po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S turistom na dovolenke ( v Bulharsku II. )

... ako si vybrať dobrý fakultatívny výlet a že šetriť na obsahu príručnej batožiny sa naozaj nemusí oplatiť ...

Mám svalovku alebo svalovicu. Neviem ako sa to správne povie ale mám ju. Bolí ma celý človek. Najviac ma bolia nohy. Bol som na dovolenke. Pri mori. Ležal som na pláži pod slnečníkom. Cítim sa ako po horskej túre. Nohy mám opuchnuté. Konkrétne to miesto kde sa končia prsty a ešte sa nezačína klenba. Taký ten dostupný vankúšik na nohe. Dostupný ako ten na ktorý sa dostupuje. Môžu za to fakultatívne výlety.

Neboli sme na žiadnom fakultatívnom výlete. My chodíme na fakultatívne výlety veľmi zriedkavo. V Bulharsku nechodíme vôbec. Dcéra si našla kamarátku Zuzku. Ona bola s rodičmi na všetkých fakultatívnych. Boli v národnom parku pozerať na hady, boli na jeepoch pozerať na národné zvyky. Boli komplet na všetkom čo bolo v katalógu na recepcii. My sme neboli. Naše rodinné fakultatívne výlety organizuje žena. Ona má turistický vkus.

Ležíme na pláži. Prvý a druhý deň. Sme vzdelaní a tak vieme, že tretí deň je kritický. Tretí deň netreba na pláži vylehovať lebo hrozí, že ste už priveľkí frajeri a slniečko vás dostane. Nás nedostane. My tretí deň neležíme na pláži. Môže za to druhý deň. To tam ešte ležíme a žena sa pozrie doľava. Má slabšie dioptrie než aké potrebuje tak prižmúri oči. Vidím to aj keď má slnečné okuliare. Majú najtmavšie sklíčka aké vraj sú ale oči keď chcete vidíte. Lebo sú dioptrické a nie až také tmavé ako v optike sľubovali. Ja nosím ženine staršie slnečné okuliare, lebo ja nemám vlastné a ženine dioptrie sú pre mňa akurát. Teda moje oči vidno úplne lebo sú to najtmavšie sklíčka aké vtedy (dávno) v optike sľúbili a sú také trochu ružové. Žena teda (aby som to urýchlil) prižmúri oči a pozrie sa doľava. Poďme zajtra tam. Kde? Tam na koniec. Ten koniec ani nevidno. Trochu vidno ale stráca sa to v opare a v zle vyčistených sklíčkach. Je rozhodnuté. Tretí (kritický) deň nebudeme ležať na pláži schovaní pod slnečníkom. Vydáme sa na dlhú túru na slnku a upražíme sa aby sme sa neupražili na pláži. Ideme na náš fakultatívny výlet.

Bolo to super. Dlhé kilometre po piesočnatej pláži. Až tam na koniec. Dlho a pekne. Lepkaví od najsilnejšieho faktora. More nám oblievalo nohy. Žena s romantickým výrazom na tvári. Dcéra s romantickým výrazom všade. Ja s ruksakom na chrbte v ktorom bolo všetko dôležité na výpravu plus náhradné oblečenie pre ženu a dcéru. Romantika. Moje dievčatá vedia, že na fakultatívny výlet treba dobrú obuv. Pevnú a aspoň sandáloidnú. Ja viem, že moje dievčatá majú pevnú a ťažkú sandáloidnú obuv, ktorú im ja budem nosiť v ruksaku a tak šetrím svoj chrbát a beriem si len žabky. Piesočnatá pláž je láskavá. Dlhá romantika. Na konci romantickej piesočnatej pláže je koniec piesočnatej pláže. Nasleduje fakultatívny výlet pri pobreží - po skalách. Žena a dcéra sú láskavé. Nebudem predsa neustále vláčiť ťažký ruksak a zoberú si svoju pevnú obuv. Aj ja si zoberiem svoju. Čakajú ma Himaláje v šľapkách. More je stále romantické. Zalieva skaly a občas aj moju pevnú žabkoidnú obuv. Mám bezplatný aqua park. Tobogány.  Slniečko svieti. Kritický tretí deň sme sa po dlhej romantickej pláži dostali na koniec tej romantickej pláže a ešte ďalej. Tam sme našli kamenistú pláž a na nej milióny mušlí. Zbierali sme. Ja vo vode, žena na pláži a dcéra všade. Do ruksaku som si dal ďalší náklad a pokračovali sme. Na ďalšiu romantickú pláž. Tam sa moje dievčatá vyzuli a ja som mal zase o čosi ťažší ruksak. Okúpali sa lebo mali náhradné oblečenie. Ja som sedel na piesku a potil som sa. Oddychoval som. Je to fakultatívny výlet a užívam si to.

