po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mohli sme byť kriketovou veľmocou ( keby nezabudli poslať aj pálky )

... a pred pioniermi sa všetko utajovalo ...

 

 

Mne to vlastne došlo iba úplne nedávno. Včera večer. Však keď sa to tak zoberie globálne, tak ja som prišiel o obrovské peniaze. Ja som sa mal stať kriketovou hviezdou a nič z toho nie je. Ale asi by som mal ísť od začiatku. Začiatok je na základnej škole. Neviem, kedy ste vy chodili na základnú školu, ale ja som chodil dávno. Mali sme pionierske šatky a pionierske krúžky a pionierske vedúce a pioniersky zber papiera a kriketové loptičky.

To je vlastne normálne, že nenormálne. Nikto v Československej pionierskej republike nehral kriket, ale pritom všetky deti hádzali kriketovou loptičkou. Chlapci mali červené trenírky a dievčatá také modré gaťky. Niekedy aj súdružky učiteľky mali modré gaťky ale súdruhovia učitelia mali vždy tepláky. S dvoma prúžkami. S troma nemal nikto. „Skočte do kabinetu a zoberte kriketové loptičky. Ideme si to odmerať“ . povedal súdruh učiteľ. Toto sa robilo počas mojej mladosti v každej škole. Mali sme dokonca tabuľky, že kto je v hode kriketovou loptičkou najlepší na celej škole. Alebo aj v meste. A možno aj v republike. Ja si už nepamätám, ktorý som bol na škole, lebo už celkom zabúdam. Ale na jednu vec som nezabudol.

Ja som ako pionier vlastne nikdy nevedel na čo tá kriketová loptička vlastne je. Ja som vedel na čo je tenisová loptička a na čo je futbalová, alebo volejbalová. Ja som dokonca vedel aj to, načo, presnejšie na koho je gumený granát, lebo aj s tým sme hádzali, ale načo je kriketová loptička to som vlastne nikdy nevedel. Ja som si rovnako ako všetky deti v našej vlasti myslel, že kriketová loptička je len na hádzanie do diaľky a na meranie, že kto je najlepší.

Mne je dnes úplne jasné, prečo nám neprezradili, že čo je kriket, lebo to je kapitalistická hra z kapitalistického Anglicka. Trochu sa čudujem, že nám nepovedali, že je to hra z Indie, lebo India bola spriatelená aj keď tak trochu čudne. Ale to chápem, že nám neprezradili. To bolo štátne tajomstvo. Ale jedna vec ma teraz veľmi zaujíma.

Že ako sa do našej telocvične dostalo toľko kriketových loptičiek a ako to je, že tam neboli žiadne pálky na kriket. Toto by ste ma potešili, keby ste to vedeli. Že ako sa kriketové loptičky dostali do našich škôl, keď kriket sa sem nedostal.


veci čo mi chýbajú | stály odkaz

Komentáre

  1. pp
    jaaaj, to je teda úloha- uvažovať teraz, po toľkých rokoch bez pionierskej šatky červenej. že prečo kriketky loptičky a prečo nie pálky. No vieš, ke´d to objednávali, ako píšeš z Anglická, tak objednávali súpravy - teda loptičky + pálky. Ale!!!!!!!! Loptičky posielali do škôl a pálky do Ilavy, Leopoldova, na Pankrác, Sabinova a ešte aj do iných miest. Bude ti stačiť takáto odpoveď?
    Si predstav, my sme ti boli na športovom sústredení na Roháčoch v roku 1982 a tam sme sa ti my ten kriket, ako doplnok a novú hru učili hrať. Len vtedy, len tam som hrala kriket. A nikdy viec som príležitosť predviesť, či som ho nezabudla nedostala?!
    publikované: 16.08.2013 19:47:39 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. poslusne hlasim
    ze u nas ziadne kriketove lopticky neboli..ako to?! a ja teraz nemam nad cim dumat na porovnavat! ....isto iste to nie je s kostolnym poriadkom ...priznaj sa preeeeeco tie burzoazne vyhody zrovna zrovinka u vas?! a ukaz farbu..uz aj!
    PS: a nevyhovaraj sa na vek, mame rovnaky vek, rovnake rodisko, len ja som mladsia , krajsia a sikovnejsia ..ta ne?! ta hej..:DD
    publikované: 18.08.2013 11:22:43 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hihihi
    a já se povytahuju,há. Konečně mi někdo nahrál, abych se svěřil, že vod mala jsem byl mimořádně sečtělej.
    Furt jsem věděl, aplikací názvosloví ostatních mičud, že krikeťák je na kriket. V zásadě. Ale může bejt i na jiný věci. Jako vostatní, i hranatý a všelijak tvarově deformovaný věci. Třeba na rozbíjení oken. Proto je měli pionýři zakázaný. V Praze.Je tam moc voken a bylo by moc neblaze po Praze. Pionýr si nemůže dovolit bejt vandal jako vostatní nepionýři.Ti můžou všecko. Pionýr musí reprezentovat svazáky, byli jsme jejich dorost. To nám říkala soudružka vedoucí.Pionýrská. Ta mi taky říkala, že asi svazákem nikdy nebudu.Neuměl jse troubit,když to nutně potřebovala. Měl jsem, mimo tenisáku i tlustý, smyslný rety a tedy nátisk katastrofální. Ale byl nakonec vyznamený svazák. Zlstým odznakem. řevzatým z rukou soudružky ústřední tajemnice. Ale to už mi bylo skoro 30 let.
    Ahoj. P.S. Dost nerad na to myslím. Kriket nemám rád. Tenis miluju.
    publikované: 18.08.2013 20:15:26 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014