po pismenku

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dvaja muži na jednu dámu ( kaviarenský bedeker XVI. )

... moja prvá kaviareň nebola kaviareň a koláče tam tiež nemali ale dnes je to už jedno pretože v sedemdesiatke sa turecká káva nepije ...

Nemám rád tureckú kávu. Ale niekedy iná nebola. Spomeniete si ? Na turka. Silného alebo slabého. S cukrom alebo bez cukru. A bez mlieka. Aké mlieko ? Chcete kávu alebo pohár mlieka ? Chcete kávu s cukrom alebo bez cukru, to áno, ale s mliekom ? A samozrejme, máme turka. Však chcete kávu. Nie ?

Nie. Tam v tej svojej prvej kaviarni som kávu nechcel. Ona to totiž kaviareň nebola. Tak to bolo aj napísané nad bránou. Vináreň Alfa. Bola to moja prvá, no nie prvá ale prvý. Môj prvý podnik. Tam som bol prvý raz na kaviarenské teda vinárenské rande. Dodnes si na tú Alfu spomínam. Oproti Prioru. Vošlo sa do brány. Takej veľkej podchodovej a potom odbočka doprava. Čo bolo doľava neviem. Doprava bol môj prvý podnik. Vtedy mimochodom až tak veľa podnikov v Košiciach nebolo.

Hneď oproti dverám malý drevený barový pult bez barových stoličiek a odbočka doľava. Po oboch stranách klenbovej miestnosti drevené stoly a stoličky. Štvorky. Teda akože pre štyroch. Jeden stôl a štyri stoličky. Na stoloch také socialisticko-vidiecko-reštauračné obrusy a bodka. A vlastne jedna vec tam bola iná ako inde. Ak ste prišli večer tak na stoloch boli sviečky. Tak asi pre tie sviečky. Lebo sviečky znamenajú pre násťročného romantiku. Násťročný má problém s vyjadrovaním a tak potrebuje doplňujúci vyjadrovací prostriedok. Sviečky. A pološero.

Mám pocit, že tam obsluhoval muž. Nie som si istý a asi to ani nie je dôležité. Dôležité je to, že som mal násť rokov ale ešte nie osem-násť. A napriek sviečkam boli moje romantizujúce vyjadrovacie schopnosti drevené. Ako tie stoly. Tak čo si dáte mládež ? Červené víno. Víno ? Víno.  Neviem čim to bolo, ale vždy som vyzeral starší. Neviem, či som vždy vyzeral na osemnásť ale to víno nám priniesol. V Alfa neboli poháre a fľaše. Teda samozrejme, že poháre boli ale ak sa pamätám víno nosili v krčiažkoch. Štvrťlitrových. Asi. To nebolo dôležité. Dôležitá bola schopnosť červeného vína romantizovať situáciu. A ešte na niečo som skoro zabudol. Na pepsikolu. Vtedy bola len pepsikola. Mám pocit, že tá druhá kola voľajako chýbala. A možno nechýbala, neviem. Viem, že v Alfe išli na pepsi. Tak k tomu vínu dve pepsikoly. Na predĺženie doby. Romantizujúcej doby. Aby som bol presnejší na predĺženie tej doby, počas ktorej máte povedať niečo silnejšie ako to, že je tu pekne. Tak na to.

Do tej vinárne som chodil dlho. Veľmi dlho. Bola to len malá násobilka. Dve čísla. Výšky vreckového a ochota niekoho ísť so mnou. Prvé riešila mama a druhé som riešil sám. Mama bola občas úspešnejší riešiteľ ale nesťažujem sa. Vysedával som tam relatívne často. Na červenom víne a pepsikole. A pri sviečke samozrejme. Ak sa nemýlim tá vináreň mala len jednu chybu. Stôl. Taký ten vo vidieckom štýle. Pod nohami máte dosku. Mal som dlhé nohy a kolená som mliaždil na tej doske. Inak sa nedalo. K neverbálnej romantizujúcej komunikácii patrí aj nahýbanie sa. Na primeranú vzdialenosť. Tú úplne primeranú som v Alfe nikdy nedosiahol. Môže za to dá doska. Určite.

Alfa môže ešte za jednu vec. Vypestoval som si v nej fóbiu k iným miestam. Ja som chodil na červeno-vínové rande len do Alfy. Teda chodil som aj inde ale teraz myslím na to červené víno. Na rande s vínom. Nikam inam som nešiel. Nikde inde som nevedel ako sa mám správať. A myslím, že nikde inde nebolo také šero. A tie sviečky samozrejme.  Tá fóbia k novým podnikom mi ostala dodnes. Ale prekonávam to. Už s tým bojujem. Navyše ostať navždy verný Alfe sa nedalo.

