po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Životná trauma ( romantika bez bubliniek )

... chvíľu sa obarujem a potom ochladzujem a na svete nemám pokoja ...

V každom filme to je. V každom romantickom americkom filme. Americká hviezda v župane si napúšťa vaňu. Naleje tam také to voňavé. A penivé. Romanticky ponorí ruku do vody a spomalene tú vodu premieša. Robia sa bubliny. Cez to filmové plátno voňajú. Niekedy to samozrejme preháňajú. Vo vani sú lupienky z ruží a tak podobne. O to mi nejde. Lupienky nech si nechajú. Aj čokoládu a šampanské. Ja túžim len po tej vani po vrch napustenej horúcou vodou. Plus bublinky. Bublinky čo cez plátno voňajú.

Viem. Zabudol som na sviečky. A aby som naozaj nezabudol. Knižka.

Ja knižky milujem. Len si ich tak niekde otvoriť a trochu si čítať. Robím to vždy a všade. Aj pri obede a na toalete. Aj na chodbe a v posteli. Aj v električke a v kuchyni. Ale tam kde po tom najviac túžim tam sa to nedá. Život mi komplikujú vane.

Prvú vaňu sme mali v rodičovskom byte. Trojizbový panelák. Klasická kúpeľňa. Jeden a pol krát jeden a pol. V nej vaňa, umývadlo a pračka. A ja, mama, sestra, otec a občas pes. V takej vani sa romantika realizuje ťažko. Občas som sa o to pokúšal. To bolo ideálne ak som bol doma sám. Ale kde v tej malej kúpeľni napcháte sviečky a stlmíte svetlo len na úroveň čítania. Ako nezapariť umakartové jadro a ako nepočuť suseda z tretieho. Beznádejný prípad číslo jeden.

Internátna izba. Dve bunky na jednu sprchu. Gumený záves a za závesom sused, ktorý si drhne zuby. Rôzne kachličky a upchatý odtok. Hore na plafóne začínajúca plieseň. Romantika so sviečkami a kniha v igelitovom sáčku. Beznádejný prípad číslo dva.

Prvý prenajatý byt. Paráda. Vchod cez pavlač. Vysoké plafóny. A všetky problémy starých bytov. Kúpeľňa mala vchod z izby. A mala okienko na pavlač. A visela tam šnúrka za ktorú keď ste zatiahli zazvonil zvonček. V slúžkovskej izbe. Neuveriteľné. Okolo vane príšerné kachličky a na zemi gumolit. Steny natreté olejovou žltou farbou. Raz večer sme sa do toho so ženou pustili. V tej vani sme zavraždili niekoho s modrou krvou. Aspoň tak to vyzeralo. Nakoniec sme to ale priviedli k romantizujúcej dokonalosti. Kachličky mali modré špárovanie a žltú olejovú som pretrel modrou olejovou. Na vrchu som urobil vlnovku. A s dcérou sme tam nalepili rybičky. Jedna vec bola ale nezvládnuteľná. Veľký a nevýkonný bojler. Za veľa peňazí málo muziky. Alebo rýchla sprcha alebo len vody do pol vane na jedného. Vtedy bola dcéra maličká tak sme sa kúpali spolu. Raz nám žena kúpila plavecké okuliare a čiapky. V tej vani sme to hneď vyskúšali. Ale romantika ? Romantika tam nebola. Na to bolo vody primálo a plafón privysoký. Rýchle ochladenie. Beznádejný prípad číslo tri.

