po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spotrebiteľský test ( Chladená desinka vs. Tea Tree Oil I. )

... v úvode dlhodobého testu sa zameriame na balenie, chuť a možnosti použitia so zameraním na hasenie smädu a kloktanie ...

Úvod do testu: Každá rodina má svoju kolaloku. Kolaloka je liek na všetko. Kolaloka sa pribalí na každú dovolenku a nosí sa aj v kabelke. Keď som bol malý chlapec u nás na všetko fungoval acylpirín. To bola naša rodinná kolaloka. V iných rodinách mali brufen alebo pol deci slivovice. Alebo niečo iné. Jednoducho kolaloku, ktorá všetko vylieči. V našej rodine úlohu kolaloky už niekoľko rokov pevne zastáva Tea Tree Oil. V iných rodinách nie. Napríklad jeden pán ( ktorý býva Pod Altánkom ) používa ako kolaloku  chladenú desinku. To spochybní. Je lepšia naša kolaloka alebo jeho kolaloka? Preto sa náš testovací tým rozhodol zrealizovať spotrebiteľský test. Tu sú jeho výsledky.

Porovnávacie balenia: Pri spotrebiteľskom teste sme porovnávali bežné spotrebiteľské balenia. Tea Tree Oil ( ďalej len TTO ) v koncentrovanej podobe a maličkej fľaštičke. Chladenú desinku ( ďalej len CHD )  v koncentrovanej podobe a pollitrovej fľaši. Občas sme použili aj súvisiace výrobky. V prípade TTO riedené balenie šampónu na hlavu a v prípade CHD sme použili ešte jedno prípadne viac pollitrových balení toho istého alebo aj odlišného druhu. Ale vždy išlo o CHD. Výsledky testu nás neprekvapili a aj prekvapili. 

    

Balenie: test jednoznačne potvrdil, že v oblasti uzáverov sa distribúcia TTO dostala podstatne ďalej ako CHD. Distribútor TTO používa vo všetkých baleniach uzáver, ktorý otvára aj zatvára. To znamená, že TTO nemusíte skonzumovať jednorázovo. Väčšina výrobcov CHD používa ako uzáver len jednorázový pliešok ktorý sa už neuzatvára. V prípade nášho testu sa to ukázalo ako komplikácia, pretože hneď prvý deň sme neuvážene otvorili 6 jednorázových balení CHD a keďže sme ich už nedokázali uzavrieť museli sme ich skonzumovať a test sme v ten deň ukončili. Jednoznačne sa dá povedať, že jednorázové uzatváranie CHD spôsobilo testovaciej skupine bolenie hlavy.

Prenos výrobkov: v tejto oblasti CHD úplne zlyhala. Na testovanie sme použili bežnú igelitovú tašku a jednu dámsku kabelku. Prenos TTO sa ukázal ako úplne bezproblémový a to v originálne uzatvorenom a aj otvorenom balení. Navyše do jednej priemernej igelitky sa dá uložiť množstvo TTO a len asi 6 CHD. Siedma CHD spravidla spôsobí likvidáciu bežnej igelitky. TTO sa dá pohodlne nosiť aj v priemernej ženskej kabelke, zatiaľčo CHD len s veľkými obmedzeniami. Našej členke testovaciej skupiny prekážalo že z kabelky takmer vždy trčí hrdlo CHD. Podstatne väčšie problémy sa ukázali pri prenášaní otvorených balení CHD. Tu sa naplno ukázala nedostatočnosť jednorázového uzáveru. V bežnej igelitke sa vylialo takmer 60 percent prenášanej CHD a to aj pri najväčšej opatrnosti. V ženskej kabelke sa vylialo 80 percent prenášanej CHD a test musel byť predčasne ukončený pre strašné nadávky majiteľky kabelky a trvalý pivný zápach. Pôvodne sme chceli prenosový test urobiť aj s bežnou pollitrovou čapovanou CHD ale nenašli sme ani jednu dobrovoľníčku s kabelkou, čo znamená, že v ženskom prostredí stále pretrváva trvalá podozieravosť voči CHD .