Alfa dnes nie je. Neprežila novú dobu. Chvíľu bola zatvorená a potom sa mi zdá aj otvorená. A potom ju definitívne zatvorili. Dom zrekonštruovali ale nápis Vináreň Alfa už nevyvesili. Brána bola kedysi vždy otvorená. Dnes je vždy zatvorená. Naposledy keď som tam nakukol cez tie dve malé okná čo sú do ulice sedeli dnu dôchodcovia. Na oknách boli záclonky. A na stoloch dáma. Myslím dáma ako hra. Nie dáma ako žena. Bol to klub dôchodcov. Tak takto sa to tam skončilo. Podnik v ktorom som mal prvé kaviarenské rande na mňa žmurkol. O takých dvadsať - tridsať rokov som tam vítaný. Dovtedy nie. A potom ma tam zase čaká jedna dáma. A jeden rovesník. Dvaja na jednu. A dám si urobiť kávu. Turka. Ak mi teda žena dovolí kvôli tlaku. A zdraviu ako takému. A ak nie kávu tak to červené víno. Bez pepsikoly.

Mimochodom koláče tam nemali. Kto by už len chcel koláče k vínu. K vínu a sviečkam. K vínu, sviečkam a romantike.


kaviarenský bedeker | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    publikované: 07.10.2007 09:04:03 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. to si nepamätám
    dumem a preberám sa v spomienkach a nič :)
    publikované: 07.10.2007 09:18:41 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :-)))
    ...
    publikované: 07.10.2007 10:46:00 | autor: xalo (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :-))) Jeeej,
    opäť sa usmievam...:-))) Najviac nostalgií vyvolali spomienky na turka. Pil sa u nás doma stále. Bez mlieka. Ja som pila mlieko :-)
    publikované: 07.10.2007 11:14:20 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ď za :)) ... a teide
    ... malý prior ( teda teskóóó ) a oproti ... vľavo ... asi tretí dom od fotopredajne na rohu ... alebo presne oproti zdá sa mi mestskej vinárni ... ale už ani tá nie je .. teraz tam je cafe mayer ... či čo ... no jednoducho ... o takých tridsať rokov ti to v klube dôchodcov nad dámou vysvetlím, že pri ktorom stole ... :))
    publikované: 07.10.2007 13:47:19 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  6. krásne:)
    to socíkové červené sa ináč ani piť nedalo, jedna značka, jedna chuť, lepšia s pepsi ako bez...aj tých randovných vinární bolo ako šafránu..ale dnes...na každom rohu:) Horšie, že už ma nikto nepozve na žiadne rande...dala by som si z výberu vín a bez pepsi...przniť kvalitné víno, čistý hriech:))
    publikované: 07.10.2007 19:01:57 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :))
    tak neviem .. ide ti o víno alebo o rande ? :))
    publikované: 07.10.2007 19:11:23 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  8. ak
    pozveš do Alfy..prídem a dám si víno:) nerada troškárim:))))
    publikované: 07.10.2007 19:13:25 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  9. :))
    do alfy pôjdeme o tridsať rokov ... ale aj s teidem ... potrebujem chlapa na dámu ... a ty nám môžeš urobiť turka .. a víno ? ... uvidíme čo povie geriater :))
    publikované: 07.10.2007 19:15:35 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  10. beriem
    aj Teidiho...keď geriater nedovolí víno, dáme si chladenú desinu cez prechádzku v Priore(Tesco)...ak ešte bude stáť (myslím budova:))))
    publikované: 07.10.2007 19:27:21 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ooo,počul som pri káve
    s nohou v lavóre,že ma ktosi spomína..a je to tak :)
    No,všetko stojí,takže sa teším na mini session,barlu mám,tabletky na tlak tiež,tož,hor sa na kafe a desinu..popísmenku pozýva,či ako ? :)
    publikované: 07.10.2007 19:44:20 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. pozvanie platí ...
    o tridsať rokov v klube dôchodcov čo bola alfa ... kávu zrnkovú donesiem a jedno víno ... červená sviečka tiež ... :)) tak nezabudnúť ... v roku 2037 :))
    publikované: 07.10.2007 19:59:00 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  13. aha..tak to som sakra starý ročník
    veď v onom roku už nebudem v pevno-kvapalnom skupenstve..pošlem teda nenarodenú dcéru či syna ;)
    publikované: 07.10.2007 20:02:21 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  14. jááj ...
    ... však je len obrazne ... v tom roku už tiež budem predseda klubu ... to len machrujem ... :)) no nič dobrú noc .. v našom veku treba skôr do postele :))
    publikované: 07.10.2007 20:04:35 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  15. ahaaa..tak obrazne
    tož,to mi padol kameň zo srdca,už som myslel,že budem musieť popracovať na večernom predstavení :))
    Pekný večer a doporučujem nohy do ponožiek :)
    publikované: 07.10.2007 20:05:57 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  16. :))
    publikované: 07.10.2007 20:10:04 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  17. chlapci moji...
    ja už začnem teraz precvičovať cestu tam a späť, lebo v danom roku ma bude moriť nielen totál hluchota (ale na varenie kávy nevadí)..ale aj Alzhaimer bude možno môj priateľ number one...dáme si poznávací znak..červený karafiat zapichnutý v zubnej protéze, beriete??:))).. a nezabudnem pridať tabuľku s menom na krk:)

    teide požič lavór...ponožky mám:)
    publikované: 07.10.2007 21:19:04 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014