po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lacné knižné ( závislosti III. )

... je to ako sado-maso salón, len na konci je účet podstatne nižší ... alebo keď si u Tiffanyho dáte na raňajky klobásku s horčicou ...
 

Súvisí to s predchádzajúcimi závislosťami. Hlavne s tou výpredajovou . Som závislý na písmenkách a na výpredajoch. Som závislý na lacných knihách a to aj na tých s veľkým L. Lacné knihy. Je to závislosť v tom lekárskom duchu. Nenávidim ich a milujem. Viem, že mi na zdraví nepridajú ale vleziem tam.

Kedysi sme ich mali aj v Košiciach. Na Hlavnej ulici pri starom Tuzexe. Malá predajňa. Keď som si ju objavil ani sa mi to veľmi nezdalo. Vyzeralo to ako sklad kde končia knižky, ktoré nemali šancu u nikoho skončiť. Také tie nárazovky a náladovky. Krátka (Česi na to majú výraz) poměnka. Ale objavili sa tam kúsky. Také čo mali u koho skončiť. Končili u mňa. Košické Lacné ale jedného dňa zmizli. Tie bratislavské ostali. Občas menili adresy ale nakoniec sa zabývali.  Sú ako taká záhrada v ktorej rastú samé buriny a len občas vykukne niečo. No niečo. Chodievam tam rád.

V Artfore majú akciu. 20 percentná zľava na jednu knižku denne. Letné čítanie. Je to nádherné kníhkupectvo s atmosférou. Oproti je piccolo kaviareň, ktorá mi raz pribudne do kaviarenského bedekra. Po nákupe alebo aspoň po návšteve tam chodievam. Chodievali sme tam aj spolu so ženou, keď sme ešte bývali spolu v Bratislave. Dávali sme si čoko-koko a kávu. Ale to už leziem do inej témy. Musím sa vrátiť do kníhkupectva. Sú tam miesta, kde sa dá s knižkou posedieť. Počítať si v strede a na konci. Zistiť či vraždil záhradník, navoňať sa tou atmosférou a z hudobnej miestnosti hrajú samé dobré veci. Je to fajn kníhkupectvo a občas tam niečo kúpim. Aj Pantha Rhei mám rád. Tiež sa tam dá posedieť a počítať. Nikam sa nemusíte ponáhľať. Máte čas. A hneď vedľa je kaviareň. Aj tam sme chodievali.

Lacné knihy nemajú atmosféru. Je to sklad. Zhluk. Chaos bez prehľadu. Tony nezmyslov. A zopár zázrakov. Problém je, že zázraky meškajú.

Dnes sa mi to zase  raz stalo.  Lacné knihy pod Luxor-kou. Pri dverách taká tá pyramídová polička. Na poličke Sándor Márai. Myslel som, že ma tam vystrie. Země, země a Spoveď. Najlepšie máraiovky. Za nejakých 59. Obe mám. Tie, ktoré ešte nemám tam nie sú. Na porazenie. Vždy je to na porazenie. Asi pred rokom som to zažil tiež. V tých Lacných na Obchodnej. Za hrozné peniaze som si pred tým kúpil beletrizované dejiny 30 ročnej vojny. Boli tam, za cenu knižného papiera. Tak ako dnes ten Márai. Teraz som to aspoň všetkým povedal. Bežte si tam kúpiť Spoveď. Ale mali aj to, čo som ešte nemal. Solženicinove dejiny Židov v Rusku. Ale len prvý diel. Druhý možno dostanú o rok, alebo si ho dokúpim v peknom kníhkupectve. A ešte jednu vec neznášam, hoci v tom sú možno Lacné aj nevinne. Ak sme už pri Solženicinovi. Jeden deň Ivana Denisoviča mám. Ale mám ho už po neviem koľký krát. Nenávidím tie mišungujúce vydania. Rôzne súbory. Teraz na mňa z Lacnej pyramídy žmurkal nápis: „kompletné necenzurované vydanie“. Tak do čerta, aké to mám doma? Nejde o Denisoviča, ale o tie ďalšie poviedky. Mám Denisoviča s Matrioninou chalupou, mám Chalupu bez Denisoviča, mám Denisoviča aj s chalupou ale bez Drobností a tak podobne. Mám českých Děnisovičov aj slovenského Denisoviča. Mám už pomaličky jednu knižnicu plnú Denisovičov. A s inými Rusmi mám v tom ešte väčší chaos. Nežnú a Krotkú, výbery a súbory. Keď po revolúcii vychádzali Kafkove výbery to bol úplný chaos totalos. Každý deň nová knižka s novým názvom a s poprehadzovaným poradím poviedok. Plus jedna v strede. Mínus dve na konci a tak dookola.

