po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S grínpísačkou na dovolenke ( v Bulharsku III. )

... NO! a YES! a ako zachrániť medúzy ...

Medzi moje najobľúbenejšie knižky v pubertálnom období patril taký maličký humoristický román Michaela Koepfa  Zachráňte veľrybu. Žiadna umelecká trauma len normálne vtipná knižka. O hipíkoch a podvodníkoch a tak trochu o grínpísakoch. Ja ich mám rád. Naozaj. Bez vedľajších úmyslov. Nepodpisujem žiadne petície ale ich podpíšem. Myslím si, že je dobré, že sú. A v našej rodine už majú dorast. Moja dcéra je grínpísačka. Totálna. Zachraňovala medúzy. Moja žena ju v tom podporuje. Dalo by sa povedať, že ju huckala. Ja som bol v úkryte. Za normálnych okolností by som utiekol ale dcéra je predsa len malá. Tak som tam sedel ako mrož a bol som pripravený zasiahnuť do pouličných či presnejšie poplážových násilností. Moja dcéra sa učí po anglicky – zatiaľ žiadna sláva, ale základné slovo v boji o záchranu medúz už pozná. NO! Stop! A zachráni ju.  Celé sa to stalo takto.

Bulharské more máme radi. Každý chváli chorvátske ale nám to tam príde ako na dovolenke pri jazere. Žiadne veľké vlny. A máme radi aj piesočnaté pláže. Na kamenistých to majú turisti v šľapkách ťažké.  Bulharské je fajn. Široká pláž a pozvoľný vstup do mora. A vlny. Aké vlny! Oplieskávajú vás z každej strany. Do tváre a aj do iných partií. Záleží od toho či ich prerážate predkom, ako ja s dcérou alebo zadkom, ako moja žena a dcérina mama. Dcéra to mala radšej so mnou. Boli sme oplieskaní, že až. Že až znamená, že viac sa nedalo. Trepali sme v tých vlnách nezmysly a bojovali s Poseidonom. Víťazil na celej čiare. Keď sme už boli oplieskaní a plní morskej vody vychádzali sme na breh. Ale niekedy vlny neboli. Vtedy boli medúzy. Boli dni keď ich bolo veľa. Strááášne veľa. Až tak, že až. Že až znamená ... však viete.

Sme vegetariáni a máme radi zvieratá. Ryby síce jeme ale máme ich radi. Medúzy síce nejeme ale tiež ich máme radi. Lebo sme vegetariáni a máme radi zvieratá a tak dookola. Ležali sme na pláži vždy v prvom rade. Kvôli pocitu a pohľadu. V prvej línii. Videli sme ich. Tie medúzy. A videli sme aj ich. Tých, čo medúzy vyhadzovali z mora. V mojej dcére sa prebudil vzťah k zvieratám. Mami, to nemôžu robiť, to sú živé tvory. To ich bolí. Niečo robme. Moja žena povedala: choď a daj ich späť do mora. Ja som nepovedal nič, vedel som, že bude zle. Bolo zle. Moja dcéra prišla k odporcom medúz a bez slova začala lopatkou posúvať to nešťastné zviera späť do mora. Neviem, čo robila medúza. Mne sa zdá, že oni nerobia nič, len sa nadnášajú v mori a na súši ležia a nenadnášajú sa. Ozvala sa slovenčina. To čo to decko robí! Tak mi ich dávame von a ona to tam zase strká, však moja malá sa bojí ísť do mora! To prečo to decko robí! Lebo tie medúzy trpia. Za moju dcéru odpovedala mama. Vedel som, že je zle. Črtal sa konflikt. Tešilo ma, že aspoň nie medzinárodný. Napol som hruď a stiahol som brucho. Pre výstrahu. Nestalo sa nič, len na moju dcéru a ženu pokukovala časť pláže.

