po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nechápem prečo na to myslia všetky ženy ( a to už od detstva )

... ja som myslel na úplne iné veci, dalo by sa povedať, že na podstatné ...
 

Ja keď som mal desať rokov myslel som na všeličo. Napríklad. No napríklad na známky. Poštové. Myslel som na to, že môj kamarát Ivan B. z druhého poschodia má trojuholníkovú známku SHQIPERIA a ja nie a navyše som na žiadnej mape nevedel nájsť takú krajinu. Potom som myslel na to, že ja mám známku FUJEIRA, ktorá síce nie je trojuholníková ale nie je ani na mape a myslel som na to, či aj Ivan B. myslí na to isté. Potom som myslel napríklad na vystrihovánky z ABC. Myslel som na to, ako je možné, že mne nedrží žiadne koleso pokope, zatiaľ čo spolužiakovi Patrikovi F. držia pokope všetky.

Potom som myslel napríklad na to, či budeme mať na obed šóšku, lebo šóšku som neznášal a myslel som na to, či otec kúpi k obedu jahodovú alebo čokoládovú zmrzlinu, lebo jahodovú som neznášal a čokoládovú som znášal. Potom som ešte myslel na to, že prečo nie sú v lete hokejové majstrovstvá a prečo nikto nehrá vonku hokej s loptičkou a v zime som myslel na to, prečo nie sú futbalové majstrovstvá a nikto nehrá futbal. A potom som myslel aj na to, že či sú chlapci z ulice Milícii normálni, keď oni hrali vždy na Vianoce futbal. A myslel som na hocičo. Ale na to na čo myslí moja desaťročná dcéra som nemyslel nikdy. Že čo si oblečiem na svadbu.

„Naša dcéra bude mať na svadbu krémové šaty a dnes sa rozhodla, že budú teda dlhé až po zem a nie krátke ako doteraz“ povedala mi žena minule do telefónu a ja som bol ticho. Do telefónu. „Počuješ?“ povedala žena, keď ma nepočula. „Počujem“ povedal som aby vedela, že počujem a dodal som: „len som ticho“. „To počujem, že si ticho“ povedal žena a bola potom ticho. Normálne som počul, že je ticho, lebo som ju nepočul a tak som povedal: „to čo preboha ona rieši?“ „No holt, má jedenásť rokov“ povedala moja žena a ja som povedal: „desať“. „Čo desať?“ opýtala sa ma na to žena a ja som povedal „desať, že má ešte desať rokov“. „No, ale bude mať jedenásť“ povedala žena a mala pravdu, lebo keď už mala desať rokov tak bude mať aj jedenásť. Rokov. Teda naša dcéra. Nie moja žena. Moja žena má viac.

„To ona od kedy rieši, čo bude mať oblečené na svadbu?“ opýtal som sa ženy do telefónu. Normálne by som sa jej opýtal aj bez telefónu ale chodím pracovať do iného mesta na týždňovky aby sme boli bohatší a mali na veno dcére keď sa bude vydávať. A aj na svadobné šaty aj keď je pravda, že na svadobné šaty svojej dcéry nikdy nemyslím, keď odchádzam za prácou do iného mesta. Niekedy vtedy nemyslím vôbec, lebo vstávam skoro ráno aby som stihol ranný vlak a tak je to na nejaké veľké myslenie fakt skoro. Potom si dám vo vlaku kávu do kelímku a pomaličky začnem myslieť. Teraz, keď pôjdem vlakom najbližšie, tak budem po tej káve myslieť na svadobné šaty svojej dcéry. Má desať a bude mať jedenásť. To dá rozum.

„Normálne, už dlho“ odpovedala mi žena a keď si nepamätáte, že na akú otázku, tak si pozrite odstavec vyššie a dodala „to je u dievčat normálne, tak teda bude mať dlhé a nie krátke“. „A kyticu, už vie aj akú bude mať kyticu?“ opýtal som sa a uznávam, že tam bol taký cynický podtext. „Samozrejme že vie, frézie“ povedala žena a nemala žiaden podtext. Za normálnych okolností by som sa opýtal, že ako také frézie vyzerajú lebo síce viem, že ich má rada aj moja mama ale aktuálne si neviem spomenúť ako také frézie vyzerajú. Ale neopýtal som sa. Bolo by to trápne pýtať sa na svadobnú kyticu vlastnej dcéry. Taký otec, čo nepozná frézie by bol úplne znemožnený. Neznemožnil som sa a do telefónu som povedal: „a inak nič? nejaké známky v škole a tak?“ „Nič také, ale budú krátke“ dodala žena.

