po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Guľky ( hlinky, sklenky a dúhovky )

... frčky, ihličky a fúkačky ...
 

Hlinky boli hlinené a sklenky boli sklenené. Dúhovky boli sklenky a mali v sebe niečo. Niečo vďaka čomu sa volali dúhovky. A potom boli aj oceľové. Alebo železné. Neviem presne. Neviem ani aký je v tom rozdiel. Vtedy som ešte fyziku a chémiu nemal. Mal som matematiku. Malé počty a malá násobilka. Za jednu sklenku päť hliniek, za tú veľkú modrú sklenku desať, dúhovka ešte viac a oceľové nehrajú. To by bolo nefér. Aha. Hlinky mali rôzne farby. Ale rýchlo sa ošúchali. Plus vrecúško.

Sú to roky. Rokúce. Je to tridsať rokov. Za tridsať hliniek by bola jedna veľká dúhovka. Možno. Dúhovky sa totiž v obchode nedali kúpiť. Netuším odkiaľ ich chlapci mali. Ale viem, že ešte dlho potom ako som už guľky nehral som mal doma jednu dúhovku. Normálna sklenka a dnu také zelené niečo. Niečo vďaka čomu sa tej guľke hovorilo dúhovka. Bolo mi ľúto tu guľku vyhodiť. Za takú dúhovku by bolo toľko hliniek. Myslím, že som už chodil na vysokú školu a stále som ju nosil po vreckách. Pre istotu. Keby niektorý kamarát na rovnej ploche urobil pätou na topánke dierku. Povedal by: hráme s piatimi a ja by som vytiahol dúhovku. Vymením ju za dvadsať hliniek. A potom by som vyhral dvadsať hliniek a aj svoju dúhovku. V guľkách som bol celkom dobrý. No dobrý. Taký priemer. Záležalo od toho či som hral so staršími alebo mladšími chlapcami. Ale na vysokej škole som to už nezistil. S kamarátmi sme chodili na pivo. Síce po rovnej ploche ale jamku neurobil nikto. S dúhovkou som sa hral na pive.

Predtým. Keď som bol ešte chlapec s malou násobilkou sme ich hrali u nás za blokom. Bolo to medzi stenou paneláku a takou malou tehlovou kockou v ktorej bola kotolňa. Bolo to vyšliapané na prach. Rovná plocha a nulový vietor. Ideálne na guľky. Bolo tam niekoľko jamiek. A niekedy, keď išlo o veľa urobila sa nová jamka. Niekto položil pätu tramky do prachu a zatočil sa. Pár krát. A potom niekto urobil svojou pätou čiaru. Tak desať metrov od jamky. O päť alebo o desať? Sklenka je za päť a tá veľká modrá teraz nehrá. To až keď pôjdeme o tridsať. Teraz ideme o päť, dobre, o desať, hádžeš prvý? Hrali sme o desať hlinených guliek a jednu sklenku. Najprv sa hádzalo z čiary. Kto mal najviac guliek v jamke alebo svoju guľku najbližšie k jamke začínal. Frčka! Frčka bola najštandardnejším úderom. Tí väčší frajeri frčkovali palcom, tí menší ukazovákom. Teraz si už blízko. Ihlička! To bol malíček. Ale len jeden dotyk. Dotkol si sa dvakrát! Vynechávaš! A na konci to už boli nervy. Na konci išli fúkačky. Na tom mieste, medzi panelákovou stenou a kotolňou ste si museli ľahnúť do prachu a fúkať. S hlinkami to išlo. Oceľové nehrali. S mojou veľkou modrou sklenkou to nešlo. Ten malý kopček pred jamkou ste neprefúkali. Mama z tých zaprášených nohavíc nemala radosť. Vybrala z vrecka guľky a hodila ich do pračky.

Občas chodím k mame na návštevu. Stále býva v tom paneláku. Aj kotolňa tam je ale už to nie je kotolňa. Stále je to vyšliapané ako si ľudia skracujú cestu k autobusovej zastávke. Ale nie je tam ani jedna jediná jamka. Už takých tridsať rokov. Neviem, či už chlapci tridsať rokov nehrajú frčky, ihličky a fúkačky. Na začiatku som si to nevšímal. Už som bol príliš veľký na guľky. V prachu ležali mladší bratia mojich kamarátov a občas aj mladšia sestra. Myslel som na iné veci. Hlinky mi hnili v škatuli a sklenka sa prevaľovala v šuflíku. Potom mi guľky z hlavy totálne vyfučali a potom, keď som si občas spomenul už zrazu žiadni chlapci neboli. A ak boli, robili niečo iné. To miesto medzi blokom a kotolňou bolo prázdne. A stále je.