Tých medúz bolo plné more. Niektoré nebolo treba na piesok vyhadzovať. Niektoré na piesok vyfľusli samé. Grínpísacka dvojka zasahovala. Občas do mora vracali aj také poloroztrhané a aj celkom roztrhané. Občas sa objavili deti, ktoré si tie medúzy vynášali a niesli k svojim ležadlám na pozorovanie. Robili si tam diery s morskou vodou alebo ich dávali do vedierok. Stále som musel mať vypnutú hruď, lebo malá grínpísačka tam okamžite trielila a zachraňovala. Robila to bez slov len s výrazom v tvári. Ten výraz stačil. Pozerala sa na nás už skoro celá pláž. Potom sa moja dcéra išla vykúpať so ženou. Vlny neboli, tak brušný prerážač mal pauzu a mohla nastúpiť aj zadková prerážačka. More bolo plné medúz. Aj tých, ktoré zachránila moja dcéra. O niekoľko minút sa vrátili. Normálne sme sa oplieskavali aj hodinu ale teraz bol návrat rýchly. Dostala ich.

Obe sa šúchali pieskom a hľadali tea tree oil. Popálila ich medúza. Za dobrotu na žobrotu. Moja dcéra ležala a do mora sa jej už nechcelo. Tá medúza ich dostala keď blbli na veľkom nafukovacom kolese. Dostala ich obe. Na stehná, zadok a brucho. Bolelo to dlho. Dokonca sa mi zdá, že normálne by fňukala. Teraz nefňukala. Grínpísačka nefňuká. Vieš tatko, to ona je vo svojom prostredí a my sme tam boli cudzincami. Bolo mi to jasné. Doma mi vyrastá eko-aktivista. Moje dieťa sa bude v žltom trikote priväzovať o stromy a bojovať za šťastný život lykožrúta. Pravdepodobne sa priviaže aj na elektráreň a tak. Moja žena, ktorá chcela byť veterinárkou a zachraňovať africké zvieratá má pokračovateľku rodinných tradícií. Keď som prišiel na hotelovú izbu, v kúpeľni som objavil komára. Rozprskol som ho na kachličkách a rýchlo som zahladil krvavé stopy. Neviem ako ďaleko sa eko-cítenie mojej dcéry dostalo. Ale mám ju rád. Zvíťazila nad bolesťou a o niekoľko (dlhých) minút pokračovala jej záchranná akcia. Ktovie, možno do prirodzeného prostredia vrátila aj tú obludu, čo jej ublížila a možno nie. V jednom prípade totiž prehrala.

Bolo už popoludnie a dcérine sily ochabovali. Žena už bola pacifikovaná a ja som už mohol vypustiť napnutú hruď a trochu normálne dýchať hruškovitým bruchom. Vtedy sa na pláži objavili oni. Boli veľkí a mali rovné bruchá. Bez vypínania hrude. Normálne postpubescenti a bolo ich veľa. Medúzy predstavovali veľkú zábavu. Vyberali ich a hádzali po sebe. Moja drobná chudučká dcéra s nimi išla robiť poriadky. Jednu z medúz zobrala z rúk postpubescenta a položila ju do mora. Vyslovila to slovo. NO! Nie akože nonono ale normálne NO! Mala úspech. U všetkých až na jedného. Ten vybral ďalšiu medúzu z mora a niesol ju smerom k mladým postpubescentkám. Asi to mala byť zábava. Moja grínpísačka sa mu postavila do cesty aj so svojim NO! A on odpovedal. YES! A bolo po akcii.  Tú medúzu moja dcéra nezachránila. Nedokázal som napnúť hruď viac ako ten mladý muž. Ako otec ochranár som zlyhal. Aj ako ochranár medúz a aj ako ochranár dcéry. Zvíťazilo YES!

Tie medúzy na pláži šarapatili ešte niekoľko dní. Moja dcéra ich stále vracala do mora. Občas jej pomáhala mama. Ja nie. Ja som myslel na toho komára. Otcovská česť sa mi vrátila až posledný deň. Medúzy boli preč a späť boli veľké vlny. Tatko, poď do mora. Bolo to jasné. Moja dcéra nepotrebuje vypätú hruď. Potrebuje normálneho otca s veľkým bruchom, ktorým dokáže rozplieskavať vlny. To som dokázal dobre. Otec rozplieskavač.    

