po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

52 metrov štvorcových ( rekonštrukcia bytu II. )

... dlhý príbeh v ktorom inžinier K. prisľúbi opravu a my budeme hľadať náš nový byt ...

V minulej časti sme sa zoznámili s inžinierom K. a tu sme si povedali, prečo sme stále nemali vlastný byt.

Dnes: Inžinier K. telefonicky prisľúbil, že v stredu sa prídu do bytu pozrieť na splachovač. Prečo v novom byte novou toaletou vytápame starú susedu. Inžinier K. bol milý. Treba mu dohodu pripomenúť v utorok. Tak to bolo vždy. Bojím sa, že budú musieť rozsekať kachličky. V pivnici mám dve zelené a asi 15 bielych. Zelené nebudú stačiť...

 kachličky sme kupovali dávno ... v príbehu sa teda vraciame do jarných mesiacov roku 2005 ... hľadáme byt ...

Náš byt sme hľadali dlho. Sídlisko bolo jasné. Poznali sme na ňom všetky voľné byty. V inzerátoch sa občas objavili. Oslovili sme realitky. Papierovo bytov dosť. Reálne ani nie. Boli to tie isté byty. Dookola. V tých bytovkách sú len dva typy bytov. Jeden sa predáva ako trojizbový. Je dva a pol izbový. Tá tretia izby má 6 metrov. Štvorcových, nie na dĺžku. Druhý typ je dvojizbový. Bez tých šiestich metrov to isté. 52 alebo 54 metrov štvorcových. Ako sa za socializmu trafili stavbári. Plus pivnica. Polovica bytov nemá balkón. V domoch nie je výťah. Domy majú dve alebo štyri poschodia. Nikdy nezabudnem na jeden z tých trojizbových. Mal byť po rekonštrukcii. Mal červenou farbou natreté zárubne. Brána bola hrozná. Pri výstupe sme dychčali. Trojizbové boli vždy na štvrtom. Pod strechou. Boli dva. Jeden ten červený. A druhý taký istý. Vybrali sme si dvojizbový. Tiež na štvrtom. V peknej bráne. Dychčali sme na schodoch ale povedali sme si. Nech. Chceli sme (a dnes už aj máme) jazvečíka. Po schodoch sa musí nosiť na rukách. Nech. Vynesieme. V tom byte sme boli večer. Mal eurookná a neuveriteľný výhľad na nočné Košice. Ako v kine. Večer sme si povedali, že to je ten byt. Čo chceme. Ráno sme zavolali do realitky. Berieme. Pán nám povedal, že byt už nie je. Po nás tam bol ešte jeden pár. Povedali, že berú hneď. Po čase sme našli ďalší byt. Vo vedľajšej bráne. Nemal taký krásny výhľad ale bol na druhom. Dychčali sme menej. Pani mala jedinú podmienku. Byt bude voľný, keď na tom istom sídlisku kúpi ona trojizbový. Ten červený už videla. Ten sa jej nepáči. Muž z realitky nám povedal nech zabudneme. Trojizbový nebude. Pani si to rozmyslela. Byt môže byť aj niekde inde. Spísali sme zmluvu a čakali. V banke bolo všetko vybavené. Pani nám po čase zavolala. Rozmyslela si to. Bolo to naozaj na porazenie. Žili sme vtedy v Bratislave a do Košíc sme sa chceli sťahovať v lete. Pôvodne sme si mysleli, že rovno z Bratislavy presťahujem ženu a dcéru do zrekonštruovaného bytu. Leto sa blížilo a byt nebol. Ani na papieri. Žena potom videla ďalšie a ďalšie byty. Predražený byt od bláznivej právničky, ktorý vlastne aj tak nebol na predaj. Drahší zrekonštruovaný byt, ktorý  bol upravený tak ako sme nechceli a z dlážky trčala odrezaná trubka. Byt na konečnej autobusov, kde stále bežia motory. Nádherný byt, ktorý mal o veľkú izbu viac ale do hypotekárnej kalkulačky nás už nepustil. A tak dookola. Žena už chodila aj na iné sídlisko. Nič, nič a nič.

Viem, že bol piatok. Bola v Košiciach a večer mala ísť do Bratislavy. Kúpila si Večerník a prečítala inzeráty. Bol tam nový byt. Na takej ulici, kde sme ešte neboli. Ani sme netušili, že taká ulica na tom sídlisku je.  Maličká odbočka. Dvojposchodová bytovka. Cena v norme. Ani hore ani dole. Bolo to úplne zbytočné. Ten byt bol podľa všetkého predaný skôr ako ten inzerát vyšiel. Povedal som žene nech len zavolá a nech sa ide pozrieť. Len aby mala pokojné svedomie. Zavolala mi okamžite keď z neho vyšla. Povedala, že je v normálnej bráne. Málo ľudí. Nie je to cez realitku. Pani je sympatická. K bytu je záhradka. Dve pivnice. Pôvodný stav. Byt je okamžite voľný. S hypotékou nemá problém. Neponáhľa sa. A výhľad. Výhľad bol krajší ako z toho prvého.  O päť minút príde na obhliadku niekto ďalší. Povedal som jej, aby vyšla po schodoch, zazvonila a povedala, že ho berieme. Kúpili sme byt. Len potreboval rekonštrukciu. A ešte sme vybavovali papiere.

 

Nabudúce zistíme (aj ja sám) ako to dopadlo so splachovačom, pôjdeme na katastrálny úrad a začneme hľadať „tú“ správnu firmu. 


52 metrov štvorcových | stály odkaz

Komentáre

  1. takže
    kto hľadá nájde, alebo trpezlivosť (ktorá Ti už pretekala ako splachovač) ruže prináša:))) príjemnú rekonštrukciu a krajšie bývanie, nech to stálo zato:))
    publikované: 01.06.2007 12:54:35 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  2. oj,starý a dobrý
    Večerník,čo som si naň vystál v dave šóru :)
    publikované: 01.06.2007 12:57:48 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. veru
    večerník, a nebojte príbeh o rekonštrukcii sa len začína ...
    publikované: 01.06.2007 13:07:21 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014