po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvá ( čo je vlastne piata ale o poradie aj tak nepôjde )

... taká pesnička ktorá nalezie do hlavy a spoznáte ju pri prvom padam padam tam tam ...

Túto pesničku som počul miliónkrát. Vlastne aby som bol v téme tak päť milión krát. Teda veľa krát. V každom jazzovom bare vám ju zahrajú. A vždy ma to dostane. Ja vlastne až tak veľa jazzových pesničiek na prvé ucho nespoznám. Ale túto spozná každý.

Padam padam tam tam. Padam padam tam tam. A tak dookola. To je jedna z platní, čo som zdedil po Pištovi. Dave Brubeck take five. Taký pekný obal. Taký retro. Akurát, že on vlastne nebol retro lebo bol naozaj retro. Pochopené. Teda dúfam. Akože to bola naozaj stará platňa. A hneď bolo počuť, že ju aj Pišta počúval často. V tom padam padam tam tam je také praskanie. Prehĺbil som ho poctivo. To praskanie.

Dnes ju mám aj na cédečku a ten úvodný motív ma vždy dostane. Ale praskanie sa neprehlbuje. To je myslím najväčšia chyba cédečiek. Že nepraskajú. Tú platňu stále mám ale už nemám gramofón. Teda vlastne mám. Aj keď je to len s tým teda.

Minule som upratoval garáž. V našej garáži je vždy toľko vecí, že sa do zberného dvora odveziem s plným kufrom rodinného kombíka päť krát. Ako v nadpise. A v garáži som mal vlastne tri gramofóny. Jeden je taký ten krásny kožený kufrík s plastovým inštrumentom. Klasika, akú sme nosili z hudobného kabinetu do triedy vždy keď sme mali službu a na hudobnej sme si mali vypočuť Dvořáka. Tak taký gramofón ešte v garáži máme. Ale neviem či funguje. Nikdy sme ho neotvorili.

Bol tam aj môj gramofón na ktorý som si v svojej prvej práci zobral odborársku pôžičku. Bola to tá najväčšia veža akú mali v Priori. Ešte dnes ju má moja žena v škole. Ale gramofón si nezobrala. Až teraz, keď ho objavila v garáži.

A bol tam ešte tretí. Ten na ktorom som počúval všetky ženine vinylky. Dodnes si pamätám, že sa zapínal ceruzkou. Centrálny gombík vypadol a tak ste do tej diery museli vopchať ceruzu a nahmatať to tam. Po nahmataní stlačiť a pustiť padam padam tam tam. Tak tento gramofónu už nemám. Ten majú v košickom zbernom dvore. Ak ho teda ešte majú. Bolo to pred týždňom takže ak máte ceruzku je najvyšší čas. Aj vinylku vám k tomu môžem požičať. Takú čo som počul toľko krát že to budete hneď počuť. Ale pesnička je to skvelá. The Dave Brubeck Quartet - Take Five.

Spoznáte to hneď: Padam padam tam tam.


100+1 a to video | stály odkaz

Komentáre

  1. joj
    take 5 milujem :) hlavne v take piatky sa zide .)
    publikované: 07.08.2008 15:27:53 | autor: eleanoRigby (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Prodigy forever ! ;)
    publikované: 07.08.2008 16:07:58 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. to až keď bude rubrika 100 + 200 :))
    publikované: 07.08.2008 16:17:31 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Tento džezík
    mi fakt lahodí. Bolo to parádnych 5 minút. A tá podoba s Prodigy je neodškriepiteľná, že Teide? (-:
    publikované: 08.08.2008 00:08:36 | autor: Lasky (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014