po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dalajláma ( má tiež len jedny nervy )

… a raz mu z nosných dierok pôjde dym a síra …

No je v puberte. Postavte sa na hlavu ale neodvolám to. Postavte ma pred múr a namierte na mňa bambitku ale za túto pravdu ja aj hlavu dám. Je v puberte. Bodka. Punktum.

Nikdy som si nemyslel, že to o vlastnej dcére napíšem. Ja ju mám rád. Ja som dobrý a trpezlivý otec. Ja mám svoju pamäť. Mne tiež liezli rodičia na nervy. Mne keď tak veľmi liezli na nervy tak som si hovoril, že keď ja raz budem mať dieťa … Však viete. Všetci to viete. Aj tí čo ste v puberte a aj tí čo ste v nej boli. Ale napísal som to a neodvolám.

Ja som trpezlivý otec. Nervy mám zo železa. Možno, že nie úplne z ocele ale ani mastenec to nebude. Také olovo. Alebo hliník. Dlho vydrží ale ohýba sa. Ako v tej prúpovídke, ktorou ma v mojej puberte kŕmila mama. Ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko. Nie som Janko ale ohýbala ma. A ja som si vtedy hovoril: nebudem svoje dieťa ohýbať. Budem otec s nervami zo železa. Oceľový muž čo všetko vydrží. Ale aj oceľový muž má hranice. Aj Batman a Superman. Aj Dalajláma.

Včera večer sme si zase pripravovali veci na oblečenie. Na ráno. Teda ja som si nepripravoval. Lebo ja si oblečiem, čo prvé uvidím. Moja žena si síce pripravila, ale len preto, lebo má slabý zrak a ráno by nič nemusela objaviť. Ale to si nepripravovala. To si pripravila. Pripravovala sa len naša dcéra.

No supeeer, ja si nemám čo obliecť“ ozvalo sa z jej izby. Boli sme ticho, lebo my sme si povedali, že nebudeme hneď na decko hulákať. „Nemáááám si čo oblieeeecťťť“ hulákala izba našej dcéry, lebo tá si zatiaľ nepovedala, že nebude hulákať na rodičov. „Niiiič, ale vonkoncom nič nemáááám“ zahučala izba a mne v hlave zapla kontrolka. Nehuč – zahučalo mi v hlave a vydal som sa na cestu rozjímania.Smerom do jej izby.

Nekričal som a nehučal som. Pristupoval som k veci zodpovedne a elegantne. Myslel som na svoje detstvo a svoje predsavzatia. Bol som otec ako z pubescentského sna. V strede izby sedela moja dcéra obklopená kopou šatstva a opakovala svoju mantru: „nič nemám, ja vôbec nič nemám“. Potom si ma všimla a spustila druhú kolovrátkovú slohu: „tatko, ja nič nemám, tatko, ja nemám v čom ísť do školy“. Dalajláma je trpezlivý. Nikomu neubližuje. Chce svetový mier. Aj ja. Bol som taký istý dalajláma: „ukáž čo máš, niečo vyberieme“. „Ale tatko, ja nič nemám, ja si nemáááám čo oblieeecť“ sedela a prekladala rukami jedno tričko za druhým.

Chcel som svetový mier a chcel som svätý pokoj. Moja dcéra chcela svetový mier a polovičné nohavice. Krátke nohavice. Vtedy mi to došlo. Moja dcéra vie čo si chce obliecť a všetko ostatné si obliecť nechce. Dalajláma sa nadýchol: „zajtra bude zima, maximálne 20 stupňov a bude pršať“. „Ja od vás nepotrebujem predpoveď počasia, ja si nemám čo obliecť“ povedala tá z tej kopy tričiek.

Dalajláma je trpezlivý muž. Nenásilný. „Zajtra bude zima, v krátkych nohaviciach nemôžeš ísť, zober si iné nohavice“. „Jeeežiš, už prestaňte tu všetci rozprávať predpoveď, už som to počula tisíc dvestotridsať krát“. Moja dcéra preháňala. Predpoveď počula odo mňa dvakrát, od ženy dvakrát a od babky raz. Päť kusov predpovedí. „Nepreháňaj, aj ja mám len jedny nervy“ povedal som dcére a na Dalajlámu som mal už trošku tvrdší hlas.

Aj tak si nemám čo obliecť, rozumieš, nič nemám, prečo majú všetci normálne veci, len ja nemám nič?“ začala dcéra odriekať nové mantry či ako sa to čo ide na nervy volá. Lebo dookola. Nebudem zdržiavať. Dalajláma vydržal 15 minút. Nepreháňam. Celých 15 minút. Slovom: pätnásť. V 16 minúte som zvýšil hlas na úroveň pristávajúceho lietadla a začal som udeľovať priame a krátke rozkazy. Niektoré kusy šatstva som výhražne držal pred otvoreným oknom a iné som hádzal po dcére. Z Dalajlámu bola Domina z takého salónu o ktorom by moja dcéra nemala ešte nič vedieť, hoci už je v puberte.