„Daj mi ju k telefónu“ povedal som žene, aby som to urýchlil. Chcel som byť starostlivý otec. Chcel som sa opýtať na niečo zmyslupné aby som nestratil v rodine vážnosť. Napríklad na farbu tej kytice a ešte na frajera. Teda či už máme frajera. Teda nie ja a žena ale ona. Akože ten druhý. Že čo bude mať oblečené a či mu netreba pomôcť s tými fréziami. Keby akurát neboli a tak. Ale neopýtal som sa na nič. „Chce ťa k telefónu otec“ zakričala žena smerom od slúchadla. Predpokladám, že smerom k dcére. Smerom od dcéry som počul toto: „teraaaz nieee, idú susedkyyy“. Ja som inteligentný otec a vedel som, že o ôsmej večer nejdú žiadne susedky od susedov. Ale v televízore. „Len mi ju daj“ povedal som do slúchadla žene a nič som nepočul, len som cítil že žena otvorila ústa a asi to videla aj dcéra lebo som ju počul tým smerom od slúchadla ale už trochu ďalej: „boože, teraaz nemááám čas, zajtrááá, že mu posielam pusu a že ho ľúúúbim“. Nenaliehal som.

Myslel som na to, že na čo to preboha myslia ženy keď majú desať a budú mať jedenásť. Myslia na to, že budú mať dlhé svadobné šaty a nie krátke ako si mysleli doteraz. Ja by som myslel na niečo úplne iné. Napríklad minule som jej kúpil známky z krajiny, ktorá nie je na mape. Teda je ale len na veľmi podrobnej a takú nemáme doma. Kúpil som jej známky FUJEIRA. A minule som jej kúpil SHQIPERIU a tiež nič. Povedala: „fajn, tatko, že ich chceš ty uložiť do môjho albumu?“. Samozrejme, že  som chcel. Mám skoro štyridsať a stále nemyslím na to aké svadobné šaty bude mať moja dcéra. Muži na to nemyslia. Muži myslia na to, že na aké zvláštne veci to myslia ženy.

otec v nohaviciach | stály odkaz

Komentáre

  1. vsetky nie :D
    ja som minule prisla na to, ze som normalne retardovana a dokonca aj v detstve (!) som zabudla svadbu planovat :))) tak bud len rad, ze mas taku prezieravu dceru :))
    publikované: 17.03.2008 09:10:59 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. no tak ty musíš byť naozaj čudná ... :))
    ... neviem koľko máš rokov ale iste viac ako jedenásť a ty stále nevieš ... či budú dlhé alebo krátke ??? ... no nechcel by som byť tvoj tatko :))
    publikované: 17.03.2008 09:15:50 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. neviem,či je to k článku
    ale ja nič neplánujem,ani trasu..nechávam to na GPS ;)
    publikované: 17.03.2008 09:16:22 | autor: pod altankom (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :))
    ... nie ... toto nie je k článku :))
    publikované: 17.03.2008 09:19:26 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. vsak kade chodim vravim ze som cudna :)))
    a keby tu tatko boli, hned by suhlasili, ze mat taku dceru, to je len ostara :( :D
    publikované: 17.03.2008 09:26:35 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Písmenko, tak sa mi zdá, že máš dcéru ako sa patrí, ja v jej veku
    som chcela mať svadbu vo wigwame, svadobné šaty z jelenicovej kože zo strapcami, namiesto svadobnách črievič mokasíny, namiesto závoja čelenku a za ženícha Inču čunu...

    Už vtedy som bola mudrlant, lebo ma nezaujímali švárni indiánski chlapci, ale múdri starí muži, čo vedeli, kde sú skryté poklady!
    publikované: 17.03.2008 09:30:48 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. wigwam ... a mokasíny ... :))
    ... to mi skôr pripomína moju ženu ... pre istotu sa opýtam :))
    publikované: 17.03.2008 10:29:32 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  8. hm, hm :-(
    asi nie som žena :-((
    publikované: 17.03.2008 10:50:40 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. No, vzhľadom na to, že sa žiadna svadba v žiadnom wigwame napokon
    nekonala, automaticky z toho vyplýva, že ja som ja a tvoja žena je tvoja žena.

