po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Seriálové ( závislosti I. )

... keď tam raz napíšem I. viem, že bude aj II. III. a tak ďalej, ale aj o psovi Šarikovi, desiatich prikázaniach a dvoch agentoch ...
 

Bolo mi to jasné hneď ako som si to premyslel. Musím tam dať rímsku jednotku. Lebo ako skoro vždy tam dám aj dvojku, trojku a tak ďalej. Mám seriálovú závislosť. Mám viac závislostí a asi o tom popísmenkujem. Jedna závislosť mi nestačí. Bude to o kávičkách, písmenkách, ruských rockových skupinách, výletoch na rovnaké miesto, výpredajoch a aj o nikotíne (žiaľ) a tak podobne. A aj o závislosti na pokračovaniach. Na rímskych číslach. Tak tu to začnem. Závislosť na pokračovaniach.

Niekedy niečo naklepkám. Len pre seba. Netúžim z toho robiť seriál. A po prvej strane je mi to jasné. V hlave stále niečo žblnkoce a stále sa vynára niečo, čo nadväzuje na to napísané. Po prvej strane mi to dojde. Toto nikto ( a ani ja ) nemôže dočítať. Hovorím tomu záchvat grafomana. Mávam ho často. Písmenkujem pre písmenká. Tak potom rýchlo hlavu seknem. Obrazne a do klávesnice aj doslova. Dám tomu bodku a do nadpisovej zátvorky dám rímsku jednotku. Niekedy ju dopíšem neskôr. Kto tu moje písmenká občas prelúska už vie. 

Mal som aj naozajstné seriálové závislosti. Myslím na tie televízne. Štyria tankisti a pes. Teraz to opäť dávali na českom programe a už ma to tak nezobralo. Asi by ma nezobralo ani Sedemnásť zastavení jari. Neviem, to ešte nedávali, len som to videl na dévedéčkach. Samozrejme, že v tom čase dospievania som aj ja podľahol nemocniciam na okraji mesta, ženám za pultom a všetkým tým českým nekonečnostiam. Tiež sa to občas znovu objaví ale už ma to tak nechytá. Je to síce vo farbe ale syndróm štyroch tankistov je aj tu. Nezachránil to ani Šarik. Ostali mi už len tri úplné istoty. Všetky prišli podstatne neskôr. To už nebolo o detstve.

Kieslowského Dekalóg. Najprv som v košickom kine na sídlisku videl Krátke filmy. Boli dlhé. Jeden o zabíjaní a jeden o láske. Videl som ich v sérii. Boli to také tie filmy s ktorými sa motáte dlho v hlave a potom dávala (ešte) československá televízia Dekalóg. Bol som akurát na vojenčine. Tej prezenčnej povinnej službe. Bolo po revolúcii a ja na česko-nemecko-poľskom hraničnom cípe. Armádne mravy boli uvoľnené. Na druhom poschodí zámku ( lebo bývali sme na zámku ) bola spoločenská miestnosť. Maličká kinosála s televízorom. V mene demokratického rozvoja mladých vojakov pribudla k televízoru drevená skrinka s videom. Armádna budúcnosť bola pripravená. Asi desať krát som videl všetky príbehy Ramba. Takmer osobný vzťah mám k Terminátorovi a k dispozícii boli takmer všetky ukážky nemeckých erotických filmov z RTL. Armádna budúcnosť . Bol som absolvent. Hovorili nám špagáti. Pokiaľ viem, špagáti neboli práve obľúbení. Ja som bol. Bol som špagát - výkonný  práporčík. Agent 007 (aj ten sa na videu objavil) mal povolenie zabíjať, ja som mal povolenie povoliť vychádzku. Hovorím, obľúbený muž. A vážený. V utorok som udelil vychádzky všetkým. Von z kasární mohol ísť úplne každý, kto aspoň teoreticky mohol. Mal som jedinú podmienku.  Dnes večer nebudeme pozerať Ramba a vzrušujúce tirolácke okienko bude povolené až neskoro večer. V utorok o 21.00 hod odpojíme video a budeme pozerať druhý československý program. Kieslowského Dekalóg. Vítaný bol každý. Na prvú časť prišli aspoň špagáti. Na druhú len špagát – priateľ. Od tretej som mal súkromné kino. Videl som všetkých desať častí. Sám v malej tmavej kinosále. Pred televíznou obrazovkou. Bol to môj seriálový zážitok. Viem, o čom hovorím. Priateľ zo školy bol špagát v Trebišove. Nebol obľúbený, nemal vychádzkové právo. Písal, že v utorok u nich dávajú Ramba. Nedávno dávali opäť v kine dlhé Krátke filmy. Šarikov komplex nenastal. Stále je to skvelé kino.