Potom sme bývali v Bratislave. Novostavba. Skvelá. Na dlážke gres a v kúpeľni sklenené umývadlo ako z časopisu Interiér. Dostatočne veľká kúpeľňa a fungujúci plynový kotol. Vriaca voda a aj miesto na sviečky. Tam sa to všetko dalo. Teoreticky. Prakticky som to nepochopil. Tá kúpeľňa bola dosť veľká na normálnu vaňu a dosť malá na rohovú. Bola rohová. Tá najmenšia rohová vaňa na svete. Samozrejme som urobil zopár pokusov. Napustil som horúcu vodu a dal som tam aj tie bublinky. Pripravil som si knižku a spustil som úvodné titulky môjho romantického filmu. Nebolo to romantické. Kolená som mal stále nad vodou. Alebo kolená alebo celú hruď. Vystrieť sa v tej vani jednoducho nedalo. Bola to tá najmenšia romantika. Beznádejný prípad číslo štyri.

Teraz bývame so svokrou. V staršom rodinnom dome. Kúpeľňu si pamätám už z čias, keď moja žena bola len mojou budúcou ženou. Je to asi tá najväčšia kúpeľňa v akej som bol. Naozaj obrovská. Väčšia ako moja izba pri beznádejnom prípade jeden. A väčšia ako naša terajšia spálňa. Má malé okienko a veľké zrkadlá. Dvere do žehliarne a bidet. Naozaj veľkú vaňu a naozaj veľký problém. Ten dom starne. Plynový kotol to nezvláda. A ak to zvláda tak my nezvládame platiť nedoplatky za plyn. Najprv tečie len studená. Dlho. A potom horúca. Krátko ale horúco. Obyčajná teplá sa urobiť nedá. Alebo vriaca alebo ľadová. Tá vaňa je na experimenty a ceny plynu priveľká. A kachličky už praskajú. Je to starý dom, ktorý vám to v tej kúpľni hneď povie.

Občas tam v tej vani predsa len čítam. Striedavo sa obarujem a striedavo ochladzujem. Napustím si vody toľko aby som si vľahu zakryl brucho. Hruď a kolená trčia a napriek knižke to nie je veľká romantika. Je to v podstate trápenie. Je to vlastne beznádejný prípad číslo päť.

Máme nový byt do ktorého sa raz presťahujeme. Aspoň na chvíľu. Jedna vec ma tam ale neťahá. Nemáme tam vaňu. Je to kúpeľňa na jednu sprchu. Tak neviem. Žena tvrdí, že ak si tú knižku obalím do igelitu tak to zvládnem. Ale také jednoduché to nebude. Susedia sa odpájajú od spoločného plynového kotla a tak je tá romantika z mesiaca na mesiac drahšia. Je to beznádejné. Beznádejné číslo šesť. Ja sa tej romantiky jednoducho nedočkám. Filmové bublinky ostávajú vo filmoch.


