po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa Gappa družbila ( s Muzikou )

... no veľmi, veľmi sa družbila ...

       

fjmovie.com

Na našom sídlisku bola plná občianska vybavenosť. Dnes by sa povedalo infraštruktúra. Ale vtedy sa hovorilo vybavenosť. V okolí nášho domu boli potraviny, zelovoc, mäsiarstvo, základná škola, materská škôlka, obchodný dom s textilom, bufet, vináreň Tri grácie, reštaurácia, knižnica pre deti a mládež, vedeckovýskumný ústav, MNV, cukráreň, zmrzlinový stánok, stánok PNS, okienko v ktorom predávali sáčkové limo, holičstvo, služba lekárskej prvej pomoci a kino Družba.  Kompletná občianska vybavenosť.

Teraz je tam skoro všetko také isté, akurát chýba cukráreň, knižnica pre deti a mládež, vedeckovýskumný ústav, okienko so sáčkovým limom a vináreň Tri grácie a z materskej škôlky odviezli stíhačku MIG, z ktorej išla kĺzačka. A strašne dlho bolo zatvorené kino Družba. V kine Družba som pritom vyrastal. Pri potravinách mali dlho taký sklenený výklad a v tom bol program. V blízkosti bolo aj okienko na limo a tak som tam stál, cucal som cez slamku žltú malinovku a študoval som program pre deti. Detské predstavenia. Neskôr som kukučkoval aj na program čo nebol pre mládež a tak sa volal mládeži neprístupný.

Nespomeniem si na svoj prvý film v kine Družba ale určite viem, že som v tom kine videl Pruhovanú plavbu, Fantomasa, Les Charlots či ako sa volali tí francúzski srandisti čo išli do boja a Gappu. Hlavne Gappu. Jedine Gappu. Na Gappu som nikdy nezabudol. Gappa bola iba jedna.

Na Gappu som išiel spolu so sestrou. Pred kinom stála nekonečná fronta. Vtedy stále nekonečná fronta vždy a všade. V nekonečných frontách sa stálo v potravinách, zelovoci, mäsiarstve, na MNV, v cukrárni a zmrzlinovom stánku, v stánku PNS ráno a v stánku v ktorom predávali limo poobede a v sobotu aj dopoludnia, lebo vtedy okrem lima predávali aj knedlíky. Nestálo sa v knižnici pre deti a mládež a vo vedeckovýskumnom ústave.Na pohotovosti sa síce stálo tiež ale často som tam nebol a v holičstve som bol rád ak fronta bola, lebo mama vtedy stratila nervy a išla sa postaviť radšej do inej fronty. Situáciu vo vinárni Tri grácie som nikdy osobne nespoznal. V kine Družba bola fronta vždy keď som tam bol s výnimkou Pruhovanej plavby. Na Pruhovanú plavbu sme boli celá škola a tak sa vo fronte na lístky nestálo, lebo súdružky učiteľky kúpili všetky lístky naraz.

Na Gappu stála nekonečná fronta. Ja som sa postavil do fronty na Gappu a sestra sa postavila do fronty na zmrzlinu a potom tam len obsmŕdala, lebo bola staršia a tak som stál ja. Ale vystál som ju. Lístky do kina stáli vtedy rôzne. Najmenej stáli na Pruhovanú plavbu. Myslím, že 2,3 alebo 4 koruny. Nie že dve alebo štyri ale aj dve aj tri a aj štyri. Podľa toho kde si kto kúpil lístok. Či do hornej ( za štyri ) alebo do dolnej ( za dve koruny ) rady. Ale na Fantomasa a Gappu boli lístky drahšie. Ak ma pamäť neklame 6,8 a 10 korún. Podľa toho do ktorej rady.

Na detaily si už nespomeniem ale sedeli sme v hornej časti vľavo na boku. Lístky v strede už neboli. Kino bolo úplne plné. Úplne plné znamená, že naozaj úplne plné. Nie poloplné. Kino Družba bolo totiž skvelé. Malo obrovské plátno a tak trochu okrúhle. Myslím, že to bolo najmodernejšie kino v meste a na tom kine bolo najmodernejšie to plátno. To, že bolo také okrúhle, také širokouhlé.

Ešte predtým ako sme sa do kina dostali, dostali sme sa do predkina. Predkino bola taká miestnosť kde ste sa dostali len s lístkom, ale ešte tam kino nebolo. Boli tam také panely a na tých paneloch boli fotky hercov. Herci, ktorí hrali v Gappe tam neboli a myslím, že ani tí z Fantomasa. Či tam boli herci z Pruhovanej plavby neviem, ale herci z Vlčích dier tam boli určite. A aj iní. A ešte tam bol bufet a veľké sklenené dvere. Za tými dverami už bolo kino ale kino bolo obsadené. Cez tie veľké sklenené dvere ste videli ako zo sály vychádzajú ľudia. Tí ktorí boli na skoršie predstavenie. Tí ktorí už Gappu videli. Videli ste ich a trochu ste im závideli, že už to videli a trochu závideli oni vám, že to ešte len uvidíte. A potom sa išlo do najmodernejšej sály a tam strašne smrdelo potom, lebo bolo leto a na Gappu bolo vždy vypredané. A potom bola tma a nešli žiadne reklamy ale filmový týždenník. Aby sme vedeli, že kde je čo nové a čo pribudlo do občianskej vybavenosti. A potom hneď titulky. A ona! Zatajil som dych. Bolo to lepšie ako Pruhovaná plavba a vtedy som si myslel, že je to lepšie ako Fantomas. Myslel som si, že je to najlepší film na svete. Bola to GAPPA. Potom boli zase titulky a potom nám závideli tí, čo ešte Gappu nevideli, ale už stáli za veľkým sklom a my sme závideli im, že zase uvidia Gappu. Ale na druhej strane sme sa cítili ako veľkí frajeri, lebo my sme to videli skôr. Tak toto sa stalo v kine Družba, keď tam premietali Gappu.