Vojenčinu som teda absolvoval a do rodiny sa nasťahovalo naše prvé súkromné video. Kúpil ho svokor. Malo tri hlavy a červený gombík na nahrávanie. Chvíľu sme nahrávali všetko. Potom sme nenahrávali už skoro nič. Zmenil to David Lynch a Twin Peaks. Lyncha som poznal z prešovského filmového klubu. Slonieho muža som síce videl len nedávno ale Modrý zamat som poznal naspamäť a o mestečku som už počul. Druhý program Slovenskej televízie. Piatok večer. Noc. Až polnoc. Dostali ma okamžite. Špeciálny agent Dale Cooper zmenil môj život na tridsať týždňov. A nebol sám. Trvalým antidepresívom mi bol poručík Andy Brenner, hlavne v tej časti, kde stúpil na dosku tak nešťastne, že ...  Tých tridsať častí mám nahratých na véhaeskách. Video už nefunguje. Tri hlavy nestačili ale tridsať Twin Peaksov ostáva. Ten seriál milovala aj moja svokra. Pôvodne som ho začal nahrávať vlastne kvôli nej. Tak dlho nechcela byť hore a zároveň to chcela vidieť. Twin Peaks sa u nás reprízoval v sobotu dopoludnia ku káve ako prvá denná telenovela. Svokrušu to zapletenie osudov dostalo rovnako ako mexická Mária. Twin Peaks u nás zvíťazil rodinne. Šarikov komplex nehrozí. Stačí ak poručík Andy stúpi na tú dosku. A milovníci kávy a koláčov vedia. Toto bol náš seriál:  „Diana, gratulujem si k svojmu vkusu. Ubytovanie, ale najmä ranná káva sú úžasné“. A to ešte mal prísť čerešňový koláč. A hektoliter čiernej kávy.

Mať televízor v spálni je skvelá vec. Dočkali sme sa toho. Ležali sme so ženou v posteli a do spálne nám vstúpil Fox Mulder. 6 stôp vysoký, hnedovlasý, zelenooký fešák z Alexandrie vo Virgínii. Slobodný. Niekoľko mesiacov nás držal aj so ženou v napätí. So Scullyovou sa to nikdy poriadne nevyvŕbilo a ani s tou jeho unesenou sestrou sa to vlastne úplne nevysvetlilo. Len tie agentove zvyky sa začali meniť. Raz večer prišiel až po desiatej. 22-hej. Niekto mu vraj zakázal chodiť skôr. A potom chodil stále neskôr. Zrazu sa raz v noci dotrmácal po polnoci. Síce sa nám to snažil vysvetliť ale ak pozeráte televízor z postele viete, že po polnoci už funguje len jeho ohrievacia funkcia. A z vyhriatej postele nikto nevstáva k červenému rekordovaciemu gombíku. Občas som ešte žene ráno povedal, čo Mulder hovoril a že Scullyovú ešte stále nepobozkal a raz večer Mulder neprišiel vôbec. Veci neboli dopovedané. Akty otvorené. Príbeh stratený. Fox nám zmizol zo života.

