po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pál utcai fiúk ( moja neprečítaná kniha )

... niekedy vám proste strašne chýba aj niečo čo sa vlastne nikdy nestalo ...

To mi nie je jasné, či mi môže chýbať niečo čo som vlastne nikdy nezažil. Knižka čo som nikdy neprečítal. Spomenul som si na to keď som spomínal na gumipušku. Ani tú gumipušku som ale poriadne nemal. Teda neurobil som s ňou nič také mimoriadne. Ak sa teda nepočítajú modriny na Ivanovi B. Ale vďaka tej gumipuške som si spomenul na tú knižku. Na Pál utcai fiúk. Na túto knižku:

 hotdog.hu

Tá knižka bola na povale. Na povale u babičky. U naďmami. Na povale boli také staré kufre. S jedným bol naďapa v Kanade. A teraz za to krk nedám ale možno práve v tom som tu knižku našiel. Neznamená to, že naďapa si v Kanade čítal Pál utcai fiúk. Znamená to, že keď už naďapa nikam necestoval tak dali starý kufor na povalu. A ešte to znamená, že keď moja mama vyrástla dali jej detské knižky na povalu do starého kufra. Ale bola to pekná knižka. Boli v nej ilustrácie. O chlapcoch a dobrodružstvách. Poznal z tých dobrodružstiev len tie ilustrácie.

krudylib.hu

Ale vtedy mi stačili. Dokázal som si ten príbeh vymyslieť. Prečítať som si ho nevedel. Nikdy som sa po maďarsky poriadne nenaučil. Naďmama sa nikdy nenaučila poriadne po slovensky. Mama bola v Košiciach a ja na prázdninách. Bola tam síce moja sestra, ktorá sa naučila po maďarsky ale práve vďaka tomu sa prevážala na zadnom sedadle pionierky. Nemyslím na nič nemravné. Myslím na takú motorku, na ktorej sa vtedy prevážal každý chlapec na dedine. U mojej babičky a aj inde. A moja sestra sedela na zadnom sedadle a na nejakých Pál utcai fiúk nemala ani pomyslenie. Mala pomyslenie len na tých fiúk-ov s pionierkami. No nemal mi to kto preložiť. Tak som si to len vymýšľal.

Úplne som na tú knižku zabudol. Nikdy som si ju nezobral do Košíc a po tých prázdninách som ju už nikdy nevidel. Asi ju naďmama dala do iného kufra alebo ju vôbec nedala na povalu. Pál utcai fiúk z môjho života zmizli skôr ako sa tam udomácnili. Ostala mi v hlave len spomienka na to, že som im ako chlapec strašne závidel a že som chcel byť nakreslený na jednej z tých ilustrácií. Teraz som si spomenul a použil som google.

Vtedy keď som bol chlapec by slovo gúgl bolo asi nadávkou. Keby som takému chlapcovi na pionierke povedal: „ideš na gúgl?“ asi by si myslel, že ho volám do bitky a bolo by po paráde. Lebo z ilustrácií viem, že Pál utcai fiúk sa biť vedeli ale veľa bitkárskych ťahov sa z takej statickej ilustrácie nenaučíte. Vtedy to bolo jednoducho bez gúglu. Nebol dokonca ani satelit. V podstate nebol ani farebný televízor. Teda niekde už bol ale u babičky nie. No a na tom gúgli som vygúglil aj toto:

 

A tak ako som si pri gumipuške spomenul na knižku tak som si pri gúgli spomenul na ten film. Ja som na neho úplne zabudol a pritom som ho určite videl. Cez prázdniny u naďmami na tom starom čiernobielom televízore. Takže ja vlastne Pál utcai fiúk predsa len poznám. Predsa len som mal tie ilustrácie aj rozpohybované. Síce čiernobielo ale boli. Nebol som si pri tom plagáte istý iba v jednom. Či som im ja aj rozumel. A tak som použil ďalší vynález. Jútúb. Vtedy, keď som bol u naďmami na prázdninách nebol ani jútúb. Ja keby som vtedy zastavil toho sestrinho frajera na pionierke a povedal mu: „jútúb“ asi by si myslel, že frajerujem po anglicky a že on je trúba. Ale ktovie, po anglicky sa vtedy tak veľa tiež nehovorilo. Aj v tej telke sa hovorilo po maďarsky.