    To bolo tak, ja som bola Nšo či a ona možno Rybana...
    publikované: 17.03.2008 10:53:42 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. zelená rusalka ... :))
    ... neboj ... podľa všetkého žena si ... inak by si bola červený trpaslík :))
    publikované: 17.03.2008 11:06:21 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  11. a rozprávka...
    ... mne sa vo veku mojej dcéry zo všetkých indiánskych žien najviac páčila ... hatatitla :)
    publikované: 17.03.2008 11:07:04 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Mne zas Swallov, lebo zachraňoval malých chlaocov z horiaceho petrolejového pekla
    a vedel lietať ako lastovička.
    publikované: 17.03.2008 11:10:04 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. swallow mi unikol ...
    ... asi to nebola žena :))
    publikované: 17.03.2008 11:24:11 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Aj moja dcéra už má vybraté svadobné šaty,
    ženícha chvalabohu ešte nie. Mladšej sme vyberali šaty na 1.sv.prijímanie a staršia si popri tom vybrala svadobné.
    Po mne to teda nemajú. Ja som behávala v kopačkách a s prakom na krku, v zime s hokejkou, zbierala odznaky a známky a robila všetko, čo chalani. Popritom som potajme šila pre bábiky, ale to sa chalani nemohli dozvedieť.
    publikované: 17.03.2008 11:26:45 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. žena v kopačkách a s prakom ... :))
    ... síce som na to nemyslel, ale keby som na to myslel tak asi tak nejako by vyzerala tá pravá nevesta ... a ešte aj známky a odznaky ako veno ... no celkom tak má vyzerať nevesta :))
    publikované: 17.03.2008 11:35:11 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. A ešte bunkre....
    Dokonca aj na strome, v korune košatej vŕby. No, pomerne skoro som sa začala tvarovať na ženu, začala som sa viac ostýchať v chlapčenskej spoločnosti, potom nezostalo iné, len sa obzerať po ženíchovi...... :-)))
    publikované: 17.03.2008 11:41:24 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Margaretka, aj my sme si robili bunkre na stromoch, mali sme na dvore
    dve velikánske, staré lipy, dotýkali sa konármi a bolo to užasné, akí sme boli vtedy vrtkí. Lozili sme po tých konároch ako opice. Dali sme si tam zopár diek. A pár dosiek do najvyššej rázcochy. Tam musel chodiť najmenší a najtenší, lebo bol mŕtvy Inču čuna. Istý čas táto úloha pripadla mne.
    publikované: 17.03.2008 12:13:00 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Rozpravkarka,
    na podobný spôsob sme mali zariadený bunker aj my.Ten najvrtkejší vyliezol do koruny a spustil ostatným povrazový rebrík (zo starej helikoptéry). My sme sa nehrali na indiánov, ale viedli sme medzi bandami vojny (dosť kruté). Vidíš, ako sme pripravené na život... :-)
    publikované: 17.03.2008 12:23:38 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. No, naše hry boli smrteľne vážne... Boli sme taká partia desiatich detí,
    nehrávali sme sa len na Indiánov, ale aj na Robina Hooda, a tak... No ale Indiáni, to bolo obľúbené, mali sme v partii veľa chlapcov (winetuovky boli srdcovkou mojich dvoch bratov) a tí si z nás dievčat často robili ,,zajatcov". Priviazali nás k lipe a ostreľovali. Nuž, pamätám sa aj na to, že sa mi zabodol do nohy špendlík na špajli, aj že moja sestra zletela zo stromu, lebo už bola na Inču čunu ťažká a zlomila si nohu...
    publikované: 17.03.2008 12:28:16 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. no len pokračujte ... nevesty ... :))
    publikované: 17.03.2008 12:36:41 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Písmenko, len si daj pozor, aby sa to na staré kolená všetko neotočilo,
    aby sme ťa s Margaretkou nechceli priviazať k stromu. Nejaký prak a šípy sa hádam nájdu!
    publikované: 17.03.2008 12:43:39 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Jasné,
    luk a šípy sa nájdu a ak nie, ešte si dokážeme vyrobiť. Aspoň taký luk, aký sme nosili vtedy krížom cez hrudník.
    No, teraz sme sa dostali celkom od témy svadby, ale ja som si krásne zaspomínala. :-)))
    publikované: 17.03.2008 12:49:22 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Avšak aj na svadbu príde, Margarétka... Veď sa mi stalo aj to, že som
    zamazaná a zabraná z hry išla rovno bratovi na svadbu. Strčili ma síce do vane, vydrhli až po uši, ale na čelo zabudli (mala som dlhú ofinu) a tam som mala namaľované pásy ako pravý Indián, červené a čierne. Brat sa za mňa hanbil, až strach, vraj také nepodarené dievčisko...
    publikované: 17.03.2008 12:53:20 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Zuzka,
    nám vtedy až tak na paráde nezáležalo. Veď nás k tomu ani nikto neviedol, aby sme si vyberali šaty. Veď ani nebolo z čoho. Ja keď som išla na 1.sv.prijímanie, mala som biele dlhé šaty, vyzerali ako zo záclony.Boli však úplne rovné ako vrece, ber akejkoľvek ozdoby, či volánu. Všetky dievčatá sme boli na tom podobne, na hlave jednoduchý venček. Mala som zodratý nos a pol tváte, lebo som 2 dni predtým spadla z bicykla. Bola som ešte aj ostrihaná na chlapca (aby som zapadla do partie).
    publikované: 17.03.2008 13:10:16 | autor: margarétka (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. krasne sa to tu zbrhlo:)))
    miesto jemnych neviest Amazonky:)))
    Ja som pre zmenu snivala o nadherne trblietavom kostyme na krasokorculovanie, v ktorom sa stanem majsterkou sveta:)))
    Ale aj o Winnetouovi som snivala a na stare kolena sa k nemu vraciam:))))
    publikované: 17.03.2008 15:03:02 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. oprava!!!
    ZVRHLO nie zbrhlo:)
    publikované: 17.03.2008 15:03:56 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. keď sa niečo zbrklo zvhne ...
    ... tak je to aj zbrhlné ... :''
    publikované: 17.03.2008 15:12:29 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  28. che che ... že zvhne ... teda zvrhne :)
    publikované: 17.03.2008 15:13:14 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  29. :)))
    :-)))
    publikované: 17.03.2008 15:13:46 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. mimochodom ... tá najmenšia nevesta na tej fotke ...
    ... je moja veľká mama :))
    publikované: 17.03.2008 15:25:38 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Písmenko, to malé čudo s veľkou mašlou je tvoja veĺká mama?
    Veď ju tam skoro nevidieť!