Chuť: v tomto prípade CHD vykazovala vo väčšine prípadov lahodnejšiu chuť ako koncentrovaný čajovník. Preukázalo sa, že zatiaľ čo pollitrové balenie CHD sa dá skonzumovať takpovediac okamžite, poldecové balenie koncentrovaného TTO sa skonzumovať síce dá tiež ale aj v tomto prípade sme museli test v ten deň ukončiť pretože testovaciemu jedincovi bolo zle. Na ďalší deň sme skúsili chuť riedeného TTO v šampónovom balení a test sme zase uzavreli pre trvalé bublinkovanie v ústnej dutine a napínavé pocity. V tejto oblasti malo jedno dvojdecové balenie riedeného TTO rovnaké účinky ako šesť pollitrových balení koncentrovanej CHD. Test sme ten deň ukončili s vedomím, že pôjde asi o dlhodobý test.

Použitie: výrobca TTO a aj moja manželka tvrdia a to zhodne, že TTO sa dá používať na všetko ale to isté tvrdia aj výrobcovia CHD a niektorí ďalší čitatelia pričom menovať sa dá konkrétne ten čo býva Pod Altánkom. Použili sme testovacie vzorky na niekoľko konkrétnych prípadov.

Uhasenie smädu: CHD sa do istej miery ukázal v lepšom svetle ako TTO aj keď je pravda, že CHD po použití asi jedného litra vykazuje nestabilné účinky a to konkrétne odmieta sa udržať v testovacom organizme a vyžaduje pomerne časté navštevovanie toalety. Výrobcovia CHD svojim spôsobom udržujú komunitu užívateľov v stálom pohybe. Koncentrovaná CHD navyše po istom množstve odbúrava sebakontrolu a to aj sebakontrolu v otázkach uhasenia smädu a kým je užívateľ CHD relatívne pri vedomí tak má stále pocit, že je smädný a že potrebuje ešte jednu CHD. Koncentrovaný TTO nemá močopudné účinky a presne naopak, vykazuje okamžité známky uhasenia smädu. Testovacia skupina okamžite po prvom glgu testovaného TTO vyhlásila, že už vôbec nie je smädná a je čas test prerušiť.

Kloktanie: neriedená CHD má relatívne priaznivé účinky na kloktanie aj keď vzhľadom na to, že sme pri teste používali zapálené hrdlo použitie chladenej CHD nemalo najpriaznivejší účinok a naopak, hrdlo bolo zapálené ešte viac. Testovacia skupina konštatovala ešte jeden vedľajší účinok a to fakt, že kloktajúca CHD sa takmer vždy prehltne, čo sa dá považovať za omyl výrobcu. Pri opakovanom kloktaní CHD sa to vždy opakovalo: testovač pár krát zakloktal a potom prehltol. V prípade TTO to bolo presne naopak, testovač pár krát zakloktal a okamžite TTO vypľul. Potom sme prišli na to, že v prípade kloktanie je lepšie použiť TTO v zriedenej podobe. TTO zriedené na šampón na vlasy sme už radšej nepoužili a TTO sme zriedili pitnou vodou. Potvrdilo sa, že na hrdlo to pôsobilo blahodárne a navyše stále pretrvával aj takzvaný vypľúvací efekt. Preto sme okamžite pitnou vodou zriedili aj testovanú CHD a situácia nás veľmi prekvapila. Riedená CHD vyvoláva okamžitý vypľúvací efekt a podstatne sa znižuje aj počet kloktacích kloktákov. Teda toho, čo robí človek pri kloktaní. Test sme prerušili potom, ako sa okamžitý vypľúvací efekt zriedenej CHD zmenil na takmer dáviaci efekt, čo znamenalo, že testovacia skupina potrebovala celodennú prestávku.

Nabudúce si povieme ďalšie výsledky testu. Zameriame sa na umývanie hlavy, zlomeniny, čistenie toalety a polievanie domácich kvetov.  

keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. -)))
    -)))
    publikované: 24.04.2008 16:11:14 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :-))
    publikované: 24.04.2008 17:33:08 | autor: rusalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :-)))
    písmenkovanie ako vždy perfektné..
    test ich pamiatke...;-)
    publikované: 24.04.2008 20:45:37 | autor: pente-sileia (e-mail, web, autorizovaný)
  4. to by tak bolo
    aby to čítala moja skoromanželka ;)
    publikované: 24.04.2008 20:57:54 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  5. :))))
    zriedene na sampon? eeee ))))
    publikované: 01.06.2010 11:19:01 | autor: Liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014