po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Desať stupňov ( ku zlatej )

... prečo moja mama vždy vyhodila huby čo nazbieral otec a čo si myslela o školskej výchove a ešte aj o hlavnej cene ...
 

Ja som televízne dieťa. Čo si spomínam tak sme vždy mali televízor. A čo si spomínam tak sme pri ňom sedávali celá rodina. Nikdy som síce nemohol pozerať Angeliku ale zato vždy v nedeľu som videl film pre pamätníkov. V našej rodine sa milovali majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní: „Ona v rúžovém, on celý v černém“. Pozeral som aj filmárika a filmušku a ešte kadečo iné.

Netreba si ale teraz myslieť, že sme nerobili nič iné okrem pozerania televízora. Jednak televízia nevysielala nonstop ale mala prestávky. Niekedy dokonca urobili prestávku aj vtedy keď vysielali a vtedy išiel text: Prepáčte poruchu alebo hrající se koťata. Hrající se koťata som mal veľmi rád. Niekedy boli lepšie ako to čo malo ísť namiesto nich. No a televízor sa nepozeral nonstop aj preto, lebo niekedy bolo treba upratovať, povysávať alebo utrieť prach alebo diavou utrieť nábytok a naleštiť parkety. A tak.

Večer som mohol televízor pozerať málokedy a tak si na večerné programy až tak nespomínam. Ale dnes som si spomenul na niečo, čo myslím, že chodilo večer. Hneď po kombajnoch v Televíznych novinách a potom ešte po športových správach z krasokorčuľovania. Desať stupňov ku zlatej.

To sme sedeli v obývačke celá rodina a niekomu sme držali palce. Boli to samí múdri ľudia. Vedeli všetko alebo skoro všetko o niečom. Napríklad tam bol človek čo vedel všetko o hubách. Na huby chodil aj môj otec. Mňa vtedy huby veľmi nebavili a tak som o hubách nevedel nič, len to, že mama vyhodila skoro vždy všetky huby čo otec nazbieral.

Tak v tej súťaži bol napríklad človek, ktorému žena nevyhodila asi ani jednu hubu lebo on presne vedel, ktorá je ktorá. Moderátor mu napríklad ukázal obrázok s hubou a môj otec vtedy povedal: „huba jedlá a dobrá“. Ten pán v televízii povedal niečo po latinsky a dodal: „huba odporná a jedovatá“. A moderátor povedal: „výborne máte ďalší stupeň ku zlatej“. Môj otec na to povedal, že ho to už vôbec nebaví a že či neprepneme.

Neprepli sme jednak preto, že u nás sa dalo prepnúť len na maďarskú televíziu a jednak preto, že nás ostatných to bavilo veľmi. A mama povedala: „chvalabohu, že som tie huby vyhodila, ty by si nás všetkých otrávil“. Na to sa otec alebo postavil a išiel spať alebo ostal sedieť na gauči a tiež zaspal.

Potom bol v súťaži taký pán čo vedel všetko o hudbe. Moderátor mu z platne púšťal nejakú ukážku a my sme spolu s tým pánom počúvali a potom som ja povedal: „toto nám púšťala súdružka učiteľka a to bude Bemtoven“. Ten pán v televízore si tú ukážku ani nevypočul do konca a povedal: „Čajkovský a ešte dodal, že čo a ako“ a moderátor povedal: „Výborne, máte ďalší stupeň ku zlatej“. Vtedy mama dodala niečo o škole a že by som už mal ísť spať. Ja som nikdy nešiel spať, lebo potom bol ďalší súťažiaci.

„Hrady a zámky a sme v deviatom kole“ povedal moderátor a mama dodala: „Tak to som zvedavá, či prejde do desiateho“, lebo tam už bola hlavná cena. Asi bola aj nejaká zvučka a krátky rozhovor, že ako sa má súťažiaci od posledného kola. Niekedy dostal aj dary od divákov. Napríklad peknú výšivku alebo knihu o hradoch z Pardubicka od pracujúcich zo závodu v Pardubiciach, ktorí mu držali palce. Nemusím dodať, že moja mama ten hrad neuhádla a súťažiaci uhádol a tak sme na chvíľu prepli na maďarskú televíziu ale keďže tam nešla žiadna estráda a moja sestra ešte nehádala tak sme hneď prepli späť.

