po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mojej mame to nehovorte ( neodpustila by mi )

... ako som na to mohol zabudnúť, skrývajú to za čerešňovým kompótom ...

Mali sme tie najlepšie zavárané uhorky na svete. Viem o čom hovorím. Na zavárané uhorky som expert. O nedeľňajších rezňoch som tu už písal a aj kožu z mŕtveho som  už podával ale na tú najdôležitejšiu vec som zabudol. Na zavárané uhorky.

Mama je z Gemera a odtiaľ boli aj uhorky. Niekedy sa k nám do Košíc dostali už zavárané a niekedy sa zavárali len tak. Dlho som si teda myslel, že to musí byť v uhorkách. Rovnako dobré boli zavárané naďmamou a rovnako dobré tie zavárané u nás – normálnou mamou. Sedmičkové sklíčko. Teda sklenená 7 decilitrová fľaša a uzavretá plieškom. Takým tým. No ako sa dáva na vrch uhoriek. Nečakajte odo mňa presné názvy, lebo ja som sklíčka iba otváral. Nezaváral som. Mimochodom, boli roky, keď zavárali všetci a všetko. Viem o tom. Zazvonil u nás telefón. Zdvihla ho mama a začala hovoriť po maďarsky. Takou tou už košickou maďarčinou. Vedel som, že volá teta L. Naši takto rozprávali len s tetou a ujom L. Boli to ich priatelia od – vždy. Teda čo sa pamätám. Keď volali gemerčania mama hovorila normálne po maďarsky, bez tých slovenských dodatkov, ale s L. sa hovorilo tak po košicky. Dodnes spolu telefonujú takto. Po košicky. Ale vtedy ( pred takými tridsiatimi rokmi ) to bol krátky telefonát. Hol vannak ? Centrumba ? Ksi ! Mama schmatla tašku a utekala do obchodu. Teta L. volala, že majú tie pliešky. Rozumiete. Vrchnáky na zaváranie. To bol v socialistickom obchode úzky profil. Niekedy nemali vôbec a vtedy sa recyklovalo. Keď sa také sklíčko otváralo tak to bola normálna operácia. Malo sa zachovať aj na ďalší rok. Opatrne nadvihnúť a pomaličky tupým nožom okolo uzáveru. Jemne a mäkko. Žiadne prudké pohyby. Mama mohla pracovať na chirurgii, špecialista na operácie mozgu. Pliešok ako nový. Otec mohol akurát tak sadrovať ruky. Jemu to často prasklo. 

Sklenené sedemdecky odkladala celá rodina. Ešte aj keď som chodil na vysokú a v piatok som sa vrátil z internátu, prvé čo mama chcela bolo to sklíčko od uhoriek.  Zase si zabudol ? A do čoho budeme teraz zavárať ? Mali sme špajzu plnú zaváranín, ale na čestnom mieste boli uhorky. Zavárané uhorky – teda kyslé uhorky by sme mohli mať v rodinnom erbe. Hrušky fajn, jablká môžu byť, čerešne áno, egreše áno, slivky som nemal rád, malé papričky a tak ďalej. Od vrchnej až po spodnú poličku a v strede rodinné zlato. Kyslé uhorky. Miloval som ich k obedu ale aj tak. Ale – len tak – to nikdy nebolo. To je ako nosiť rodinné šperky do telocvične. To muselo byť niečo, keď ich mama otvorila len tak. To boli uhorky na nedeľu. Boli skôr malé ako veľké. Veľké vôbec. Maličké tiež nie, také na tri – štyri hryznutia. Malé hryznutia. Hore na vrchu, pod tým plieškom bola ešte taká tráva. No netuším aká tráva. Taká voňavá. Ja som nezaváral, ja som len jedol. Nekrájali sme ich na kolieska ale pozdĺž. Na mesiačiky. Ak som si mohol k obedu vybrať kompót alebo uhorky vybral som si uhorky. Naše uhorky by som si dal aj ku haluškám a špagetám. Aj k palacinkám. K čomukoľvek, lebo to nie uhorky boli k niečomu ale niečo bolo k uhorkám. Moja žena by vám to potvrdila.

Stále ich dostávame. Raz za čas prídeme na návštevu a mama nám nabalí kompóty. Stále sa v tej špajze nájdu aj čerešne aj hrušky. Slivky ani veľmi nie – nikdy som k obedu nechcel slivky. Egreše už vôbec. Ale uhorky tam sú. Tešíme sa zo všetkého ale už pri nakladaní čakáme na tie zelené fľaše. Stále sú také isté a možno sú to dokonca tie isté, čo sa nestratili na prešovskom internáte ale pliešky už sú nové. Už to nie je problém. Už nič nie je úzky profil. Len tie uhorky. Každý rok ich je menej a menej. Oco vždy pripraví drôtený košík a ukladá to tam. Čerešne, hrušky, čerešne, hrušky ... ide ma poraziť kým sa dostane k uhorkám. Jedna sedmička, druhá a oco zase ide k čerešniam. Niekedy som syn hyena. Oco radšej uhorky. Veď vieš. Niekedy sa len tak teším, že hurá. Hurá čerešne. Ale ide o uhorky. Moja žena ich tiež miluje. Idú do našej špajze ak momentálne špajzu máme. Sú to dobré uhorky. Kyslé. Zjeme ich raz dva. Nechávame len jednu sedmičku na Vianoce. Na poličke je schovaná na najvyššom poschodí a pred ňou stoja čerešne. Otvoríme ju na Vianoce. Praskneme ten pliešok a sedmičku odnesieme mame. Aby bolo do čoho.