rodinný album | stály odkaz

Komentáre

  1. vaňa je úžasná
    bez nej by som si život nedokázal predstaviť,tiež si tam zakrývam pupčok a keď je čas,čo nie je,obvykle tam hrám i auto šachy a podľa vzoru jedného filmu si i fernet doprajem.;)
    Píšeš krásne,spomienkovo.
    publikované: 21.10.2007 15:16:41 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ach jaj ...
    ... slepo závidím vaňu v ktorej sa dá zakryť pupok a hrať auto šachy :))
    publikované: 21.10.2007 15:19:31 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :-) jejej
    o chvíľu sa chystám... tri týždne pre poruchu s čerpadlom netiekla poriadne voda. Ale teraz si napustím plnú vaňu, pustím si ticho muzičku a budem si čítať. Presne toto milujem:-)
    publikované: 21.10.2007 15:26:15 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. no tak len mi tu vysmievajte :)))
    ... prehlbujte moju traumu ... ach ja nešťastný romantik :))
    publikované: 21.10.2007 15:32:28 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. si tak neber
    možno sa raz aj poriadna vaňa pritrafí :-)
    publikované: 21.10.2007 15:37:19 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Veru krásne..
    ja mám doma kúpeľňu fungel novú. V nej mini rohovú vaňu. Aj kotol je nový, aj bojler. No je malý. Ten bojler, myslím. Voda nevystačí. Buď mám plnú vaňu a rodina sa už neokúpe, (ktorá aj tak nikdy nie je plná - nevýhoda rohových vaní) alebo mám vodu tak na zakrytie brucha a kolená trčia a potom sa umyje aj zvyšok rodiny. Nikdy to nie je stopercentná romantika. Ani u Miláčika. Ten má panelákovú vaňu a teplej vody nadostač. Tam som pod vodou celá a ešte sa okúpe aj zvyšok paneláku. Iba susedov stále počuť.No k romantike to má u neho najbližšie... Nič proste nie je dokonalé. Ale raz, v mojom vysnívanom dome bude veľká vaňa a dostatok teplej vody. To bude romantika!!!
    publikované: 21.10.2007 15:54:44 | autor: ivana (e-mail, web, autorizovaný)
  7. v lete
    som bola par dni v Prahe, uzasne byvanie - apartman s atriom, fontanka, lavicky, popinave ruze, vecer tlmene svetlo lamp. K tejto romantike som si vo VELKEJ KUPELNI naplnila VELKU vanu, na bublinky pouzila vonavu penu, dokonca nasypala lupienky ruzi, zapalila veeela cajovych sviecok, znela prijemna hudba, v ruke knizka a...nieco tomu chybalo. NIekedy je proste sen krajsi kym ho snivam...:)
    publikované: 21.10.2007 15:55:39 | autor: hanka, (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. aj ja si myslím, že
    sa ti tá vaňa raz splní ;)

    inak, akoby si písal o nás (príjemne sa to čítalo)...rovnaké beznádejné prípady...teraz som na trojke...nám veľa vody netreba :)) naše brušká a kolená voda nezakrýva, ledva sa do nej obaja zmestíme, no teraz je to lepšie, pracujeme na zváčšovaní miesta vo vani zmenšovaním nás samých :D a voda rýchlo vychladne, ale aj tak je to fajn, nie úplne filmovo, ale fajn...
    publikované: 21.10.2007 15:55:54 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. A popismenku,
    ak môžem poradiť, vyber sa na dovolenku do hotela, kde bude veľká kúpeľňa aj s vaňou. Tam je teplej vody stále dosť a máš ju v cene, vaňa môže byť plná...
    publikované: 21.10.2007 15:56:45 | autor: ivana (e-mail, web, autorizovaný)
  10. mne to na dovolenke stále vychádza na sprchu :((
    ... ale aj tak ste milí že máte takú starosť :)) ... a že to toľkým z nás chýba :))
    publikované: 21.10.2007 16:09:28 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  11. neboj,
    nie si sám, bez romantiky, bez dobrej vane...už ani neviem, či by som to dokázala...nasúkať sa do plne vane plnej voňavých bubliniek a všade dookola sviečky...bejvavalo... ale dobre:))
    publikované: 22.10.2007 13:39:25 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ja som pidiclovek
    zmestim sa takmer do kazdej vane a rozhodne v kazdej v horucej vode citam :)
    publikované: 23.10.2007 01:28:33 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  13. :)
    presvedc pani pismenkovu na vecer s divadlom a dobrou vecerou a potom ju celkom omylom zaved do hotela s tou najvacsou vanou v meste ;) Bublinky a romantika zarucena :))
    publikované: 23.10.2007 04:51:16 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Bydlení v Bratislavě
    Dobrý den, reaguji na ten odstavec, kde píšete o tom, jak jste bydleli v Bratislavě. Na kolik tak prosím vychází m2 bydlení v Bratislavě? Myslím tak nějak v průměru, jelikož je to hlavní město Slovenska, je tam asi i nejdražší bydlení? My bydlíme v Praze v takové novostavbě https://www.ziprealty.cz/ptags/luxusni-byty-v-praze/ ale jen v podnájmu a za m2 platíme necelé 300,-.
    publikované: 07.05.2021 10:19:00 | autor: Nadia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014