A potom nevedela ani sestra a my sme spokojne išli spať. Bola to výborná súťaž a na konci tí súťažiaci stáli na takých schodoch a kto uhádol urobil krok hore a kto neuhádol išiel s hambou preč zo schodov a pracujúci, čo mu fandili sa za neho hanbili a neposlali mu už vôbec nič. Ale ak bol niekto úplne hore tak nad ním bolo niečo také, z čoho on ak sa dobre pamätám vytiahol obálku a to bola tá zlatá. Akože prvá cena. Nespomeniem si už či tam boli poukážky na nákup knižiek alebo naozajstné peniaze alebo úplatok alebo niečo také. Chcel som si to dnes overiť ale úplne som sa sklamal.

V jútube nie je ani jedna ukážka mojej obľúbenej relácie. Je tam všetko možné ale ani jedna otázka o hubách alebo hradoch a nepúšťajú tam ani Čajkovského. Je to proste zabudnutá relácia. A podľa mňa by nemala byť. Celá naša rodina ju mala rada akurát teda otec zaspal hneď po otázke o hubách.


veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. nebýval si Ty náhodou u nás? :-)
    a pamätáš si na toho, čo bol taký dobrý v hudbe a volal sa rovnako, meno aj priezvisko, tuším Vojtech Vojtech? A poznal aj Humoresku od Antonína Dvořáka! Nevieš, čo to je? Zaspievam Ti kúsok, počúvaj...
    publikované: 07.01.2010 15:40:33 | autor: g (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pp
    krásny návrat do kroniky TV. Ja si matne na tú súťaž spomínam s Jaromírom Šterclom. Komik, ktorý ma tam svojimi vedomosťami upútal a mám dojem, že súťažiaci sa volili tak, že sa vložila krásna, vyblýskaná dýka do knihy a podľa toho sa určovala téma. Dalo by sa povedať, že boli predsokonmi Milionára
    publikované: 07.01.2010 15:55:31 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ja som býval u svojich rodičov :))
    ... a na žiadne mená si už nespomínam ... ale spomínam si na tú obálku ... teda asi ... :))
    publikované: 07.01.2010 16:02:17 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  4. no tedaaa...
    PP, chcela som sa spytat, ci si nebyval u nas, ale potom by byval u nas aj g aj vasilissa...a ak ste byvali, ako ste mohli zabudnut na dom,kde ste byvali, haa? A na MNA?
    Nemozem si pomoct, spomienky na zasle casy su krasne , pri tych sutaziach sme sa aj nieco naucili a na druhy den sme sa mohli v skole porozpravat, pretoze sme vsetci pozerali to iste...
    od Cajkovskeho milujem tuto:
    http://www.youtube.com/watch?v=JQ-edAsbuJw
    a pripajam aj Bemtovena:
    http://www.youtube.com/watch?v=6WnOjq7A_U0&feature=related
    Oda na radost sa tu celkom hodi, urobil si mi velku radost spomienkami:)
    publikované: 07.01.2010 18:22:43 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tak musím uznať ...
    ... že sme celkom veľká rodina :)))
    publikované: 07.01.2010 18:54:47 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. veru, veru:)
    aj to krasokorculovanie...to bola parada ...ako sa leskli korcule a lad ako fondanove salonky...a trblietky na satach a ako sa Karol Polak snazil trafit odtiene karieb na obleceni:)
    A spomenula som si na jedneho borca, co vyhral Desat stupnov ku zlatej, volal sa Zdeněk Chromý, ohromny sympos to bol, vsetky, co som poznala, sme ho ( zial, len) platonicky milovali:))
    publikované: 07.01.2010 19:03:54 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. rodina, pozor!
    Na Nově se v dohledné době možná budou dít věci! Podle mých informací si CET 21 (což je držitel práv na vysílání všech těch Nova stanic a nově i MTV) zaregistrovala ochranné známky 10 stupňů ke zlaté a Vtipnější vyhrává, což jsou populární pořady z dob socialismu. K ochranným známkám si „Nova“ zaregistrovala minimálně doménu www.vtipnejsivyhrava.cz
    publikované: 07.01.2010 19:10:31 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. hanka
    ešte aj hit-páráda nás držala pokope a pondelkajšie inscenácie, ktoré sme rozoberali a zaľúbené boli do Kňažka, Kukuru a nadávali na Kocúrikovú
    publikované: 08.01.2010 18:45:25 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014