Pyramída mi teda pokazila deň. Jeden ďalší deň s Ivanom Denisovičom. Potom ešte prebehnúť tú hlušinovú časť kníhkupectva a sledovať čo tam pribudlo. Či vôbec niečo pribudlo. Občas objavím založený zázrak a občas sa predieram tonami knižného papieru. Trpím aj na iné závislosti, ktoré mi komplikujú život a súvisia s lacnými knihami. S tými s veľkým L. Cédečka a dévedečka. Nekonečné štósy s notičkami, občas sa aj tam dá objaviť zázrak za 49. Ale trvá to. Tieto poschodia už viac menej vynechávam. Stojím však pred filmovými políčkami. Toto je zázrak Lacných kníh. Ako raňajky od Tiffanyho na blšáku pri klobáske. Zatiaľ si ich nekupujem, kupuje si ich priateľ. Ale mám pocit, že stačí urobiť tú nákupnú chybu len raz. Jeden Kurosawa a môžem písať ďalšiu závislosť. Už som tam videl Kusturicovho mačacieho kocúra a bolo to pár dlhých minút vnútorného boja. A mali aj Jules a Jim. A videl som tam Bergmanov a Felliniho. Mám pocit že aj Godard sa tam objavil. Tak zakážte ich už niekto. Toľko závislostí na jednom jedinom mieste. To by malo byť normálne trestné. Na cigaretovej škatuľke už tie nápisy sú. Tak niečo podobné tam napíšte cez výklad:  Návšteva je vysoko návyková, nezačínajte s tým. A v prípade tých knižných šuntov by sa uživilo aj to z druhej strany škatuľky: Lacné knihy vážne škodia vám a ostatným okolo vás.

A len tak mimochodom. V Lacných knihách ste v strese, nemajú tam stoličku na posedenie, atmosféra je ako v sklade a do kaviarne odtiaľ nechodím. Kto by sa s tou plnou igelitkou za jednu korunu ťahal ešte po kaviarňach.  Som na nich závislý.      


keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. nejaký podnik,
    kde by dávali chladenú desinu za korunu, náhodou nepoznáš? :)
    publikované: 29.06.2007 13:36:09 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. taký nie
    ale skúsim taký, kde dávajú korunu za desinu :)
    publikované: 29.06.2007 13:37:41 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :))
    publikované: 29.06.2007 13:38:37 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Tyž
    chodzim do lacnych, čucham skladovy smrad a šedzim jim na knižkoch. len čitac še mi už tak nechce jak dakedy. Staroba co spraviš.
    publikované: 29.06.2007 16:13:42 | autor: vychodnarskarecesia (e-mail, web, autorizovaný)
  5. no vidíš a ja :
    čím som starší tým viac sa mi chce čítať ... hlavne o tom .. na čo už nit sil :)) staroba jak hvariš
    publikované: 29.06.2007 16:19:07 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Ta
    kedz mam barvu, na to co už nit šil i ja dakedy, ale nemožem často,bo potom som išče slabši.
    publikované: 29.06.2007 16:33:45 | autor: Vychodnarskarecesia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014