po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ja a môj otec ( moja futbalová prípravka )

... moje futbalové tréningy sa končili väčšinou remízou ...
 

Mňa futbal jednoducho minul. Sám neviem ako sa to stalo. Ja som ostal jednoducho v aute. Myslím out .... akože mimo hry. Na začiatku to bolo pritom normálne.

Ja som mal futbal rád. Mal som aj také čierne kopačky. Ako všetci chlapci. Čierne kopačky a červené trenky a biele tielko. Alebo nejaké tričko. A loptu. Ale nikdy som nemal naozajstnú normálnu futbalovú koženú loptu. Ani nenormálnu nekoženú. Len také gumené. V tom bol problém.

Mňa pritom futbal bavil. Bývali sme na štvrtom poschodí a mali sme balkón. Pod našim balkónom bolo školské ihrisko s veľkým futbalovým ihriskom. Vždy v sobotu sa na tom ihrisku hrali futbalové turnaje. Prišli futbalisti a hrali. Niektorí v dresoch a niektorí v červených trenírkach a tielkach. Ale kopačky mali skoro všetci. Sedel som na balkóne a pozeral som sa.

To boli také podnikové turnaje. Prišli rôzne družstvá a dospelí chlapi sa naháňali za loptou. Najlepšie hrali ráno. Okolo obeda už boli väčšinou veľmi unavení a finále bolo utrpenie pre každého. To už bolo vypité všetko pivo a nebavilo to ani finalistov a ani diváka na štvrtom poschodí. Ale vydržal som do konca. Mňa futbal bavil.

AJ môj otec chodil na také futbalové stretnutia. Ich podnik hrával na inom ihrisku a tak som ho v sobotu veľmi nevidel. Chodil domov neskoro a zdalo sa, že hral aj finále. Taký bol unavený a tak bolo z neho cítiť pivo. Boli to náročné turnaje a moja mama im pravdu povediac nikdy veľmi nefandila. Môj otec futbalista to mal veľmi ťažké. Myslím, že dokonca nemal ani dres a ani čerené trenírky. Mal len také normálne vzorkované ako mali všetci dospelí muži. Ale oni v nich nehrali futbal. A dokonca mám pocit, že môj otec nemal ani kopačky.  

Potom v nedeľu sme sa stretli chlapci z ulice a hrali sme tiež. Nebolo nás až tak veľa ako tých v sobotu. Keď sme došli deviati tak bolo veľa. Rozdelili sme sa na dve družstvá čo bol vždy problém, pretože skoro vždy nás bol nepárny počet. Boli dvaja kapitáni a tí si vybrali družstvo. „Ja beriem Jožka, on má loptu“ povedal prvý kapitán a potom vyberal druhý: „Mišo, má kopačky“, „Peťo, tiež má kopačky“, „Igor“, „toho malého“ a potom niekto vybral mňa „ty v okuliaroch“ a potom niekto aj môjho kamaráta Ivana B. z druhého poschodia: „toho tučka. Ideš do bránky“. Najhoršie bolo, že v sobotu sme všetci videli veľkých futbalistov a tak sme hrali na veľké bránky. Po troch minútach sme vyzerali ako tí v sobotu vo finále, keď bolo všetko pivo vypité. Na deväť chlapcov v dvoch družstvách to bolo jednoducho obludne veľké ihrisko. Zápasy sa väčšinou končili 1:0. Gól dostal vždy Ivan B. ale je pravda, že v tej veľkej bránke nemal ani najmenšiu šancu.

Ja som hral väčšinou v obrane, lebo prebehnúť také obrovské ihrisko viac ako raz bolo nad moje sily. Aj keď pravdu povediac hrať v obrane alebo v útoku bolo úplne jedno. Vždy sme za tou loptou utekali všetci. Teda s výnimkou Ivana B., ktorý bol v bránke a čakal, kedy už konečne niekto dá gól aby bol koniec.