Ale teraz keď si na to spomeniem o jazyk vlastne nikdy nejde. Môže vám chýbať aj to čo ste nikdy nečítali a to práve preto, že ste to nikdy nedokázali. A môžete mať melancholickú spomienku aj na film, z ktorého si pamätáte len úplné útržky. Lebo je to jednoducho melancholické. Niektoré veci sa jednoducho nikdy nestanú a aj tak vám je to ľúto. Ja sa chcem napríklad naučiť po portugalsky. Len preto, že je to taký šušlavý jazyk. A potom sa to zrazu všetko dá dokopy. Pál utcai fiúk zrazu spievajú  po portugalsky a potom tomu má jeden rozumieť. No jednoducho mi to chýba. Keď to tak zoberiem tak ja som vlastne nikdy nemal pionierku. Tú motorku. A ten sestrin frajer ma na zadné sedadlo zobral len raz. A tuším sa volal Pál.

veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. tá kniha nie je, len o dorodružstve,
    už určite si vygooglil aj to, že tá knižka je aj v slovenčine, takže neplatia žiadne výhovorky môžeš to prečítať ...:) "Chlapci z Pavlovskej ulice ...
    Je to síce pre deti, či skôr pre chlapcov, ale aj pre dospelých .Ja som to čítala, ako 10 ročná a pekne som si poplakala :(
    Je to o kamarátstve, o čestnosti, o férovosti a o tom, že život nie je o spravodlivosti ...
    Ale aj o tom, že žiaľ k tomu aby sme si vedeli ceniť jeden druhého , niekedy musíme zažiť veľkú bolesť, smútok , stratu blízkeho človeka ...
    publikované: 12.05.2008 21:48:05 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ako som včera spomenul
    oujeee ;)
    publikované: 13.05.2008 09:11:56 | autor: pod altankom (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. -)))
    Tú knižku som prečítal (v slovenčine) najmenej 10x. Veľmi sa mi páčila. Nuž čo - bol som mladňak...
    publikované: 13.05.2008 11:18:30 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  4. K obsahu knižky sa neviem vyjadriť
    ale obal je to pekný.
    publikované: 13.05.2008 12:30:38 | autor: podlahar (e-mail, web, autorizovaný)
  5. už som ju objavil v internetovom antikvariáte ...
    ... takže už o chvíľu ... :))
    publikované: 13.05.2008 13:04:31 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Tiez som ju cital v slovencine...
    ....a az ako 31 rocny. Podla mna je to knizka pre deti, aby o nej mohli ptom neskor v dospelosti premyslat. Citat ju prvykrat v dospelosti nie je take zabavne, hoci za chlapcenskym pribehom sa skryvaju aj vazne podnety na uvahy o vzniku vojen a hodnote sebaobetovania sa v takejto vojne. Najmensi chlapec, koli takymto zbytocnym bojom na konci knihy zomrie....
    publikované: 13.05.2008 13:47:55 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Sestko :)))
    ... a teraz čo ??? ... veď to je ako keby si mi prezradil, že vrah je záhradník ... :)))
    publikované: 13.05.2008 14:51:21 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  8. uups...
    ...prepac. Som si myslel, ze to vies. Ved si videl aj film. :-)
    publikované: 13.05.2008 15:19:08 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ... praveze si toho vela nepamatam ...
    ... ale mam pocit ze ked to uvidim tak si hned spomeniem :}}
    publikované: 13.05.2008 15:30:34 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. jehooo...
    konecne som na tomto zazraku menom internet natrafila na rovesnikov, boze aky radostny den :) tusim sa ma uz nezbavite :)) pal utcai fiuk, napriek tomu, ze sa ta kniha valala aj na povale mojej babicky a dokonca viem aj po madarsky, nikdy som ju necitala. vcul je mi to luto ;)
    publikované: 14.05.2008 17:21:26 | autor: dama (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ale to sa dá dobehnúť ...
    ... teda dočítať :))
    publikované: 14.05.2008 17:47:19 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  12. co ja viem :)
    akosi ma to uz nelaka, zacitat sa do tej knihy, mam ich tu tolko vselijakych neprecitanych, mozno raz, az budem mat vnuka, vnukov a spomeniem si nato, zozeniem a darujem im pod vianocny stromcek :)
    citam, citam pekne clanky, pekne spomienky, mozno raz, zalozim si svoj blog a budem konkurovat spomienkami starnucej damy :))
    publikované: 14.05.2008 18:13:59 | autor: dama (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. to nie je konkurencia :))
    ... len zakladaj :))
    publikované: 14.05.2008 18:48:12 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014