po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moja odvaha sa končí ( na retiazkovom kolotoči )

... ešte tak labute, ale inak nič ...
 

Mám 41 rokov a nikdy som na to nenabral odvahu. Prvý krát ma to prepadlo ešte v detstve. Sedel som za oknom v dome starých rodičov a boli akurát prázdniny. Mal som ho hneď za oknami. Každý deň začiatkom prázdnin tam zaparkovali maringotky a vyhrávali maďarské pesničky od V Moto Rock a Omegy. Plus dva hity od ABBY a jeden od BoneyM. A Drupiho. Každé leto, čo si pamätám. Mali asi iba jednu magnetofónovú pásku. Vtedy ma to pokúšalo prvý krát ale odvahu som nenabral.

Na výšky som nikdy nebol. Býval som na štvrtom poschodí paneláku a to bol môj strop. Pamätám sa ako som raz bol u spolužiaka, ktorý býval vo vežiaku a výťahom sme sa vyviezli až na strechu. To bola výška nad moju odvahu. Teda nakloniť som sa naklonil ale v bruchu som mal taký pocit o akom sa spolužiakom v pubescentskom veku nehovorí. Nad moje pomery je vlastne každá výška, vyššia ako štvrté poschodie s balkónom do pol pása.

Ja aj na sedačkovej lanovke mávam závrate. Musím veľa hovoriť so svojou ženou. Ona závrate nemáva ale zase sa jej krúti hlava na lodiach. Na lodiach sme ale menej často ako na sedačkových lanovkách. A to si ešte na takej lanovke hovorím, že ide iba rovno. Hore alebo dole. Keby sa so mnou zakrútila asi by som mal taký ten pocit o akom môže muž v mojom veku hovoriť iba svojej žene. Ale nikomu inému. Lebo taký pocit ja mám aj na lanovke ktorá ide iba jedným smerom. Ja nechcem aby sa krútila.

Tak vlastne iba to. Že ja mám 41 rokov a nikdy som nesedel na retiazkovom kolotoči. To je síce nižšie ako na štvrtom poschodí ale zase na druhej strane na tej sedačke nie je zábradlie. Je tam len taká retiazka. Neviem ako vyzerajú sedadlá dnes ale v čase keď stál kolotoč za oknami starých rodičov boli tam na červeno alebo na žlto natreté doštičky. A hore samozrejme veľké farebné žiarovky. Celé sa to točilo v neuveriteľnej rýchlosti maďarských rockových pesničiek. Bolo mi zle len pri pomyslení na to, že by som tam sedel.

Moja maximálna odvaha končí na labutiach. V takej labuti som už sedel. Ale tú páku čo máte pri kolene som nikdy nepotiahol na maximum. Labuť ma vozila v polovýške a aj vtedy som mal ten pocit o akom nikdy nepoviete svojej dcére v detskom veku, čo sedí pri vás.

Prišlo mi to na rozum vlastne len preto, že ideme cez víkend na veľké rodinné stretnutie na Šíravu. Stále na začiatku sezóny tam stojí kolotoč. Aj ten veľký retiazkový. Aj tie labute. Tak možno mám poslednú šancu. Na ten retiazkový. Ale už dopredu sa oznamuje, že nikoho zo sebou neberiem. Ja len pôjdem najprv skontrolovať aké sú tie sedačky a či už tam nenamontovali zábradlie. A potom sa uvidí.


rodinný album | stály odkaz

Komentáre

  1. na veľkom retiazkáči som tiež v živote nebola
    síce už som boly vyššie ako na 4tom poschopí, ale musím povedať, že napríklad na jednom nemenovanom hrade ma márne lákali k zábradliu lemujúcemu hradnú - kamennú vežu.
    Mala som totiž dojem, že sa celá vlní a zhodí ma :)
    chápem tvoje pocity :)
    publikované: 24.06.2009 11:51:39 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  2. aj ja ich chápem :))
    ... ale neviem, či o niečo neprichádzam ...
    publikované: 24.06.2009 11:55:38 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vídavala som často chodiť ľudí z kolotočov
    v nepríliš valnom žalúdočnom stave

    myslíš, že to by mohlo človeku chýbať?
    publikované: 24.06.2009 11:58:48 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  4. mas tam preklep
    miesto 14 rokov mas 41 rokov .)
    publikované: 24.06.2009 12:10:14 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :))
    .. už nechám tak... s preklepom :)
    publikované: 24.06.2009 12:11:53 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Tiež som to zažil
    hoci trochu v inej situácii. Pred kolotočmi som strach nemal, ale keď som ako chlapec vyšiel na kostolnu vežu a vybral som sa na jej obchôdzku z vonkalšej strany po úzkej lavičke a hoci tam bolo zábradlie vo výške asi 90 centimetrov, tak tiež sa mi pri pohľade nadol napínal žalúdok a dostával som mierné závrate. Dalo sa to síce prežiť, lebo nikdy som pred ostatnými kamarátmi nechcel zbabelo vyzerať, ale pri predstave, že keby som sa z tej 40 metrovej výšky strepal dolu na zem, tak mi to už dvakrát jedno nebolo.
    No myslím, že všetko je silou zvyku, ako sa hovorí, človek si zvikne aj na vlastnú smrť.
    publikované: 24.06.2009 12:56:38 | autor: Ladislav - Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. :)
    v detstve som bola na veľkom retiazkovom ani to nepripadlo divné, svet od tiaľ bol maličký, bola som aj na Ruskom kole ale to som mala trošku strach, horskú som neabsolvovala to už bolo príliš,dnes už nemusím, nepovažujem to za potrebné aby mi bolo zle, k tvojej výpovedi príjemne úprimné nevidím v tom problém hovoriť o tom je prirodzené, každý má voľbu, k tej lanovke aj môj sa bojí a nesmiem sa hýbať ale zládne to vždy
    publikované: 24.06.2009 13:02:59 | autor: yola (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Popísmenku...
    poviem ti, točiť sa dokola a počúvať dokola tie isté maďarské rockové pesničky, to je smrteľná kombinácia... ((-:
    publikované: 24.06.2009 16:05:25 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  9. ako ...nastka som na nom bola parkrat...
    pamatam si , ze akonahle sa rozbehol, tak som mala hlavu vytocenu na jednu stranu a nedokazala som ju vratit na svoje miesto, az ked skoncila jazda. Nechcela som sa drzat za ruku s tym, co sedel na sedadle za mnou, ani aby ma krutil, bala som sa co len pohnut, aby som nahodou nevypadla... mam zavrate na sedackovej lanovke, dokonca aj v kabinkovej, raz nas chytil vietor a tocil takmer dokola, museli zastavit jazdy, stali sme v strede trasy, vietor s nami kymacal a ja som sa snazila malemu synovi nahovorit, ze to robia s nami srandicky ...pred rokom ako ...siatnicka som si chcela overit, ci sa stale bojim...v zabavnom parku v Nemecku som niekolkokrat "umrela", pritom som si vyberala tie najnevinnejsie vyzerajuce atrakcie...poviem Ti, ten retiazkovy kolotoc by som odvtedy zvladla lavou zadnou...
    publikované: 24.06.2009 17:44:48 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. hanka :))
    ... presne toto som teda (ne)potreboval počuť
    publikované: 24.06.2009 18:56:54 | autor: popismenku (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014