    Hanka, my Amazonky sme zostali v svojej duši Amazonkami až podnes, a veru, kým iné nariekajú, tak my sa tešíme, že sa môžeme voľné a slobodné naháňať po svete. A ten luk s prakom k tomu akosi patrí.
    publikované: 17.03.2008 16:11:18 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  32. veru veru ...
    to dievčatko čo ledva drží hlavu pod tou veľkou mašľou je moja veľká mama :)))
    publikované: 17.03.2008 16:12:37 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  33. :))
    publikované: 17.03.2008 16:32:54 | autor: lulla (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Lulla, čau, aj ty sa hlásiš k nám Amazonkam, čo si zakladáme klub pod ochranou Písmenka?
    Už sme dve, ja a Margaretka.
    publikované: 17.03.2008 16:38:08 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. ani sichote-alinski
    sa nedalo nájsť na mape :-)
    a šóška bola brrlléé. nie som si istý, prečo, ale dnes je mňam :-O
    publikované: 19.03.2008 15:46:06 | autor: inťó (e-mail, web, autorizovaný)
  36. s tou šóškou som na tom rovnako :))
    ... a sichote alinski by som nenašiel ani dnes :))
    publikované: 19.03.2008 16:14:23 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  37. :-)
    jedna z mojich dcér si od malého mala neobliekla na seba nič, čo sama neuznala za vhodné... desať, takmer jedenásť, to už je dospelácky vek...
    publikované: 21.03.2008 07:54:24 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  38. .
    joj, asi som v skupine rusalka a bratistlava, cudna a nie zena ;)
    publikované: 23.03.2008 19:18:37 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  39. koreksn
    bratislavitae :))) s bratislavou nic nemam veruze
    publikované: 23.03.2008 19:19:17 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014