Ďalšiemu seriálu som už v živote nedal šancu. Samozrejme, že občas niekto prišiel ale na trvalo u nás neostal. Žena si nedávno objavila roztržitého detektíva. S Monkom však mávali rovnako ako s Muldrom. Tri týždne nebol. Potom zase prišiel. Na dva týždne sa zase odmlčal. No nezabijete? Ničia mi seriálový život. Nevedia, že za rímskou jednotkou ide dvojka a až potom trojka. A idú v pravidelných intervaloch. Aspoň na ohrievačoch.

Dovetok: samozrejme že som zabudol: Miazgovci, Simpsonovci ( s muldrovsko-monkovským presúvaním ) a ďalšie rodinky ... 


keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. ja som dala sancu este niekolkym :)
    hlavne red dwarfovi :) a teraz som tak trochu zavisla na postapocalyptickych heroes .. ale TV uz roky nepozeravam, ponuka je chaba a internet pestry :)
    publikované: 28.06.2007 12:31:23 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Huráááá!
    ani jednoho hrdinu nepoznam. Som v poriadku.Idzem to zvlažic.
    publikované: 28.06.2007 12:46:43 | autor: Vychodnarskarecesia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. bejvavalo...
    doma "ženy rodu Gilmorovcov"...vtedy som ani nevarila, ani nedýchala...teraz ...no čo už, mám Teba a iných na I., II., III:)))
    publikované: 28.06.2007 13:03:21 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ??
    bv: na to som si musel dať vyhľadávač a nepoznám z toho ani mäkké f ... :) a krajanovi: Šarika pozná každý a kto sa tvári že ho nepozná ho pozerá aj dnes :)
    publikované: 28.06.2007 13:03:22 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. popismenku
    nepoznas red dwarfa? cerveneho trpazlika davala kedysi aj CTcka .. fakt nie? fiha .. teda nie ze by kazdy poznal .. ale u mna je to jedna z najvacsich televiznych klasik ") tu su aj scenare, aj ked to nie je ono :) http://www.cervenytrpaslik.cz/

    a heroes su novi :) sci fi
    publikované: 28.06.2007 13:16:26 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ...tie tvoje pismenka
    mi zneju v usiach ako skvela pozvanka do televizneho sveta serialov...:-)...
    publikované: 28.06.2007 13:17:21 | autor: zu (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. no reda teda nempoznam :)))
    a už som ho nagooglil ale čo ja viem ...a sci fi ma v živote obišlo :( ... sci fi a winnetou :)
    publikované: 28.06.2007 14:00:38 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  8. to je scifi povedzme .. iba ako kolorka :D
    podstatne su podla mojej skromnej mienky absolutne brilantne a absurdne dialogy :D
    publikované: 28.06.2007 14:22:49 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  9. budem
    musieť dohnať zmeškané ... aj keď tá partia v modrých trikotoch ... ach jaj
    publikované: 28.06.2007 14:24:45 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. nebudem nutit, aj ked som svedok reddwarfovsky :))))
    ale tu je scenar uplne prveho dielu http://www.cervenytrpaslik.cz/scenare/CZ-01-1_Konec.htm :)))
    publikované: 28.06.2007 14:30:44 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  11. a že nebudem nútiť :))
    no však v poriadku ... a ja som svedok šarikov ... a už hľadám prvú časť tankistov v pôvodnom znení s titulkami :)
    publikované: 28.06.2007 14:42:38 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Jaj
    šarik. Ta jasně napíšem,ně že to ten.
    publikované: 28.06.2007 14:50:03 | autor: Vychodnarskarecesia (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. *tvari sa nevinne*
    no, utekam ja z tohto blogu, miesto pracovania som uz precitala 4 casti :D a este mi hrozia tankisti :)))
    publikované: 28.06.2007 14:52:18 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  14. serialy
    Star Trek, Priatelia, Zenaty so zavazkami... takto vyzera v maximalnej strucnosti moja serialova chronologia ;-) Zvykol som byt serialovy maniak, ale uz ma to nejak preslo...
    publikované: 28.06.2007 15:14:42 | autor: contentus1212 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014