem :)))
    ... ako môže niekto spĺňať požiadavky a ešte mať aj dve dcéry a mať ich už pred 8-mimi rokmi ... :))
    publikované: 04.01.2010 17:59:02 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Popismenku,
    a kde su vyrobene?
    publikované: 04.01.2010 18:14:39 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. popismenku
    no vidíš to a ja že spľňam a nespĺňam :-))) nevadí zoberme to tak,že chápem a mám adidasky ;-)
    publikované: 04.01.2010 19:09:14 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  13. podmienky sice nesplnam, no chapem:)
    mam Reeboky, uz desat rokov, kedze ich mam len na tury, tak su stale pouzitelne:)
    Nooo, nechcem rypat, ale Adidasky si uz mohol mat 20 rokov:))
    Uz bez dolozky, stryka na Zapade, extra bohatych rodicov, svokrovcov, atd.
    publikované: 04.01.2010 19:19:50 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. hanka ... a čo tak šetriaci model ???
    ... ja som závislák na výpredajoch ... ja nič bez výpredajov nekúpim ... a urobiť si radosť len tak mírniks - dírniks sa mi nechcelo... to muselo dozrieť :)))) ... a vyrobené sú v adidasove ... teda aspoň dúfam :)))
    publikované: 04.01.2010 19:40:59 | autor: POPISMENKU (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. jaaaj, mas dlhu dobu zrenia, skoro ako niektore specialne syry:)
    nuz ale aj vypredaje tu uz mame peknych par rokov... nechcem Ti brat iluzie, no vies, ze v adidasove maju sikme oci?
    publikované: 04.01.2010 20:02:24 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. ...koki, az teraz si uvedomujem, ze som adidasy este nikdy nemal na nohach.
    ...A tusim aj preco.
    V dobe, ktoru opisujes v druhom odseku som pracoval v "adidasove".
    Obut si tam vtedy adidasy by znamenalo vytrubit do sveta: aha, slohol som si boty vo fabrike! :-))

    Ale velmi inspirativny clanok...
    ... kde je presne ten vypredaj? :-))
    publikované: 04.01.2010 20:34:21 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. pp
    tak veľmi ťa chápem. Mojím takým snom bol bicykel Favorit. Musel stačiť aj Sobi. No dnes už je to miniznačka Pyraňa.
    Nespĺňam jednu z podmienok, lebo mám syna, ale jemu ako futbalistovi som adidas dopriala nielen kopačky,botasky ale i halovky.
    A prikláňam sa ok ostatným - slúžia vynikajúco, vyhodili sa len vtedy, keď sa zodrali . nech ti slúžia a máš s nich radosť
    publikované: 05.01.2010 20:40:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014