Dnes už normálne viem, že to nie je v uhorkách. Tie gemerské sa nosili, len kým žila naďmama. Teraz už nie. Mama ich kupuje normálne na trhu a potom povyberá. Len také tie na tri – štyri hryznutia. To tajomstvo bude v ingredienciách. Moja mama má niečo podobné ako v tej becherovke. Ako z obyčajného likéru urobíte ten konkrétny a ako sa z uhoriek z trhu stanú tie gemerské. V sklíčku to nebude, v pliešku to nie je, tá voňavá burina je tiež tá istá. Neviem. Musím sa doma opýtať. Zavárať by som sa mohol naučiť, lebo minule som u nás v chladničke objavil otvorené uhorky. Len tak, bez ničoho. A Vianoce budú až v decembri.  Na dne sklíčka bola ešte tá tráva z vrchu a jedna trojhryzka. To je ako s dezertom. Posledný kúsok nezje nikto aby to nebolo na neho. Do Vianoc nevydrží, tak sa musím pozrieť do rodičovskej špajze. Uhorky som si tam naposledy nevšimol ale na hornej poličke majú podozrivo veľa čerešňových kompótov.


keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. ja by som posledný kúsok dezertu
    kľudne zjedol ;)
    publikované: 07.08.2007 17:40:21 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hovoríme o uhorkách
    a len teraz sme mali limo ... pozor na to ... :))
    publikované: 07.08.2007 17:45:18 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  3. uhorky má radšej partnerka
    podľa môjho " brušného doktora " mám nadbytok kyseliny a tým pádom i rýchlejšie spaľovanie,nuž z jedálníčka som uborky vyškrtol..a keby bolo limo,vypil by som i to posledné :)
    publikované: 07.08.2007 17:50:03 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :))
    bez debaty
    publikované: 07.08.2007 17:50:30 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ta vonava trava nie je kopor? :)
    a ja slivky milujem, aspon mi na tomto svete viac ostane - vdaka, priatelu :))
    publikované: 07.08.2007 17:53:10 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. kôpor ?
    môže byť ... ale v tom to nebude ... :))
    publikované: 07.08.2007 17:56:59 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :) jej supiš,
    ďakujem PP...tiež máme gemerské, ale naše nie sú také mňam, no záhorácke sú tiež fajné, také drobné, dvojky, trojky, veru, nebude to v uhorkách, flaškách ani v zelenej burine...jeeej čerešne ako maskovacie ovocie :) a s tými pohármi a víčkami sme to mali také isté...
    publikované: 07.08.2007 18:05:23 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. to bol globálny problém socializmu :))
    niečo ako amazonské pralesy dnes ...
    publikované: 07.08.2007 18:06:34 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  9. ups, jednošky, dvojky
    publikované: 07.08.2007 18:07:07 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. viečko !!!!
    a nie pliešok ... ďakujem ... :)
    publikované: 07.08.2007 18:08:58 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  11. asi hej, ale nám to zostalo dodnes,
    ak mi nejaké víčko praskne, zahanbene a potajomky ho niekam skryjem, aby mama nevidela :) a poháre poctivo nosím aj dnes a keď niekto na intráku nechcel vláčiť fľaše, poslušne som sa hlásila o ich adopciu a cinkajúc v auobuse, ich vláčila domov :)
    publikované: 07.08.2007 18:11:38 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  12. víčko, viečko...
    to je divné, vidíš, u nás sú to víčka...a pritom je to viečko
    publikované: 07.08.2007 18:14:06 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. no kto nezažil neuverí ...
    ... amazonské pralesy a globálne otepľovanie je proti našim problémom s viečkami a sedemdeckami ... šuviks
    publikované: 07.08.2007 18:17:55 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  14. mno
    ja prasknute musim schovavat nie z nostalgie, ale jednoducho preto, ze sa stale bojim pohlavkov - u nas tentodobry zvyk stal sa davno povinnostou a kto ho poskodi, ten schyta palbu sirovych pohladov a obcas aj pohlavok :)))

    ale poznate to .. viecko k viecku, budu uhorky ..
    publikované: 07.08.2007 18:19:36 | autor: bratislavitae (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. tak tomu už hovorím ...
    ... konzerva-tivizmus ...
    publikované: 07.08.2007 18:21:18 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  16. :))
    publikované: 07.08.2007 18:23:09 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. u nás je to poklopec :)
    publikované: 07.08.2007 18:51:13 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  18. uppps
    tak poklopec a uhorky ... no neviem :))
    publikované: 07.08.2007 18:52:21 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  19. tiež neviem,ale partnerka to tak nazýva
    ..ja len konzumujem,síce nie uhorky,ale utopencov zjem na kilá..a ako je zvykom,nedelím sa :)
    publikované: 07.08.2007 18:54:43 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  20. poklopec a utopenec ... :)
    nemyslím, že by sa to zmenilo :))
    publikované: 07.08.2007 18:56:33 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  21. :))
    publikované: 07.08.2007 18:59:21 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Ale dni sa menia o dva týždne DOVIDENIA
    ...dovolenká !!! ...
    publikované: 07.08.2007 20:04:36 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  23. uaaaaaaa
    tak hybaj rychlo napisat 14 blogov a nacasovat kazdy na jeden den :( toto sa robi blogomanom? :(
    publikované: 07.08.2007 20:52:18 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. moja mama
    je zo znojma, takze uhorky su u nas tiez aktualne.. akurat mama zlenivela, a ked ju oco presvedcil, aby urobila uhorky podla origos receptu po babicke, tak to dopadlo tak, ze pracovala dcera a ostatni sa divali... ale aspon mam pocit z dobre vykonanej prace a mozem sa na ne krasne divat, kedze som na ne alergicka:D
    publikované: 07.08.2007 21:54:23 | autor: kiinka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014