Dodatok: Rozplieskavač bol na dovolenke aj s turistom a so somárom .


keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. :) grínpísak
    sic nie som,ba ani vegetarián ..ale,medúza ma fascinuje od tretej triedy ;)
    publikované: 24.08.2007 13:28:05 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    publikované: 24.08.2007 13:33:27 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  3. A
    ja by som metal meduzy do slanej jak šaleny, potom vytrepal puberťakov jak durny a nakonec že ošlintal v karčme jak pako.
    A neznam či by to s tobu nevyšlo najedno.
    Ale članok fajn. Dobre že použivaš prirovnania,oživy to.
    publikované: 24.08.2007 15:27:43 | autor: vychodnarskarecesia (e-mail, web, autorizovaný)
  4. B
    ta tote meduzy už neoživiš :)))
    publikované: 24.08.2007 15:30:08 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Jak
    že ně! Pošli jednu umartu a ja ci ju obratom pošlem oživenu. A keby še naisto nepodarilo ta žime ně,šak to čisté.
    publikované: 24.08.2007 15:56:49 | autor: vychodnarskarecesia (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ta už mi to jasne
    to ty v tatroch tote bogáre oživuješ
    publikované: 24.08.2007 16:10:58 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  7. moj mladsi syn
    je odjakziva "grinpísák". Sama pre seba ho volam "prirodny muzicek", i ked uz dosiahol dospelackeho veku a vysky okolo 190 cm. Pamatam si jeho oci plne slz, ked videl mrtve zvieratko... priroda a vsetko zive su jeho velkou laskou, volny cas travi v horach, rok co rok prenasa zabky cez cestu, aby sa bezpecne dostali k jazierkam a mohli pokojne zvysovat svoju populaciu. Skoda, ze v Bulharsku nebol, skoda, ze nepozna Tvoju dceru, skoda, ze Tvoja dcera ma este len desat...dvaja grinpisaci su ovela viac ako jeden...
    publikované: 24.08.2007 16:54:52 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :)))
    neboj hanka, dcéra dorastie a potom sa môžu spolu priviazať o atómku :))
    publikované: 24.08.2007 17:03:13 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  9. nieeee
    vies, co ide studovat od septembra na vs? Fyziku a koketuje s myslienkou, ze prave jadrovu!!!( Snad nechce zlikvidovat nase atomky) Myslis, ze su dohodnuti s Tvojou dcerkou? Urob nieco!!!Prosiiim...
    publikované: 26.08.2007 14:32:49 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. no na dohodu to este nevidim
    dcéra ešte nemá ani učebnicu fyziky a asi si aj tak myslí, že je to niečo ako komplikovaná telesná .. niečo ako fyzička ... no však vytriezvie :)
    publikované: 26.08.2007 15:18:51 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  11. tak neviem...
    Tvoja dcerka v tom mozno nebude,mozno, ale ze odskocil od zivotneho prostredia ku fyzike nebude len tak...pre istotu nenapadne skontroluj dcerke mobil...ak tam ma boris, alebo prirodny muzicek alebo...daj mi vediet, dobre?
    publikované: 26.08.2007 16:01:45 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. o jednom prírodnom mužíčkovi mimochodom viem ...
    ... ale toho bude mať v mobile staršia z mojich dvoch dievčat :)))
    publikované: 26.08.2007 16:22:43 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  13. ja som to vedelaaaa
    kolko ma rokov? Prepanajana, ty myslis manzelku...uplne mi zblbol PC, o sebe ani nevraviac
    publikované: 26.08.2007 16:32:14 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. :)))
    panikáriť netreba ... veci sú pod kontrolou :))
    publikované: 26.08.2007 16:41:48 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  15. kontrolna otazka:
    mas cele popoludnie doma manzelku? PM bol vraj na huby, nepriniesol ani jeden, siel rovno do sprchy, je tam uz asi polhodky(mimochodom, vcera bolo suchohribov haldy), este stale su veci pod kotrolou?
    publikované: 26.08.2007 16:55:46 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. :)))))
    ... ale musím povedať, že aj na huby chodíme často :)
    publikované: 26.08.2007 17:03:12 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  17. -))))))
    aj on, len ich zriedka prinesie ...(oprava gramatickej chyby sposobenej sokom ...bol vraj na huby, nepriniesol ani jeden - spravne - ani jednu...dakujem za pochopenie)
    publikované: 26.08.2007 17:07:48 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014