Fakultatívne výlety nie sú len o kúpaní na inej pláži. Na výletoch máte spoznávať aj iné miesta. Išli sme do mestečka. Mali tam vyššie obrubníky ako v našom letovisku. Viem to. Jeden obrubník som o päť minút trafil. Žabky vám nohy neochránia. Z palca mi tiekla krv. Moja žena uznala, že je to úraz ale ona je na všetko pripravená. V mojom ruksaku budú náplaste a tea tree oil. Tea tree oil používa naša rodina ako kolalokovu limonádu. Lieči všetko. Používame ho na všetko. Od bolestí hrdla až po operácie srcového svalu. Bežne zničený palec tea tree oil zachráni. Nezachránil. V ruksaku nebol. Jeho obsah som pred cestou preriedil. Nepotrebné veci ako oil a náplaste som nenápadne vyložil aby som ušetril chrbát. Palec to nepochopil. Olial som ho aspoň minerálkou a krivkajúc som išiel kúpiť druhú. Moja žena zatiaľ skočila do lekárne. Kúpila sprej proti nádche. Ja som nádchu nemal ale dcéra áno. Zle sa jej pri tom romantickom kúpaní dýchalo. My sme samozrejme mali vlastný sprej do nosa ale do môjho výberu ruksakového obsahu sa tiež nedostal.

Bol to pekný fakultatívny výlet. Prežili sme ho v relatívnom zdraví a na druhý deň, keď som už ofačovaný dokrivkal na pláž sme na neho s radosťou spomínali. Z toho výletu máme najkrajšie fotky. Ale aby bolo jasné. Kritický nie je len tretí deň. Kritický je každý tretí deň a tak sme sa na vlastné fakultatívne výlety vybrali aj na šiesty a deviaty deň. Šiesty som prežil bez úrazu. Deviaty som prežil.

Ôsmy deň žena pod slnečníkom opäť prižmúrila oči. Pozrela smerom doprava. Potešilo ma to. Na tej strane bol koniec romantickej pláže relatívne blízko. Tam ďalej nebolo vidieť nič. Tak zajtra, zajtra pôjdeme tam. Kde? Tam kde to nevidieť.  Bol to dlhý výlet. Tea tree oil a náplaste som si už zobral. Koniec romantickej pláže, prechod mestečkom, kávička a nová romantická pláž. Koniec novej romantickej pláže a skaly. Tú prvú som trafil pätou. Ešte som si neobul žabky. Tea tree oil a náplaste som mal ale nebolo ich na čo použiť. Noha nekrvácala len obyčajne bolela. Do ďalšieho letoviska za horizontom som dokrivkal. Boli to druhé prízemné Himaláje. Skalisté pobrežie a ďalšie najkrajšie fotky.

Nohy ma bolia ako po tatranskej túre ale nesťažujem sa. Mali sme pekné fakultatívne výlety. A našli sme kopec mušlí. Zuzka nenašla na svojich výletoch žiadne. Povedali sme jej kam majú ísť. Že je to romantická prechádzka. Išli desiaty deň dovolenky. Tú kamenistú pláž s mušľami nenašli. Išli aj jedenásty deň dovolenky. Popoludní Zuzka dokrivkala na pláž. Mala tašku s mušľami. Tú najkrajšiu jej naša dcéra vyhodila do mora. Naša dcéra je grínpísacký dorast a v tej mušli bol živočích. Ale o tom niekedy inokedy. Teraz sa liečim. Mám svalovku alebo svalovicu.

 

Dodatok: Na dovolenke som bol aj so somárom .


keď jedna časť nestačí | stály odkaz

Komentáre

  1. tiež mám srdcový sval
    ale na lýtku..:)
    Inak,Bulahrsko môžem len doporučiť a najmä vnitro,nebo li vnútrozemie :)
    publikované: 23.08.2007 21:22:52 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. bulharsko
    aj my sme okusili bulharsko, ako letovisko, plaze ,more , novy hotel pre chudobneho slovaka staci , ale jasom chcela vidiet aspon neaku kulturnu pamiatku a to vsetko novodobe
    publikované: 23.08.2007 22:52:15 | autor: lili (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tak neviem...
    som nejaka divna...vcera som sa vybrala s kamosmi zdolavat vrchol, bez akejkolvek kondicky, s riadnou tukovou rezervou na bruchu/ved som jablko/, sli sme stale do kopca, dokonca po zjazdovke/bez snehu, ved je leto/, fucala som, vypotila hektolitre potu a dosiahla som ho, moj prvy vrchol! Ma sice len 1042 m, ale niekde musim zacat, nie? Dnes som sa zobudila s ocakavanim, ze bude svalovica...nic take... nic ma neboli, citim sa skvelo, dokonca vaha ukazala o dve kila viac, vravim, som divna...
    publikované: 26.08.2007 14:43:11 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ano
    dobryy clanok :-) vtipny. stvrtok idem do bulharska. pribalujem pevnu obuv :-DD
    publikované: 24.06.2008 19:00:12 | autor: katka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014