Musím pohľadať tú zelenú dúhovku. Naposledy som ju mal pred dvadsiatimi rokmi v jednej prešovskej pivárni. Ale možno som ju doniesol domov. Možno mama dala prať nohavice a tú dúhovku vyložila. Vždy keď sa pýtam na niečo z detstva otec povie: mám taký pocit, že je to v pivnici. V našej pivnici je celé moje detstvo plus kompóty. Musím tam ísť. Po zelenú dúhovku. Keby niekto s kamarátov oprel pätu do prachu.

veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. Pripomenul si mi detstvo,
    my sme to hrávali doma na dvore, presne tak to bolo. Akurát sme tomu hovorili guličky.
    publikované: 02.02.2008 18:34:29 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :))))
    ja som teda zdedila dúhovky po rodičoch... množstvo dúhoviek.. v takom vrecúšku... hrávala som sa s nimi celé dni... :) požičiam ti a nemusíš hľadať v pivnici... potom už boli cvočky či ako sa to volalo... cééčka a rybičky :) aj tie mám, aj perleťové.. aj tie ti požičiam a môžme urobiť jamky :)
    publikované: 02.02.2008 18:34:57 | autor: kitiucsib (e-mail, web, autorizovaný)
  3. tú svoju zelenú dúhovku možno ešte nájdem ...
    ... a tá jamka, sedím ... o päť alebo o desať guliek ? ... :))
    publikované: 02.02.2008 18:37:21 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Aj ja som hrávala s chlapcami guľky.
    Mala som aj hlinky (s vrecúškom stáli 2,-Kčs) a tiež aj sklenky dúhovky. Hlinky sa už dávno prestali vyrábať, keďže to vyšlo z mody a komu by sa to aj vyplatilo vyrábať (halierové záležitosti). Sklenky som veru nedávno videla v TESCU, ale ak sa používajú, tak už na iné účely.
    publikované: 02.02.2008 18:40:49 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. fííha ...
    ... na čo iné sa môžu používať sklenky ako na hru ??? ... tuším to síce ... ale nerozumiem :))
    publikované: 02.02.2008 18:47:07 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ja vlastne neviem,
    na čo sa používajú, možno fakt na hranie, snáď v niektorej lokalite to frčí. Mňa napadlo, že na dekoračné účely.
    Moje deti hry s guľkami nepoznajú. Asi ich to budem musieť naučiť Dovolia dnešní rodičia deťom váľať sa pritom po zemi?
    publikované: 02.02.2008 18:57:23 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. neviem :)))
    skočím za mamou a opýtam sa :)))
    publikované: 02.02.2008 18:59:01 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :))))
    no teda jasné že o 10 guliek... :) aaale keď prehráš, nieže budeš plakať ;)
    publikované: 02.02.2008 19:05:23 | autor: kitiucsib (e-mail, web, autorizovaný)
  9. :)))
    ... no zoberieme do partie aj maca a margaretku a v banku bude 50 guliek .. guličiek... či guľôčok ... to idem normálne trénovať :))
    publikované: 02.02.2008 19:09:11 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Deti,
    poviem Vám, že taký petang by som si zahral. Na to by ste ma dostali. Vie niekto, kde sa to u nás hrá ?
    publikované: 02.02.2008 19:19:50 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Už sa tešííííím.
    Keď sa uváľam, nevadí..... :-)))
    publikované: 02.02.2008 19:22:46 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Bože, ako rada som hrala guľky
    mala som ich doma stovky :-)
    publikované: 02.02.2008 19:26:14 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Tak berme do partie aj Rusalku!
    Ak nájde tie stovky guliek, čo mávala doma, sa opatí. Budeme sa váľať spolu.
    Petang hrávame, keď máme z podniku športový deň (spojené s popíjaním). :-)
    publikované: 02.02.2008 19:40:52 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Mno ...
    ... takto ... ešte si nie som istý, či sa hrám s babami :)) ... čo sa pamätám, s nami hrala len jedna baba ... a to bola sestra ivana b. ... tie väčši gule sa hrajú aj v sade janka kráľa v bratislave ale to má ku guličkám ďaleko ... a ocieľky nehrali ... lebo proti tomu hlinky nemali šancu :)) ... a ak sa rozhodnem že baby hrajú ... tak v prachu sa bude ležať ... na konci samé fúkačky :))
    publikované: 02.02.2008 20:01:46 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Popísmenku, nenájdem doma už žiadnu... možno zopár skleniek
    Ale ak bude príležitosť si zapigať, tak si určite niekde zoženiem...
    publikované: 02.02.2008 20:15:37 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. hahaaaaaa...
    jaka diskriminacia.... že baby nehrajú... to vy chlapci sa nás bojíte takto? No ja hrám aj s veľkými guľami ... hocáako.. vyhrám a odídem so sklenkami, hlinkami, dúhovkami a v ruksaku budem mať veľké gule.. tie petangove... :) doma potom urobím výstavnú poličku s guľkami ... a spomienkovú tabuľku k tomu... "ako biscuit vyhrala nad chlapcami z blogu" :))))
    publikované: 02.02.2008 23:24:04 | autor: kitiucsib (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. no však ja som netvrdil, že baby nehrajú ...
    ... len som naznačil, že musím pred zápasom poriadne trénovať ... :))
    publikované: 03.02.2008 14:04:52 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014