Dodatok: s Muzikou to má spoločné len to, že sme boli so ženou v kine Družba. Na Muziku. Veľká presklenená predkinosála už neexistuje. Je tam banka a tak tam už nie sú žiadne fotky hercov z Gappy a Pruhovanej plavby a Muziky a dokonca ani z Vlčích dier. Pred pokladňou nebola žiadna fronta a lístok stál 99 nech ste si ho kúpili kamkoľvek. V kine sa dalo dobre dýchať lebo tam bolo málo ľudí. Bufet majú len taký improvizovaný a pukance za veľa nestoja. Teda stoja za 20 ale nestoja za toľko. Sáčkové limo nemajú už nikde. Muzika sa nám so ženou páčila. Inak sa nezmenilo nič. V Košiciach je to stále najmodernejšie kino. A keď sme odchádzali nikto nám nezávidel. Ani my sme nikomu nezávideli.

Druhý dodatok: Gappu mali v Lacných knihách ale nekúpil som si ju. Netreba pokúšať šťastie. Niektoré veci majú ostať tak po starom. Nakoniec ani v tých Troch gráciách som v živote nebol.

do očí a do uší | stály odkaz

Komentáre

  1. na tom sídlisku bývala
    moja prvá láska a Družba bola fasa ;)
    publikované: 26.04.2008 15:55:07 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. to je jednoznačne ...
    ... k veci :))
    publikované: 26.04.2008 16:03:46 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Gappa
    Gamera kontra Gaos, Godzila, Utok z vesmiru, KingKong...uzasne 8,9,10 korunove filmy. Tiez som vystaval fronty, ale pred kinom Hviezda...dnes to uz kino nie je. Tiez tam bolo predkino s bufetom, panelmi s fotkami...
    Dnes je tu 8 superkin v Europe shoping center a listok stoji do kazdeho radu smiesnych 129 Sk...za tie prachy si napalim na 10 DVD cca 60 filmov a kaslem aj na tu atmosferu kinovu...domace kino je domace kino :))
    publikované: 26.04.2008 16:13:14 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Jednoznačne rozdiel,
    na ktorý si dnes spomeniete, dalo by sa povedať. Páči sa mi porovnávať, toto vonia mojou mladosťou.
    Iba otázočka ma napadla, možno nepatričná. Koľko potrebovala ségra v druhej fronte, aby ste boli obaja ako tak spokojní? Ďakujem a želám aspoň v bijáku menej reklám a viac týždenníkov :-))
    publikované: 26.04.2008 16:24:40 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. patričná otázka ... :))
    ... ale nespomeniem si na to ... ale vzhľadom na to, že mali len jahodovú a čokoládovú komplikované to asi nebolo ... plus si spomínam na špeciálny kornútik ... tam nemali taký ten špicatý ale taký kornútikový tanierik ... ak to teda správne popisujem ... špicatý bol lepší ... :)) ... ale zase zmrzlinár mal úžasného trabanta ... ešte toho prvého ... oblého :))
    publikované: 26.04.2008 16:33:13 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Tak vyčerpávajúcu odpoveď...
    som snáď ani nečakal, nie že by som nebol vďačný za úplné vyčerpanie, to teda nie, to by som klamal, keby som to spravil, ale predsa len jednu otázočku, iba také menej podstatné dovysvetlenie by som uvítal.
    Ten biograf mal vtedy s kým družbu, alebo kto s kým, alebo prečo zrovna Družba? Vieš, keď stojí oblý Trabi pred Družbou, evokuje to predstavu časov, kedy sa kultúre moc nedarilo, ale na druhú stranu zasa môže to byť aj tak, že když se už tej kultúre nedarilo, biáky boli pekné, aj zmrzku si mohli caparti kúpiť za pár drobných, čo im dala dobrá teta, teda skôr stará mama, keď jej pomohli s taškama plnýma nákupu a ťažkýma velľmi, že ich nevládala. No počul som, že by opäť malo byť opäť všetko lacnejšie ako teraz, že za pár mincí si kúpim zmrzku aj s dobrou kávičkou a kopec šľahačky ku tomu. Vraví sa to, tak asi na tom niečo pravdy bude. Čo poviete?
    publikované: 26.04.2008 20:00:45 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. zmrzlina stála
    korunu a veľká dve koruny :) také nevieš???
    a jahodová bola taká úžasne krémová, a nemali ju nikde inde na svete, lebo ten ujo s tetou ju robili doma sami (alebo v tom stánku) a v lahôdkach mali karamelový puding za 2 koruny a vaječný za 3,50 ale karamelový bol lepší :))
    a nerobte mi chute, lebo mi bude smutno!
    publikované: 27.04.2008 01:42:01 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014