po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

52 metrov štvorcových ( rekonštrukcia bytu VI. )

... pokračujeme, naučíme sa počítať do 6, rozbijeme kachličky, závesná toaleta bude stáť na zemi a budú aj ďalšie kúsky ...
 

Prestavba v našom byte pokračuje.  TU  je napísané, čo sme mali za sebou, ale dlhý príbeh sa nekončí. Začali sme v auguste a na stromoch už nie sú listy. O chvíľu bude snežiť. 

 

Do nášho bytu sa nasťahovala extratrieda. Vraj to najlepšie z najlepšieho. Báli sme sa len jedného. Toho najhoršieho. Vošli sme do brány a počuli sme to. V celej bráne hralo rádio. Na plno. Hralo z nášho bytu. Otvorili sme dvere a v byte sme objavili rómsku rodinu. Prepadli nás mrákoty. Najstarší Róm nás privítal. Že všetko je v poriadku. Už sa kachličkuje. Rodina mu pomáha. A rádio? Že dá tichšie. Šok nás čakal aj v našej kúpeľni. Staré kachličky už boli preč. A na stene nové. Rovno. Bol naozaj šikovný. A rádio naozaj stíšil. Ale viete, patogénne zóny. Zblbnúť musí každý. Kúpeľňa sa chýlila k záveru. Kachličkovala sa kuchyňa. Kuchyňa na mieru. Z počítača vytlačený plán. Všetko jasné? Všetko jasné. Prišli sme o pár hodín. Kachličky boli. Rovné a pekné. Akurát, že majster počítal len do päť. A okolo digestora ich malo byť šesť. 60 centimetrový digestor. Šesť? Však tu je plánik. Pozrite. Jaj, naozaj šesť. Tak to mi voľajako ušlo. Ale to hneď urobím. O chvíľu to je. Našťastie sme dobehli na kontrolu včas. Bolo ich totiž šesť. Ale už všade. Aj tam kde má byť digestor, ale aj v tom medzilinkovom priestore. Viete. Tam nad dolnou časťou kuchyne a hornými poličkami. Tam ich malo byť nad sebou päť. 50 centimetrov. Majstra to z miery nevyviedlo. Ale však ste hovorili, že šesť. Vidím, že na pláne je päť. Tak päť. No urobíme. Urobil. Ale patogénne sú patogénne. S tým neurobíte nič. Digestor je klasika. Pachy idú von. Cez  múr. Tak to bolo dohodnuté a tak to bolo napísané. A naplánované. Ale upps. Kachličky boli a diera na rúru nie. Nechcete radšej taký ten cirkulačný digestor? Keď už som to tam tak pekne dal tie kachličky. Dobre, tak nechcete. No tak urobíme tú dieru. Vysekali sme ju do novučičkých kachličiek. Ale vykachličkované konečne bolo.

O pár dní sa v kúpeľni objavilo umývadlo, sprcha a toaleta. Taká tá závesná. Čisté tvary. Zabudovaný splachovač. Celkom ako z časopisu. Pekný vykachličkovaný múrik. Zelený múr na bielej stene. Paráda. Ale. Vždy je nejaké ale. Aj teraz bolo ale. Lebo tá závesná toaleta takmer ležala na zemi. Chceli sme ju hlavne preto, aby sa dala dlážka pod ňou ľahko umývať. Žiadna tá čierna diera za misou. Ale pod našim závesným sa dalo umývať len ak by ste použili vatové tyčinky na uši. Nič iné by ste pod kĺb nedostali. Dalo by sa to možno prežiť, ale komu sa chce na “veľkej” sedieť tak, že mu uši schovávajú kolená. Majster L. nás presviedčal, že to nie je problém ale inžinier K. si dal povedať. Závesná toaleta je závesná aj preto, že neleží na zemi. Je zavesená nad zemou. Tak sa volá. Závesná. Tak sa prerábalo. A bolo by ešte o čom v kúpeľni hovoriť, ale načo. Sú aj iné pekné miesta nášho bytu.

Steny. Pamätáte sa, stará omietka nešla zo stien dole. Lebo. Lebo netreba. Príde sieťka. Tak prišla. Akurát, ako sme teraz zistili, nie všade. Trošku sa šetrilo. A tak sa nám jedna nová stena začala odúvať. A tak klasicky pukať. Každé zaklepanie vyvolávalo v žene adrenalínové šoky. Bol to šok. Uznal aj inžinier K. Čo už, trochu sa nám to tu komplikuje. To tá prvá partia. Ale opravíme. Opravili sme opravené. Poplátali poplátané. A radiátory? Za tými sa maľovať nebude? Tam ostane tá stará farba? Aha, tak na to sme asi zabudli. Mali sme mať nový byt so 60 ročnou špinou na radiátoroch. A starou stenou. Radiátory išli dole. Čo iné im stávalo. Trochu sa pofrflalo. Trochu pohundralo.

Inžinier K. nás začínal mať plné zuby. My sme začínali mať plné zuby inžiniera K. Keď majster L. povedal, že niečo nie je problém dostávali sme amok zúrivosti. Občas nám ulietavali nervy. Susedia v podstate nehundrali. Prasknuté steny u suseda nad nami boli opravené. Vytopená suseda pod nami mala vymaľované. Susedia sa ani nepýtali, kedy sa to klepanie a búchanie skončí. Len nás ľutovali. Nenávideli sme ten byt, ale začínal sa blížiť k niečomu na čo sa dalo pozerať. A blížili sa Vianoce. Ostávalo dotiahnuť posledné veci. Dať podhľady, podlahu a vymeniť vstupné dvere. Plus tisíc maličkostí. Bolo to zlé a malo to byť ešte horšie. Však nabudúce.


52 metrov štvorcových | stály odkaz

Komentáre

  1. Rekonstrukce
    No teda to jsou trable s rekonstrukcí. Prosím neuražte se, ale hodně jsem se u toho i nasmála :D Některé okamžiky vaší přestavby mi přišly opravdu jako z grotesky :D Ale proč vám to píši, my jsme právě koupili být v Olomouci https://realitymix.cz/vyhledavani/r-3805-olomouc/olomoucky/prodej-bytu.html a čeká nás také rekonstrukce, protože jsem si stejně jako vy poručila kachličky v kuchyni i koupelně :)
    publikované: 14.10.2021 09:51:53 | autor: Kamila (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014