Dcéra v podstate kľačala a polohlasom kvílila: „tatko, oblečiem si čokoľvek ale tie rifle nie, prosím, len tie rifle nie“. Neobliekla si ich. Odišiel som ako germánsky boh a trochu mi bolo ľúto za svetovým mierom. Z nosných dierok sa mi mierne dymilo ešte asi tri minúty. V poriadku: preháňam. Minútu a pol. Dcéra bola pripravená tak, aby sa ráno nemusela pohádať s mamou. Do práce som odišiel skôr ako vstali.

Dodatok: pohádali sa. Ako kone. Toľko času ako ja večer nemali. Ale ani moja žena nemá také nervy ako Dalajláma.


otec v nohaviciach | stály odkaz

Komentáre

  1. Moja je za tri roky z toho vonku
    Teraz sa bojím, že sa nevydá.
    publikované: 17.06.2008 14:18:55 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  2. po písmenku
    To si písal o mojej dcére? Ty nás tajne šmíruješ?
    publikované: 17.06.2008 14:42:08 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. nič si z toho nerob,
    robia to aj synovia :))
    musíme to jednoducho predymiť z nosných dierok :)
    publikované: 17.06.2008 15:56:48 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dalajlama ma jednu velku vyhodu
    nema dceru :)
    publikované: 17.06.2008 16:03:13 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  5. toto
    mojmu otcovi neposlem :))
    publikované: 17.06.2008 16:09:29 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. viem to zo skusky
    obdobie pubescencie je najdolezitejsie a rodicia najma v tomto obdobi by sa mali co najviac rozpravat so svojimi detmi-pubertakmi. tak ak je treba zakalit aj nervy - daj si rano jednu rozcvicku na nervy :)))
    publikované: 17.06.2008 17:16:20 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. :)))))
    publikované: 17.06.2008 17:28:44 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  8. mam 2 dcery
    teda nervy zo zeleza mat nemozem. Ale svetovy mier chcem, aj to aby bolo u nas aspon jeden den klud :)))...no mozno niekedy klud je, ale takych dni je tak malo ze si ich ani nepamatam
    publikované: 17.06.2008 18:53:19 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  9. s dojatim myslim na svojich synov...
    neviem akym zazrakom sme prezili ich pubertu bez toho, aby sme si ju vobec vsimli...neviem, ci vobec nejaka bola... u nich...u mna este stale trva, ta moja...
    publikované: 17.06.2008 19:15:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. tak mám pocit ...
    ... že až na hanku to všetci poznáme ... a mimochodom ... hanka aj skutočne existuje ???? ... alebo je to len vymyslené ???? ... :))
    publikované: 18.06.2008 12:28:35 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  11. popismenku
    nechcem aby ste mi závideli ale ja toto tiež nepoznám . mám dve dievčence a syna . posledný je 17-tka . vždy sme sa dohodli . a keď chceli niečo navyše tak si na to zarobili a kúpili . neviem čím to . ale je to tak .
    publikované: 18.06.2008 12:48:01 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. popismenku
    a zabudla som na to najdôležitejšie . nesklamal si ma .
    publikované: 18.06.2008 12:51:43 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. topas ...
    ... aj ja s dcérou som sa nakoniec dohodol ... ja som sa dohodol a ona to akceptovala ... a trochu plakala :)) ... ale len trochu a vypočítavo :))
    publikované: 18.06.2008 12:57:18 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  14. popismenku
    si chápavý trochu direktívny otec . ale napísal si to veľmi pekne .
    publikované: 18.06.2008 13:08:52 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. no nemsúhlasím !!!
    ... teda s prvou časťou :)) ... som totiž až 15 minút chápavý otec a len 15 sekúnd direktívny :))
    publikované: 18.06.2008 13:40:49 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  16. popismenku
    OK . ale za 15 s toho stihneš dosť .
    publikované: 18.06.2008 14:00:31 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. no jasne ...
    ... krátke a presné bombardovacie nálety :))))) ... myslí sa to obrazne a nie doslovne :)
    publikované: 18.06.2008 14:15:04 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  18. hehe..vraciam kliky klak..:)))
    a ešte čosi...toto som si včera vytlačila..:)))

    nech zbytočne nestrácam čas pri vykonavani potreby..:))
    myslím,že taky smiech ešte z wecka nepočuli..:)))

    nejdem riešiť,čo si kto o mne na poschodí myslí..:)))..
    a ty nerieš,že som si ťa čítala na tak nevhodnom mieste..:))))
    publikované: 18.06.2008 14:32:05 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Dalajlama
    mal asi dovcu :-) no este,ze nemam dceru uf uf :-)
    publikované: 18.06.2008 18:15:53 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  20. bud rad ze nie si zena :)
    ja ked si chcem nieco rano obliect, najskor pozriem do dcerinej skrine ci sa tam neobjavili moje veci a az potom sa obliekam...
    publikované: 18.06.2008 22:45:04 | autor: zufalka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014