Občas sme mali aj tréning. To bolo tak, že v nedeľu sa nás na ihrisku nestretlo ani deväť a ani päť a ani traja. Len ja s Ivanom B. Ivan B. mal obyčajnú gumenú loptu a ja tiež, ale potom som ukradol sestre volejbalovú loptu. Tá bola skoro ako futbalová ale bola volejbalová. Tak sme si len s Ivanom B. kopali. To bol tréning. Alebo sme skúšali jedenástky. Ivan B. išiel do bránky a ja som kopal jedenástky. Vždy keď som trafil bránku som dal gól. Vždy keď som bránku netrafil gól nebol. Väčšinou sa to skončilo remízou. 50:50. 50 krát som bránku trafil a 50 krát nie. Ivan B. nechytil ani jeden gól ale bol spokojný. Bola to čistá remíza.

Raz v živote som mal aj tréning s otcom. Teda možno to bolo viac krát ale spomínam si len na jeden. Ivan B. akurát nebol doma a akurát nebol na ihrisku nikto s kým by som sa rozdelil do družstiev. Chvíľu som si kopal sám. Kopol som loptu na bránku a alebo som dal gól alebo som netrafil bránku. Bolo to na remízu. 20:20. Viac krát sa mi už samému nechcelo kopať a vtedy prišiel môj otec.

Kopali sme si loptu a potom mi otec strieľal jedenástky. Niektoré som chytil. Vždy vtedy keď ma otec trafil. Keď ma otec netrafil bol gól. Bolo to tak na remízu. 10:10. keď ma otec trafil 10-ty krát už ma to tak nebavilo. Mal som červené ruky a nohy. Ako trenírky. A tak sme tréning ukončili a išli sme pozerať futbal v televízore. Vtedy bol hviezdou Mario Kempes. Každý chlapec chcel byť Mario Kempes.

keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. šport,ktorý si vyžadoval fyzickú námahu
    som nerobil,takže som sa len sánkoval,poprípade robil rozhodcu pri ping pongu,ale Kempesa poznám..mal také upotené vlasy a veľký suspenzor ;)
    publikované: 26.03.2008 09:15:30 | autor: pod altankom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hm... s futbalom som v aute :-))
    publikované: 26.03.2008 09:18:42 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :-)
    dnes už človek nemá z balkóna na čo pozerať, namiesto ihriska na hádzanú a futbal tam stojí obchodný dom. O kúsok ďalej rovnako. Buď obchod, alebo panelák. A potom sa čudujme, že drobizg sa flíka po uliciach. Pamätám časy, keď sme prišli domov, hodili aktovky do kúta a hnali sa von. Hrali sme všetko možné cez futbal, hokej, vybíjanú, hádzanú. Lozili sme po stromoch. A dnes? ani strom a ani ihrisko.. ale veď máme fitnes centrá a detské kútiky v obchodných domoch.
    publikované: 26.03.2008 09:44:29 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ved bez futbalu
    si neviem ani zivot predstavit. Zase raz prijemne citanie. Diky. :)
    publikované: 26.03.2008 10:21:31 | autor: preconie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. tak u nás je pod panelákom stále ihrisko.... :)
    dakedy tam bolo dokonca kamenné:) tam som sa učil hrať futbal ja. No predovšetkým som sa učil bolesti :) Môj otec sa učil dezinfekcií kolena a moja mama plátaniu teplákov :) Mário Kempes už nebol...ale čierne kopačky so žltými šnúrkami hej ;))
    publikované: 26.03.2008 19:09:56 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ja pozorujem futbal
    z kuchynskeho okna v nedelu pred obedom, prave ked varim. vtedy hraju muzi v trenirkach. tak 5:5, ako pat a pat v kazdom muzstve. chodia sem na bicykloch. finale ale neviem kde maju. mozno pri nedelnom stole. desinky som nevidela ze by mali pri sebe a vzdy na bicykloch aj odidu :)))
    publikované: 26.03.2008 21:04:04 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014